РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ціна житла: як змінилась вартість квадратного метра в новобудовах і який прогноз по динаміці цін

Як змінилися ціни на житло в Києві в карантин
4994 09.05.2020 в 00:19



Що з цінами в новобудовах


У новобудовах Києва в період карантину можна купити квартиру онлайн без особливих проблем, проте покупець у більшості своїй не поспішає до відділів продажів. Ціни на квартири в новобудовах Києва у квітні в гривні не змінилися, а в доларі просіли. Чому так відбувається і хто із забудовників зумів вистояти в кризу, далі в матеріалі.

Як змінилися ціни на квартири в новобудовах Києва

Ціни в новобудовах Києва у квітні в гривні в середньому не змінилися і залишилися на рівні 25 тис. грн за кв. м. При цьому за рік середня вартість квартир виросла на 1,7 тис. грн, або 7,3%.

А ось в американській валюті ціни в новобудовах за місяць істотно змінилися: з $980 за кв. м у березні до $910 за кв. м у квітні, тобто зменшились на 7,1%.

Як розповів девелопер Володимир Даниленко, кілька великих забудовників, які встановлюють ціни на свої об'єкти в доларах, зафіксували курс на 6-10% нижче за офіційний.

«Це, а також те, що навряд чи хтось підвищив вартість квадратного метра в існуючих умовах, і зумовило зниження середньої ціни», - упевнений він.

Крім іншого, забудовник Андрій Поляков радить звернути увагу на курсові гойдалки: після стрімкого березневого росту долар у квітні втратив у ціні більш ніж 1,5 грн.

«Звідси і падіння – утримувати доларову ціну забудовники зараз не ризикнуть, оскільки це призведе до автоматичного підвищення гривневої вартості і, як наслідок, зниження купівельної активності», - пояснює Поляків.

Щодо мінімальної ціни в новобудовах Києва, то вона просіла за місяць на 200 грн, або 1,2% - до 17 тис. грн/кв. м, а в доларах - на $10, або 1,6%.

На падіння в доларі вплинуло і уповільнення темпів будівництва, і зупинка майданчиків у деяких компаній, і рішення девелоперів відкласти нові проєкти до кращих часів, й істотне падіння купівельної активності на первинному ринку нерухомості. Щоправда, сталося воно далеко не в усіх.

Найскладніше довелося мас-маркету та бізнес-класу. Один з київських забудовників, який працює виключно у бізнес-класі, розповів, що їхня цільова аудиторія здебільшого ще на початку карантину або виїхала за місто, або зачинилася в квартирах й відклала купівлю нового житла на невизначений термін.

«Ці люди були настільки налякані, що відмовилися від послуг хатніх робітниць. Фіксований курс не допоміг - вони просто не захотіли виїжджати на перегляд. Але з позаминулого тижня у нас почалися перші зустрічі за попереднім записом, відчули нарешті пожвавлення».

Готові квартири в новобудовах Києва краще переносять кризу

Попит на нерухомість у Києві в березні впав у середньому на 50-70%, а в деяких випадках і на всі 100%. Продаж квартир у новобудовах зупинився, покупець завмер в очікуванні розвитку подій з карантином і пандемією коронавірусу.

До кінця березня - початку квітня ситуація стала більш-менш зрозумілою, ринок нерухомості звикся з карантинними обмеженнями, а забудовники оговталися від першого шоку і почали активно підігрівати попит. У хід пішли вигідні дисконти, фіксований курс, що нижче за міжбанківський, умови тривалої розстрочки.

Розробили антикризові заходи і для старих клієнтів, запропонувавши оплатити розстрочку за курсом 25,5 проти загальноринкового 27,3-27,5 грн за долар. Деякі компанії відкрито заявили, що готові надати відстрочку за платежами і піти назустріч, якщо в когось немає коштів для погашення платежу.

За таких умов дещо пожвавилися спекулятивні інвестори, які добре знайомі з первинним ринком та його ключовими гравцями. Саме тому, поки в одних забудовників спостерігався режим «шеф, усе пропало», інші фіксували угоди й виявляли активність.

Стройки останавливаются, аренда і продажи жилья значительно упали. Что происходит на рынке недвижимости столицы

За словами Даниленка, істотно просіли продажі лише в деяких сегментах, а в інших, навпаки, зросли. Криза пройшлася катком по найдорожчій нерухомості (еліт-клас і преміум-сегмент) та найдешевшій - економ-класу, так званому житлу мас-маркету.

«По-перше, покупка нерухомості в таких об'єктах - це найчастіше купівля власного житла, і в покупця далеко не завжди є вся сума для покупки. В умовах загальної економічної невизначеності покупці побоюються брати розстрочку, оскільки не впевнені, що зможуть її виплачувати. До того ж через низьку маржинальність таких об'єктів ризик істотних затримок будівництва значно зростає», - пояснив він.

Крім того, за словами Даниленка, під час карантину покупці усвідомили, що класичне економ-житло без інфраструктури, громадських просторів на території, рекреаційних зон поблизу надто некомфортне для життя.

«Ті, в кого є достатня сума для покупки, переключили увагу на проєкти комфорт-класу з власною інфраструктурою, зеленими зонами й водоймами поблизу», - уточнив експерт.

Як розповів Андрій Поляков, карантин подарував усьому ринку нерухомості відстрочені операції через невпевненість частини покупців у своїх майбутніх доходах і банальне бажання перечекати період «турбулентності», хоча саме на цьому можна вдало зіграти, отримавши такі вигідні умови, про які іншим часом залишалося б лише мріяти.

«Для ключових девелоперів з репутацією це просідання продажів буде тимчасовим. Наприклад, після доволі скромного березня група наша компанія уже в квітні повернулася до «докризових» показників.

Загальна кількість угод за місяць на 12% перевищила результати січня, не дотягнувши до поки рекордного цього року лютого. Тож це, передусім, питання довіри клієнтів і здатності швидко адаптуватися до нових умов, пропонуючи потрібні інструменти», - упевнений Поляків.

Те, що питання довіри покупця стало одним з вирішальних факторів, згодна і експерт з нерухомості Анна Анісімова.

«Тепер при виборі новобудови покупець передусім дивиться на репутацію компанії, здані об'єкти, темпи будівництва розпочатих ЖК і голосує своїми грошима за ті концепції, які того варті», - зазначає вона.

«Зараз дуже важливо бути максимально відкритим і чесним зі своїм покупцем, запропонувати йому різноманітні альтернативи, піти назустріч, а також постійно працювати з відкладеним попитом.

Карантин рано чи пізно закінчиться, а лояльність і довіра аудиторії до компанії, яка не підвела і виконала свої обіцянки, залишиться», - переконана Анісімова.

Як купити квартиру в новобудові в кризу

Фактично у покупців є три варіанти купівлі житла в новобудові Києва: 100% оплата, розстрочка та іпотечна партнерська програма.

За умови 100% оплати забудовник, як правило, пропонує систему знижок і дисконтів, аби заохотити клієнта закрити угоду. Партнерські програми найтриваліші - на період до 20 років з фіксованою процентною ставкою на перший рік і окремими умовами надалі.

Середня ставка на ринку становить 18-22%, хоча президент обіцяє дешеві кредити на житло під 10% уже незабаром.

Розстрочка на квартиру, пояснює експерт з нерухомості, буває різних видів: на період до введення будинку в експлуатацію або ж на 3-5-7 років з можливістю жити в квартирі й виплачувати її вартість у зручному темпі. Це досить рідкісний, але дуже популярний продукт серед покупців. Дозволити собі таке можуть лише забудовники з фінансовим ресурсом і сильним брендом, які не спираються виключно на гроші покупця і будують житло за свій рахунок.

«У нас є 5 видів кредиту терміном від 3 місяців до 5 років з фіксацією вартості квартири в договорі. Найулюбленіший продукт покупців - це розстрочка на 3 місяці, оскільки в такому разі діють ті ж бонусні умови, що і за умови 100% оплати», - пояснила вона.

Розстрочка до 6 місяців є не менш популярною - вона пропонує базову вартість без націнок і подорожчання квадратного метра. Але у зв'язку з карантином, поділилася Анісімова, інвестор збільшує термін погашення до 12 місяців. Подорожчання квадратного метра в такому разі буде приблизно на $30-40, що складає 3-5% базової ціни.

Якщо хочете купити квартиру в розстрочку до 3 років, будьте готові до націнки $80-100 за квадрат, що дорівнює приблизно 8-10% вартості житла. А найтриваліша розстрочка до 5 років передбачає мінімізацію місячних платежів і націнку $100-150 за квадратний метр, або 12-15% вартості квартири. З урахуванням того, що інвестиції по завершенні будівництва у ліквідному ЖК дають у середньому щонайменше 20-30% річних, покупець все одно виграє.

«Зараз головний страх покупця квартири в новобудові - чи буде добудовано його будинок. Тому найближчим часом пріоритет, швидше за все, надаватиметься проєктам на більш високих стадіях готовності. А у разі, якщо покупець захоче заощадити і вкластися на більш ранньому етапі - об'єктів, в яких підтримується висока динаміка робіт», - упевнений Поляків.

Что с жильем на майские и куда можно уехать до конца карантина? Пригород Киева трещит по швам, Одесса взвинтила цены, Львов распродается

Згодні з ним і експерти з нерухомості, додавши лише, що висока динаміка робіт повинна бути реальною і зафіксованою в постійно оновлюваних звітах з будівництва. Переставляти крани з місця на місце, як робили деякі компанії раніше, вже недостатньо.

Прогноз цін на ринку новобудов Києва

Прогнозувати ціни в новобудовах Києва в умовах коронакризи - справа невдячна: занадто багато змінних і сполучних факторів, що можуть вплинути на вартість квартир.

Анна Анісімова переконана, що середня вартість квадрата на ринку в найближчі місяці коливатиметься в межах 1,5-3%, реагуючи на зростання собівартості будівництва у зв'язку з підвищеним доларом та інфляцією, якій пророкують стрибок цього року до 11,6%.

«У ліквідних форматах і концепціях зростання ціни буде набагато вище, ніж середньоринкове. Щонайменше в 2-3 рази. До того ж у міру готовності об'єкта буде закономірне подорожчання вартості. Зрозуміло, що ми будемо орієнтуватися на показники попиту, який повинен почати відновлюватися після завершення карантину», - вважає Анісімова.

Відновлення попиту до показників січня-лютого - важливий психологічний рубіж для первинного ринку. Адже, за словами Полякова, поточна ситуація не дозволяє забудовникам особливо розігнатися.

Зараз завдання номер один - якомога швидше повернути позиції, втрачені через карантин. А повноцінне вирівнювання цін стане можливим тільки після повернення попередньої купівельної активності.

«Тому можна припустити, що середня гривнева ціна в новобудовах Києва особливо не зміниться, хіба що тільки в бік зовсім невеликого підвищення», - прогнозує експерт.

Впливатиме на динаміку цін у новобудовах, зазвичай, і курс долара, але тепер до нього додадуться наслідки карантину для економіки, нагадує Даниленко. Якщо курс долара істотно зросте, це потягне за собою і зростання цін.

«У проєктах, які користуються високим попитом, ціни можуть почати зростати і раніше. Чого точно не трапиться, так це обвалу цін - падати їм просто нікуди», - переконаний він.

 

Зверніть увагу УВАГА! ОПИТУВАННЯ представників бізнесу щодо впливу карантину на роботу виробників будівельних матеріалів та їх розповсюджувачів 


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"
 

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
07.05.2020
3072
Карантин внес свои коррективы в настроение инвесторов. Все меньше людей готовы вкладывать деньги в с...
21.02.2022
28612
Чи загрожує ринку зниження цін і які класи житла страждають найбільше від відсутності попиту...
07.02.2022
13993
Житло за містом не втрачає попит. Ба більше - ринок активно переформатовується, з’являються но...