РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Публічність і прозорість у протидії корупції

7 квітня 2016 року відбулась прес-конференція, на якій презентували проект Тимчасового порядку залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі замовників у створенні і розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва.
4095 10.04.2016 в 13:55




Проект Тимчасового порядку залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі замовників у створенні і розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва сьогодні презентували на прес-конференції Віталій Грусевич та Ольга Балицька.

У прес-центрі ІА «Українські новини» виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич разом із Ольгою Балицькою – депутатом Київської міської ради представили проект порядку прозорого залучення та розрахунку пайової участі у столиці. 

Паевой взнос в строительстве: главный вопрос отрасли решат «из-под полы»?

У прес-конференції також брали участь експерт Реанімаційного Пакету Реформ Віталій Гриб, експерт Easy Business Лариса Гавриленко, експерт Центру економічної стратегії Олександр Кашко, начальник юридичного відділу КБУ Олександра Маломуж

У вступному слові Віталій Грусевич окреслив важливість та актуальність питання реформування інституту пайової участі у розвитку інфраструктури міст, залучення інвестицій в українську економіку за рахунок підвищення України у світовому рейтингу Doing business. Зокрема, виконавчий директор КБУ проаналізував низку законопроектів, що наразі знаходяться на розгляді Верховної Ради України.

Виталий Грусевич, Грусевич Виталий, Віталій Грусевич, Грусевич Віталій, КБУ, КСУ, Конфедерация строителей Украины, Конфедерація будівельників України

«Конфедерація будівельників України завжди йшла на випередження часу у тих реформах, що унеможливлюють корупційну складову. Реформа пайової участі ініційована нами іще з середини 2000-х років. У 2008 році ми добилися прийняття Верховною радою норми, яка зобов’язала органи місцевого самоврядування не вимагати нічого від забудовників, окрім сплати пайової участі. Нагадую, що на той час провадилася ганебна практика, що передбачала передачу до 30% площі будинку, близько 40% коштів пайової участі і до 10% коштів сплати у спеціальні фонди, що створювалися місцевими органами влади 

Також на законодавчому рівні були встановлені граничні розміри пайової участі – 4% для житлової нерухомості і 10% для комерційної. Тоді були закладені основи децентралізації, коли вказали, що безпосередній показник до граничного розміру стягнення пайової участі у певному регіоні повинні встановлювати територіальні громади», – зазначив пан Грусевич.

Надалі Віталій Олегович передав слово Ользі Балицькій, яка і презентувала проект Тимчасового порядку залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у столиці.

Ольга Балицька, Балицька Ольга, Ольга Балицкая, Балицкая Ольга
«Нині для розрахунку розміру пайової участі співробітники Департаменту економіки за інвестицій КМД використовують формулу, яка складається із 14 сторінок. Проектом рішення пропонується істотно спростити процедуру»
, – наголосила пані Балицька.

У тому числі, сплату пайової участі для забудовника пропонується розраховувати виходячи із площі споруджуваного або реконструйованого об'єкта, помноженої на сталий коефіцієнт спеціальних нормативів.

Подібні розрахунки зможе зробити будь-який забудовник або житель міста на онлайн-платформі на базі ініціативи Kiev Smart City. Окрім того, проектом пропонується створити єдиний електронний реєстр пайової участі, доступний усім громадянам.

«Зараз у Києві всі схеми розрахунку непрозорі і немає єдиного реєстру платників пайової участі. Мені здається цілком логічним зробити ці схеми прозорими і доступними», – констатувала міський депутат.

Варто зазначити, що проектом рішення пропонується скоротити підстави для залучення до сплати пайової участі, створити зручну систему адміністрування, мінімізувати бюджетне навантаження і унеможливити маніпуляції при розрахунку пайової участі.

5 o'clock: разрубить Гордеев узел. Подключения объектов строительства к инженерным сетям

Згідно із проектом рішення, зареєстрованим в Київраді, на розмір пайової участі замовника будівництва впливають граничний розмір пайової участі, встановлений в місті, кошторисна вартість будівництва або реконструкції і соціально-економічне значення об'єкта.

У Києві граничний розмір пайової участі пропонується встановити на рівні 7% від загальної кошторисної вартості будівництва і реконструкції нежитлової споруди і 4% житлового будинку.

Олександра Маломуж, Маломуж Олександра, Александра Маломуж, Маломуж Александра
«Проект Тимчасового порядку відмічений представниками будівельної галузі як доволі прогресивний нормативно-правовий акт. Частина суттєвих зауважень КБУ вже врахована в доопрацьованому проекті. Є й невраховані пропозиції, які ми офіційно направили до КМДА. 

Ми сподіваємось на подальшу співпрацю з Київською міською радою, оскільки навіть незначні неточності та нечіткість регулювання можуть слугувати підставою для зловживань під час процедури сплати пайової участі», – підсумувала начальник юридичного відділу КБУ Олександра Маломуж.


Джерело: Build Portal
Текст: КБУ
Фото: Build Portal

 

 
 
Интересные новости:
11.04.2016
3179
Фотообзор одного из самых ярких событий в жизни строительной отрасли Украины. Узнайте, как прошла 20...
11.04.2016
2922
2-4 марта 2016 г. в Киеве состоялась  20-ая, юбилейная Международная строительная выставка ...
05.04.2016
4364
Пути термомодернизации и наработки концепции по энергосбережению здания Международного выставочного ...
28.03.2024
2251
25 березня 2024 року відбулося засідання Комітету КБУ з питань будівельної продукції під головування...
27.03.2024
3370
Серед учасників представники будівельних компаній, науково-дослідних  і проєктних установ, викл...
25.03.2024
2698
20 березня 2024 року відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ, під час якої були обговорен...