РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.043 EUR: 44.686
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.043
EUR 40.000 41.000 44.686
USD 40.740 41.140 41.043
EUR 44.230 44.831 44.686
Новость

За рахунок чого розвивалося будівництво: аналітика і експертні висновки (ІНФОГРАФІКА)

Програма «Велике будівництво» витягнула в «плюс» показники інфраструктурного будівництва й усієї галузі
9500
12 февраля 2021 г.

Розвиток будівництва в Україні:
огляд за сегментами ринку


Будівельний сектор завжди чутливо реагує на погіршення економічної кон’юнктури в країні. Однак сегменти галузі можуть поводитися по-різному, залежно від характеру кризи та інших обставин.

Минулого року внутрішні проблеми й пандемія коронавірусу обвалили динаміку житлового будівництва. На цьому фоні запущена в березні 2020 року програма «Велике будівництво» змогла витягнути показники інфраструктури й меншою мірою – нежитлового будівництва.

У підсумку в минулому році обсяг виконаних будівельних робіт збільшився на 4% (в 2019-му – на 23,6%). Галузь змогла вийти в «плюс» лише наприкінці року.

Читайте:

Таким чином, програму пільгової іпотеки в Україні намагаються запустити через рік після початку системної кризи економіки. Таку «швидкість» складно назвати прийнятною для прийняття управлінських рішень. Тим часом подібні програми в інших країнах показали свою ефективність для пожвавлення будівельного ринку.

Найбільш суперечливою у проєкті програми пільгової іпотеки видається обіцянка зафіксувати низькі ставки протягом усього строку дії кредитного договору. Крім того, програма обмежується бюджетниками, переселенцями, молодими сім’ями та такими, що потребують покращення житлових умов. Ці категорії населення навряд чи можна назвати цільовою аудиторією для великих, хоча й пільгових кредитів.

Інакше кажучи, з огляду на труднощі в роботі ДАБІ та загальну ситуацію в економіці, прориву в обсягах будівництва житла цього року очікувати очевидно не варто.



Нежитловий фонд

Незважаючи на зниження обсягів нежитлового будівництва на 2,7%, до 50 млрд грн, такий результат за підсумками кризового 2020 року можна вважати непоганим. Хоча у 2019 році динаміка цього сегменту ринку показала зростання одразу на 30,3%.

Показники сегменту почали знижуватися з березня 2020-го внаслідок карантину. Але через те, що багато інвесторів щодо реалізації своїх нових проєктів зайняли вичікувальну позицію, V-подібної динаміки відновлення не вийшло. Усі намагалися максимально закінчити вже розпочаті проєкти.

Проте динаміку сегменту частково підтримала програма «Велике будівництво», в рамках якої в 2020 році були побудовані (добудовані, реконструйовані) 114 шкіл, 100 дитячих садків і 101 спортивний об’єкт. Спочатку програма передбачала охоплення по 100 об’єктів усіх категорій.

Читайте:

Як зазначає експерт ринку нерухомості Костянтин, у 2021 році в Києві планується відкриття не менше трьох ТРЦ загальною площею 147,5 тис. кв. м GLA, в Харкові – двох на 122 тис. кв. м GLA. Плануються відкриття й в інших містах.

«Ми не виключаємо, що частина проєктів все-таки перенесе відкриття на 2022 рік. Це в першу чергу стосується мегамолів, які розташовані в локаціях з високою конкуренцією. Також ми припускаємо, що деякі проєкти змінять концепції в бік зменшення розважальної й харчової зон», – додає Катерина.

Загальною характеристикою для сегментів офісної та торговельної нерухомості стало те, що інвестори ведуть будівництво великих об’єктів без залучення кредитних коштів. Це вплинуло на те, що проєкти у високій стадії готовності будуть добудовані за всяку ціну, роботи на них не зупинялися навіть під час карантину.

«В основному зараз ведеться будівництво об’єктів, розпочатих до локдауну, а нові великі проєкти інвестори поки що не розпочинають, займаючи вичікувальну позицію. Ми бачимо, що кількість запитів на будівництво нових об’єктів зменшилася на 30% у порівнянні з минулим роком», – каже Андрій, директор будівельної компанії.

При цьому реалізація частини запланованих проєктів з мінімальною готовністю може бути відкладена. А ті, що перебувають на стадії концепції, можливо, буду переглянуті.

«Стрімко погіршується робота морально застарілих об’єктів, тих, що втрачають популярність, мають концептуальні недоліки, а також нових, які не встигли напрацювати стійку відвідуваність і лояльність покупців. На ринок чекає вимушена модернізація, редевелопмент, реконцепція – власники торгових центрів уже розпочали комплексну модернізацію, а деякі власники запланували масштабні зміни», – наголошує Костянтин.


Складська нерухомість

Складська нерухомість краще за всіх переживає поточну економічну ситуацію. Цей сегмент не лише не постраждав, а й у зв’язку зі зростанням онлайн-торгівлі отримав нові перспективи. За підсумками 2020 року вакантність складів в Україні становила 5,5%, при цьому в Київському регіоні – 2,2%. Валове поглинання минулого року знизилося в Київському регіоні на чверть – до 130 тис. кв. м, а в середньому по Україні на 5% – до 200 тис. кв. м.



Нова пропозиція на ринку складів в Україні в 2021-2022 рр. становитиме понад 364 тис. кв. м. Цікаво, що в лідерах – Львівська область, де планується введення в експлуатацію близько 200 тис. кв. м. У Києві заплановане введення складів площею 71,4 тис. кв. м, які прогнозувалися ще в попередні два роки. Драйверами зростання попиту й надалі будуть поштові та логістичні компанії.


Інфраструктурний рятувальний круг

Будівельна галузь вийшла в «плюс» у 2020 році лише завдяки інфраструктурі, зростання в якій становило одразу 14,8% (у 2019-му – 27,7%) – до 120,6 млрд грн. Драйвером інфраструктури стало «Велике будівництво» і, зокрема, витрати на автодороги, де обсяг будівельних робіт становив 61,8 млрд грн. Чіткий тренд на зростання спостерігається саме з квітня.

Читайте:

Перспективи будівельної галузі в поточному році можна пов’язувати, мабуть, тільки зі зростанням в інфраструктурі й помірною динамікою в нежитловому будівництві.

«Незважаючи на вичікувальну позицію багатьох інвесторів, великі компанії, які стратегічно дивляться на розвиток в Україні, все одно продовжують інвестиційну діяльність, у тому числі у форматі будівництва нових об’єктів нерухомості», – пояснює Андрій.

У першому кварталі 2021 року індикатор ділової впевненості будівельної галузі зріс дуже незначно. Однак це пов’язано з тим, що зима для будівельників традиційно – «не сезон». Учасники ринку кажуть, що забезпечені роботою на чотири найближчі місяці.

«За результатами 2020 року частка будівництва у ВВП, імовірно, зросла до 2,9% в порівнянні з 2,7% в 2019 році. Це досі істотно нижче, ніж середній показник у ЄС – 5%, – резюмують експерти. – З огляду на істотне недоінвестування вітчизняної економіки, зокрема в транспортній інфраструктурі, найближчими роками можна прогнозувати випереджаюче зростання обсягів будівництва. Цього року ми очікуємо, що державні інвестиції в інфраструктуру залишаться на високому рівні 2020-го, а роль основного драйвера зростання обсягів будівництва перейде до приватного сектору, зокрема за напрямами розвитку систем логістики та нових промислових споруд ГМК».



Интересно узнать: ТОП-5 подарков для настоящих мужчин на 14 февраля

Источник:
gmk
02 февраля 2021 г.
6085
В цілому обсяг виконаних будівельних робіт в Україні у грудні 2020 року становив 199 млрд.грн...
28 января 2021 г.
3336
Вплив СOVID-19 привів до зниження активності будівельної галузі у більшості країн-членів FIEC...
14 января 2021 г.
6038
Бліц-огляд основних показників будівельної галузі...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3087
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3612
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3991
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
11 июля 2024 г.
9699
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1106
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
11 июля 2024 г.
3567
Лікарню збудовано на кошти мецената Ніколи Терещенка, там безкоштовно надавали послуги незаможн...
12 июля 2024 г.
1285
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1078
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
158
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3476
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!