РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Орендувати чи купити житло дозволять лише через рієлтора: українцям хочуть нав'язати обов'язкові платні послуги посередників

Документ вже підтримали профільні комітети. Що зміниться після прийняття нового законопроєкту про нерухомість
10476 31.08.2020 в 23:45


Без рієлтора - ніяк?


У Верховній Раді запропонували заборонити оренду та продаж нерухомості без рієлтора. Продати чи здати в оренду житло без брокера стане неможливим, а рієлторам доведеться проходити спеціальні іспити, аби підтверджувати свою кваліфікацію.

Документ вже підтримали профільні комітети, утім експерти заговорили про порушення прав власників житла. 

За словами Юрія, президента профільної асоціації, цей закон порушує право власника нерухомості вільно розпоряджатися правом власності.

"Власник повинен обов'язково звертатись до рієлтора для того, аби розпорядитись своєю власністю. Ми вважаємо, що рієлторська послуга - це ринкова послуга, тому людина має сама вирішувати чи користуватися нею",  - розповів він.

Законопроект о риелторах нарушает конституционные права граждан: выводы НАПК

Без спеціального витягу нотаріус не проведе операцію з нерухомістю, тобто продати або здати в оренду квартиру буде неможливим без витягу з інформаційного паспорта об'єкту. Отримати цей витяг може як рієлтор, так і власник нерухомості. Утім, фахівці повідомили - це стане додатковим заробітком для брокерів.


Виведення з "тіні" нелегальних агентів

За словами нардепа Дмитра Наталухи, одного зі співавторів законопроєкту, ці зміни мають вивести з "тіні" нелегальних агентів нерухомості, чим зобов'яжуть їх платити податки.

"Нашим завданням є створити законодавчу рамку, заповненням якої буде займатись так звана федерація фахівців з послуг посередництва по нерухомості" , - зазначив Наталуха.

Оренда і купівля нерухомості буде можлива лише через рієлтора. Що не так з законопроєктом і чому навіть рієлтори не згодні

Іспити для рієлторів

Для всіх рієлторів влаштують іспити, які проводитиме комісія новоствореної федерації. Також вона буде займатися реєстром брокерів. Експерти запевнили, що така схема додасть вартості рієлторським послугам. Вартість однозначно зросте, адже не буде вибору щодо того, користуватись цією базою чи ні, вважає Юрій.

Как сильно подорожает аренда и продажа жилья после принятия закона о риелторах: эксперт назвал сумму

Україні потрібен закон про врегулювання рієлторської діяльності. Агент з нерухомості Данііл зазначив, що підтримує закон, однак не у такому форматі. Чоловік переконаний, що "відсіяти" непрофесіоналів з рієлторського поля потрібно, однак має сумніви щодо того, чи впорається з цим запропонований проєкт.


Штрафи за несертифіковану діяльність 

Рекламувати нерухомість також доведеться по-новому: для цього потрібен буде реєстраційний номер. У випадку, якщо рієлтор не дотримуватиметься встановлених правил і працюватиме без сертифіката - його очікує штраф від 8,5 до 17 тисяч гривень. За повторне порушення правил - до 34 тисяч. Законопроєкт про рієлторську діяльність планують розглянути до кінця осені.

Как изменилась стоимость жилья в новостроях и на "вторичке", и что с ценами на аренду


Хто зможе бути рієлтором? 

Згідно з відповідним документом, рієлтор - атестований фахівець у сфері рієлторської діяльності, що склав кваліфікаційний іспит з позитивним результатом.

Тарифы на коммуналку выросли. Эксперт объяснил, что будет с субсидиями

Цікаво про будівництво: цікаві факти про АГРОМАТ та святкування 27-ї річниці компанії

Источник: 24tv
 
 
Интересные новости:
07.08.2020
4819
Профільний урядовий комітет прийняв рішення щодо законопроєкту про рієлторську діяльність...
17.07.2020
2812
Документ также нарушает конституционные права граждан. НАПК нашло в законопроекте о риелторах к...