РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.784 EUR: 42.312
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.784
EUR 40.000 41.000 42.312
USD 39.470 39.830 39.784
EUR 42.100 42.720 42.312
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Хто має право на безплатне житло в Україні і як стати в чергу

Право на житло закріплено в Конституції України. Але безплатно отримати нерухомість від держави можуть лише ті, хто підпадає під певні умови
1134 06.12.2021 в 08:09



Хто має право на
безоплатне житло


Хто і за яких умов може стати власником соціального житла і що для цього потрібно.


Соціальне житло в Україні: хто має право

Сьогодні в Україні існують 2 черги:

  • ті, що мають право на позачергове отримання житла;
  • ті, хто просто має право на отримання "квадратів".

Через велику кількість людей в обох чергах терміни видачі "ключів" розтягуються на довгий час. Так, позачерговики можуть очікувати до 15 років. У громадян, які очікують на покращення житлових умов, цей термін подвоюється.

Суму податку на нерухомість змінено: наскільки та коли зросте плата за квадратні метри

Виходить, що в українців й справді є можливість стати на облік та отримати місце у черзі, але перспектива отримати житло досить ефемерна.


Як стати в чергу

Щоби отримати місце у черзі на безплатне житло, ті, хто знайшов себе у переліках вище, мають відповідати одній з наступних умов:

  • майбутне житло буде єдиним місцем для проживання. Кандидат на житло мешкає та зареєстрований у певному населеному пункті не менше 5 років,
  • сім’ї мешкають там, де на кожного немає визначеної законом кількості квадратних метрів, або вони загалом не мають нерухомості;
  • сім’я має середньомісячний дохід, менший за середню вартість оренди житла у населеному пункті проживання або сукупний дохід усіх членів сім’ї нижчий за прожитковий (2393 гривень на дорослого);
  • вимушений переїзд з Луганської та Донецької областей внаслідок збройної агресії РФ. І водночас вони не мають житла на окупованій території внаслідок його знищення.

Зверніть увагу! Одна з найголовніших умов – низький рівень прибутку.

Житло для ВПО: понад 700 сімей отримають пільгові кредити на житло протягом 2021-2022 років

Сім’ю визнають незаможною, якщо загальна сума доходів менша, ніж потрібно для купівлі житла з метражем, достатнім усім членам сім’ї або в іпотеку. Цифра включає прибуток усіх членів родини, що помножений на максимальний термін очікування житла, а також вартість усього майна, що належить кожному.

Доходом можуть стати усі можливі надходження: від заготівлі грибів і продажу мисливської здобичі до усіх типів винагород, матеріальних допомог, пенсії, зарплат, доходів від акцій, здачі нерухомого та рухомого майна в оренду, продажу продуктів з власної ділянки. При оцінці майна враховується нерухомість, транспорт, антикваріат, ювелірні вироби, паї, вклади в банках. Словом, усе чим володіє кожен член родини.

Загальний дохід має бути на тому ж рівні або менше протягом усього терміну перебування в черзі. Якщо цифра збільшиться, кандидата на житло виключають зі списків.

Понад 23 мільйони гривень виділено на житло для переселенців

Якщо особа чи сім’я штучно призвели до погіршення умов проживання або приховали справжні прибутки, то вони не можуть бути внесені у список кандидатів. Те саме стосується і тих, хто є працездатним, але не займається суспільно корисною працею.


Читайте о новой серии сварочного оборудования от Paton

Источник: realestate
 
 
Интересные новости:
30.11.2021
982
Міністерство цифрової трансформації запустило сім нових соціальних послуг у «Дії»...
10.11.2021
4161
Сьогодні отримати необхідні відомості про квартиру, перевірити власника нерухомості або отримати дов...
23.01.2024
6245
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4297
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...