РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Сергей Комнатный: Отрасль требует новых подходов (укр.)

Сергей Комнатный, глава правления Государственного фонда содействия молодежному жилищному строительству рассказал о необходимости градостроительной реформы и реализации жилищных программ в Украине
7323 16.08.2021 в 07:18



Будівельний комплекс стабільно перебуває серед лідерів української економіки. Водночас, щоб створити фундамент для відновлення після кризи і забезпечити подальший розвиток, галузь потребує нових підходів. У цьому контексті важливою є злагоджена робота Уряду, Міністерства розвитку громад і територій України, профільного комітету Верховної Ради, галузевих об’єднань і асоціацій над законодавчою реформою у цій сфері. Важливими задачами тут є кваліфікована і достатня дерегуляція, усунення бюрократичних бар’єрів і спрощення процедур у будівельній галузі. Це допоможе забезпечити галузі економічні стимули для зростання. Своєчасною в контексті завершення адміністративної реформи є передача низки повноважень у сфері містобудування та архітектури органам місцевого самоврядування. Нарешті, дуже важливо захистити інтереси кінцевого споживача – громадянина, який купує житло.

Щодо ж діяльності Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, то головним позитивом цього періоду стало те, що завдяки успішній реалізації започаткованого спільно з Мінрегіоном 2019 року пілотного проєкту іпотеки для учасників АТО і ВПО під 3% річних із середини 2021 року ми отримали змогу почати реалізацію нового проєкту - «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Це спільний продукт Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Держмолодьжитла і німецького Банку розвитку KfW. Загальне фінансування програми складе 25,5 млн євро. Це грантові кошти, які надає уряд Німеччини через банк KfW в рамках Німецького фінансового співробітництва з Україною.

Держмолодьжитло є виконавцем програми, яка передбачає надання пільгового іпотечного кредиту внутрішньо переміщеним особам на придбання житла з відсотковою ставкою 3% річних у гривні. Це найнижчий відсоток за іпотекою в нашій державі. Гроші від повернення кредитів продовжать працювати в економіці України і будуть спрямовані на нове кредитування житлової потреби ВПО.

Цей проєкт став можливим, у тому числі, завдяки успішній реалізації Державним фондом 2019 року спільно з Міністерством розвитку громад і територій України пілотної програми кредитування для ВПО і учасників АТО під 3% річних. Як зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, «забезпечення житлом залишається одним з найгостріших соціальних питань в Україні та особливо актуальним для внутрішньо переміщених осіб. Тільки у відкритих електронних реєстрах учасників програм Держмолодьжитла обліковуються понад 18 тис. таких сімей і співпраця з KfW та Мінреінтеграції є надзвичайно важливою в контексті вирішення цього питання».

Відбувся перший етап відбору учасників програми, під контролем визначеного німецькою стороною міжнародного аудитора обрано 150 родин отримувачів пільгового кредиту. Працюємо над тим, щоб оперативно видати кредити громадянам, і одночасно готуємося до наступних етапів відбору.

Наше завдання – показати, що в Україні є державні інституції, які мають потенціал, досвід і професійний рівень реалізовувати такі проєкти із зарубіжними партнерами. Успішний досвід адміністрування україно-німецької програми дасть нам підстави продовжити і розширити пошук грантодавців. Адже це – в інтересах наших громадян. Переконаний, успішне та прозоре використання грантових коштів від Уряду Німеччини на залишиться поза увагою і інших держав Європейського Союзу, які підтримають прагнення українців жити у власному житлі, що відповідає сучасним вимогам за доступністю і достатністю. 

Щодо інших напрямків нашої діяльності. Фонд перебуває в постійному діалозі з органами центральної влади і місцевого самоврядування. Наша задача – відновлення фінансового наповнення житлових програм. Сподіваємося, під час розгляду Державного бюджету України на 2022 рік будуть враховані пропозиції щодо належного фінансування житлових програм. Наша співпраця з Мінрегіоном і Мінреінтеграції дає підстави з оптимізмом дивитися в перспективу.

Адже водночас із питаннями суто економічними не можна забувати про ті категорії громадян, які не мають змоги придбати собі у власність житло на вільному ринку. Саме для таких українців – учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, молодих родин тощо – Держмолодьжитло реалізує 4 державні і 120 місцевих програм. Попри відверто напружене державне фінансування за останні два роки Фонд забезпечив власним житлом понад 2000 родин, а це більше 7000 громадян нашої країни. Наразі в реєстрах для участі у програмах Фонду перебувають понад 60 тисяч сімей. Тож попит на такі соціальні програми – колосальний. І держава повинна давати відповідь на цей запит суспільства.

А поки у січні-червні 2021 року в умовах значно меншого за потребу фінансування житлових програм із Державного бюджету України регіональні управління Держмолодьжитла уклали 222 договори з громадянами на придбання житла за всіма програмами, які обслуговує Фонд. Фінансування цих програм відбувалося головним чином за рахунок коштів місцевих бюджетів і власного капіталу Фонду.

Не можна обійти увагою і того, що Урядом створена і працює Міжвідомча робоча група з питань сприяння забезпеченню житлом працівників бюджетних установ, правоохоронних органів, військовослужбовців та інших категорій громадян. Як секретар цієї групи я точно знаю, що за результатами роботи будуть внесені пропозиції Кабінету міністрів, які, вірю, розширять можливості громадян нашої країни вирішити їхнє житлове питання. У тому числі – завдяки перевіреним досвідом трьох десятиліть роботи можливостям, що їх відкриває Держмолодьжитло. 






ЧИТАЙТЕ ДРУГИЕ СТАТЬИ ЦИКЛА 
"АНАЛИТИКА И ПРОГНОЗЫ от первых лиц строительного комплекса Украины":


Елена Шуляк, заместитель председателя профильного комитета ВР по вопросам организации государственной власти, местного самоуправления, регионального развития и градостроительства:

Наша цель - честные и цифровизированные правила работы на рынке (укр.)



Лев Парцхаладзе, президент Конфедерации строителей Украины:

Перед нами стоит еще много вызовов






Пётр Шилюк, Герой Украины, президент Строительной палаты Украины:

К сожалению, сейчас не до праздничных рапортов (укр.)


Екатерина Никитина
, основатель Build Portal, президент Best Media Group:


Выживают те, кто готов принимать перемены, и настроен на рост в любых обстоятельствах




Игорь Кушнир, глава правления-президент "Киевгорстрой":


Киеву нужны квадратные метры



Анна Лаевская, коммерческий директор "Интергал- Буд":


Главным достижением отрасли является восстановление уровня продаж и наращивание объемов строительства




Алексей Кулагин, управляющий собственник девелоперской компании "Омокс":

Реформирование парализовало строительную отрасль





Павел Качур, председатель Ассоциации "Укрцемент":

Цементная отрасль Украины мужественно выдержала удар коронакризиса (укр.)




 
 
Интересные новости:
13.08.2021
5575
Алексей Кулагин, управляющий собственник девелоперской компании "Омокс" рассказал о влиянии законода...
11.08.2021
8355
Игорь Кушнир, глава правления-президент "Киевгорстрой" рассказал о темпах строительства и необходимо...
13.08.2021
9344
Анна Лаевская, коммерческий директор "Интергал- Буд" рассказала о законодательных инициативах и...
21.03.2024
6545
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3100
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22625
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...