РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Оренда житла: скільки коштує оренда квартир в столиці та інших містах

Як змінилась вартість житла в оренду і за скільки можна винайняти квартиру
11456 22.06.2020 в 07:25



Скільки коштує винайняти
квартиру


За час карантину оренда квартир в Україні сильно просіла в ціні: частина людей поїхала на період обмежень, частина змушена була відмовитися від колишнього рівня комфорту й вибрати житло меншої площі. Але зі скасуванням жорстких обмежень в Києві та деяких регіонах вартість оренди почала зростати, а сегмент відновлюватися. Скільки зараз коштує винайняти квартиру в Києві та регіонах?

Державна служба статистики повідомила, що за час карантину орендна плата в деяких регіонах України істотно знизилася. Найбільше падіння, згідно з інформацією державних аналітиків, спостерігалося в Одесі - з 5 354 грн за 1-кімнатну квартиру в лютому до 4 979 грн у травні, що дорівнює 7%.

На другому місці Вінниця - 3 736 грн проти 3 623 грн (-3%). А ось Київ, судячи з оприлюднених даних, втратив лише 1,9% лютневого цінника, і середня вартість оренди 1-кімнатної квартири у травні тут становила 7 309 грн.

Як змінились ціни на оренду будинків під Києвом

Однак, за словами опитаних фахівців у сфері нерухомості, насправді ситуація виглядає дещо інакше. Київський ринок оренди житла просів за період карантину наполовину, розповідає рієлтор Сергій Семаков. Йдеться передусім про падіння попиту і, відповідно, просідання угод.

«Частина квартирантів роз'їхалася на період карантину, і вже до кінця березня були непоодинокі випадки розірвання договорів оренди через невизначеність ситуації. Відсоток тих, хто одразу ж відмовився від винаймання житла, невеликий - десь близько 4-6% загального обсягу, але пізніше відмови посипалися через інші фактори: небажання власників іти на поступки, погоджуватися на орендні канікули або розстрочку платежів, а також через погіршення фінансових справ у людей. Часто змінювали центральний і навколоцентральні райони на Святошинський, Дніпровський, Виноградар», - ділиться спостереженнями фахівець з оренди нерухомості.

Водночас середній чек за період карантину, за словами Семакова, по ринку знизився на 15%. «Найбільше подешевшали великогабаритні однокімнатні квартири підвищеного рівня комфорту в Подільському, Шевченківському, Солом'янському районах. Якщо раніше за них просили від 13,5 тис. грн, то зараз багато власників опустили цінник до 11,5 тис.», - наводить цифри рієлтор.

За словами Семакова, зараз ніхто не може прогнозувати, що в серпні з настанням нового сезону (приїзд до Києва студентів, фахівців і робітників з інших областей - гарячий період для ринку) ситуація зміниться. Адже ситуація з коронавірусом є досить непередбачуваною.

Получателей пенсий и субсидий проверят: кого заставят вернуть деньги

Наразі, за даними Інги Осмах, незалежного київського рієлтора, середня вартість оренди 1-кімнатних квартир у Києві становить від 9 тис. грн. Це квартири з відносно свіжим, гарним ремонтом, набором базової побутової техніки, зручною транспортною розв'язкою.

«Є, звичайно, варіанти й дешевше - у межах 6,5-7,5 тис. грн, але це панельні будинки, віддалені райони, не завжди хороші побутові умови», - попереджає експерт.

Двокімнатні варіанти потрібно шукати, маючи в кишені не менш як 11,5-12 тис. грн. До речі, у цьому сегменті, як порівняти з минулим місяцем, ціна практично не змінилася. І загалом за період карантину падіння було на рівні 5-7%.

Скільки коштує орендувати квартиру. Порівняння цін по областях України, травень 2020 (ІНФОГРАФІКА)

«Трикімнатні квартири зараз подорожчали, бо люди повертаються й починають шукати житло у складчину, щоб було дешевше. Зараз мінімальний бюджет на нормальну 3-кімнатну квартиру в спальному районі - від 14,5-15 тис. грн», - розповідає Осмах.

Виходить, що за місяць у Києві істотних змін у ціні не сталося, хіба що завжди ліквідні однокімнатні та трикімнатні квартири стали потроху відвойовувати позиції і з послабленням карантину намітився незначний ріст ціни.

Цікаво, що в Одесі, якій Держстат приписав найбільше падіння вартості однокімнатних квартир, з послабленням карантину фіксують відкат ціни в середньому на 30% - народ масово поїхав освоювати внутрішній туризм, розігріваючи ринок.

«Оренда 1-кімнатної квартири подобово в Одесі поруч з морем коштує в середньому від 1,2 тис. грн, а якщо у віддалених районах на околиці, то 600-800 грн. Ще у квітні можна було знайти студії в центрі з відмінним ремонтом за 800 грн, бо всі сиділи і боялися, що нас закриють по областях і залишать без відпочивальників», - розповідає Марина Булах, одеський рієлтор.

Винайняти однокімнатну квартиру в Одесі на тривалий строк можна від 7,5 тис. грн на місяць. Але за хороші варіанти можна віддати й 10-12 тис. грн.

У Львові, судячи з усього, спостерігається така ж ситуація. Ринок подобової оренди квартир відновлюється досить активно, зростає й ціна довгострокового найму. В інших регіонах такого відносно прозорого ринку оренди, на жаль, немає.

Опитані експерти впевнені, що ринок оренди житла в Україні зараз повільно, але впевнено починає відновлюватися. На руку всім грає розвиток внутрішнього туризму, що збільшить попит на добову оренду квартир. Це ще один дохідний сегмент, який може дуже виручити власників нерухомості в нинішніх умовах.

«Говорити про якийсь відкат назад або тим більше зростання цін взагалі не доводиться. Зараз усе дуже залежить від епідеміологічної ситуації та економічного добробуту орендарів, адже власники можуть хоч тричі підіймати цінник, але який сенс, якщо ринок спорожнів», - резюмує Семаков.

В США открыли "антикоронавирусный" спортзал. Клаустрофобам лучше не смотреть (ВИДЕО) 

Читайте також: раніше ми писали, про які тонкощі потрібно знати при бурінні та облаштуванні свердловини

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
22.06.2020
4480
Оренда дачі. Скільки коштує будинок під Києвом для літнього відпочинку...
18.06.2020
4697
Оренда однокімнатної квартири по областях України у травні подешевшала на 0,9% порівняно з лютим. Ві...
16.06.2020
2404
Як змінилась ставка довгострокової оренди в Києві з початку 2020 року...
17.03.2022
2094
Большой поток беженцев из Украины привел к буму на аренду недвижимости в Польше....
16.03.2022
30574
Рассказываем, как во время войны во Львове поднялись цены на жилье и как они поднимутся в ближайшее ...
14.03.2022
18768
Рассказываем, сколько нужно заплатить за аренду дома на Закарпатье...