РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.221 EUR: 42.367
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.221
EUR 40.000 41.000 42.367
USD 38.950 39.359 39.221
EUR 41.950 42.680 42.367
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як захистити себе і сусідів від потопу в квартирі

Передусім фахівці радять, у приміщеннях, де плануються мокрі точки, робити гідроізоляцію
2994 31.10.2016 в 07:13



Потоп у власній квартирі є небезпечним насамперед тому, що від нього можуть постраждати сусіди знизу. А тому доведеться оплачувати не тільки власний, а й ремонт сусідів. Існує кілька основних способів захистити від затоплення свою та сусідську квартири, повідомляє портал Dom2000.

Передусім фахівці радять, у приміщеннях, де плануються мокрі точки, робити гідроізоляцію. Це зони санвузлів, кухня, пральня. Гідроізоляцію роблять ще на стадії чорнової обробки, і вона буває двох типів – обмазувальна і рулонна.

Обмазувальна гідроізоляція виготовляється на основі бітуму з додаванням різних полімерів. Залежно від консистенції така суміш наноситься на поверхню в один-два шари шпателем, малярським пензлем з жорсткою короткою щетиною або коротковорсовим валиком. Для спрощення роботи можна використовувати спеціальний механізований розпилювач.

Рулонна гідроізоляція значно дешевша, проте цей вид гідроізоляції має схильність схильність гниття і розшарування під впливом води. Найдовговічніше полотно – з поліефірного волокна. Склотканина і склополотно вимагають більш дбайливого ставлення. Наносити рулонну гідроізоляцію також необхідно на чисту рівну поверхню. Для зчеплення з поверхнею попередньо наносять шар мастики і тільки потім наклеюють рулон в кілька шарів.

У ванній необхідно здійснювати монолітне укладання гідроізоляції не тільки на підлозі, але і на стінах із заходом на 20 см. Якщо ванна примикає до стіни, і, тим більше, якщо дизайном передбачено душову кабіну, гідроізоляцію роблять до самої стелі. Також стіни обробляються біля змішувачів, душових лійок, умивальників.

В каких случаях за отопление можно не платить?

Блокуємо воду

Покладена за всіма правилами гідроізоляція допоможе уникнути неприємностей із сусідами при незначному підтопленні. Однак для того, щоб цього підтоплення зовсім не трапилося, можна скористатися системами блокування води.

Найпростіший і дешевий механізм – невеликий клапан «Аквастоп». Він встановлюється між краном і шлангом пральної, посудомийної або кавомашини. Також його можна використовувати для підключення змішувачів і унітазних бачків.

За словами спеціалістів, принцип роботи цього пристрою ґрунтується на різниці тисків між краном і шлангом, як тільки тиск на одній з ділянок падає, клапан моментально закривається і перешкоджає подальшому витоку води. Та має такий клапан і свій недолік: неможливість відстежити невеликі витоки води.

Для повного захисту навіть від самих дрібних підтоплень фахівці радять використовувати спеціальні системи контролю води з датчиками, встановленими у всіх місцях можливого протікання води, і електронним пультом управління.

Захист від затоплення зверху 

Як би ви не намагалися убезпечити свою квартиру від затоплення, біда може прийти від сусідів, які затоплять вас. У цьому випадку порятунком може стати тільки натяжна стеля.

Міцна плівка, з якої виготовляють натяжні стелі, може витримати до 100 кг на 1 метр поверхні, тому можете бути впевнені, що ваші меблі будуть в безпеці.

Звичайно, доведеться викликати майстра, щоб злити воду і привести полотно в початковий вигляд, але, погодьтеся, це цілком прийнятна ціна за збереження інтер'єру. Зараз натяжні стелі коштують у рази дешевше, ніж кілька років тому. 

Покупателей элитного жилья завлекают парками на крышах

Як усунути наслідки

Якщо неприємність трапилася, і сусіди вас все-таки затопили, то ваш інтер'єр вже не врятувати. Але незначні підтоплення добре зроблений ремонт може перенести без серйозних наслідків. Наприклад, якісно нанесені шари фарби і штукатурки, вінілові шпалери цілком переживуть невелику кількість води.

Особливо в цій справі допоможе якісна грунтовка стін глибокого проникнення, яка не дозволить розтріскуватися і відвалитися шпаклювальному шару. Однак при сильному затопленні нічого допомогти не зможе і потрібно буде грамотно усунути наслідки.

Дуже важливо оперативно обробити намоклу поверхню антипліснявою або мідним купоросом, щоб на мокрих ділянках не утворилася цвіль. Для того щоб позбутися від патьоків доведеться почекати, поки затоплені ділянки не висохнуть повністю. Причому чекати доведеться близько півроку, щоб просохли не тільки декоративні покриття, але і сама ґрунтовку. Тільки тоді можна наносити нові шари штукатурки, фарби, клеїти шпалери.

Як бачите, убезпечити сусідів від затоплення ми зі свого боку можемо, а ось повністю ізолювати свою квартиру від проникнення води ззовні неможливо. Ще можна застрахувати квартиру і обстановку від подібних неприємностей або ж порадити сусідам заздалегідь зробити гідроізоляцію.

Джерело: dom2000.com

 
 
Интересные новости:
31.10.2016
2537
Единый электронный билет свяжет все виды городского транспорта в одну систему...
28.10.2016
2886
Поставщики услуг намерены жестко бороться с должниками...
28.10.2016
1731
Общественная организация «Публичный аудит» проанализировала корректировки и вы...
23.01.2024
6223
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
3976
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...