РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Проєкт Генплану. Київ може позбутися частини лісів

Проєкт Генплану передбачає благоустрій 1600 га київських лісів. Навіщо це роблять?
2616 28.04.2020 в 08:14



1600 га київських лісів під загрозою?


Київ може позбутися частини лісів, на якій проєктом Генплану передбачено зробити благоустрій для відпочинку. Зокрема, екологи та активісти вважають, що проєкт містить загрозу для Біличанського лісу.

Днями КМДА повідомила, що проєкт Генплану Києва передбачає створення 17 буферних парків загальною площею близько 1600 гектарів. Буферний парк – це благоустрій частини лісу, яка примикає до житлового масиву. На території таких парків облаштують спортмайданчики, галявини для пікніків, смітники, туалети, доріжки й стежини.

Розробники Генплану обґрунтовують необхідність створення буферних парків так: «Звичайно, приємніше відпочивати в упорядкованих місцях».

«Ці території (ліси) не придатні для дозвілля та відпочинку киян. Тому що ми розуміємо, що таке паркова територія, де є доріжки, де є велодоріжки, відповідні вуличні меблі, лавки, ліхтарі», – коментує начальник «Інституту Генплану» Сергій Броневицький.

Серед анонсованих буферних парків – «Біличанський ліс», «Коцюбинське», «Виноградар» і «Біличі», які створять на території Біличанського лісу, який 2014 року набув найвищого природоохоронного статусу – національного парку.

 

Які небезпеки приховує створення таких парків?


Інвазивний благоустрій

Активісти наводять як приклад зону відпочинку «Виноградар», облаштовану у Святошинському лісопарку зараз. Як видно з фото, інфраструктура та розважальні об’єкти, такі як мотузковий парк, дитячий майданчик, займають чималу частку лісу.

 

Не всі жителі Виноградаря вітають такий благоустрій. 

«Я їжджу на велосипеді стежками в лісі, і мені не потрібні в лісі ніякі лавочки й асфальтовані велодоріжки. Тут варто, навпаки, обмежити різні МАФи та наливайки, а не створювати нові розважальні заклади», – вважає Олена.

«Я шокована діями проєктувальників, які по суті влізли на територію нацпарку й вирішили перетворити найбільшу рекреаційну цінність держави на бутафорію за дешевим ірпінським сценарієм. Тут не треба ніяких лавок чи ліхтарів. Це національний парк. Діти ходять сюди класами в походи, для цього розроблено маршрути. Тут мешкають бобри – їм теж ліхтарі не потрібні», – каже журналістка Ірина Федорів, яка веде боротьбу за збереження Біличанського лісу.

«Генплан у цій частині – це глобальна помилка, а єдині проєктувальники тут – бобри», – вважає вона.

Цена на газ может сильно измениться к лету

Броневицький запевняє, що буферний парк можна облаштувати краще, ніж ми бачимо з нинішніх прикладів благоустрою відпочинкових зон.

«Я не думаю, що ті території відповідають сучасним вимогам, які є на сьогодні… Якщо це буде паркова зона, вона теж може бути максимально наближена до природних умов», – пояснює він.

 

Формальне збільшення площі зелених насаджень

Після скорочення лісів на користь парків площа зелених насаджень загального користування збільшиться з 18,2 м2/особу до 23,2 м2/особу. Підвищення цього показника дасть забудовникам змогу сказати, що мешканці забезпечені парковими зеленими зонами й будувати далі можна – норми не порушено.

Активіст Виноградаря Юрій Дідовець зауважує, що статус парку потрібен для того, щоб у лісі можна було вільніше вести господарську діяльність і будувати, зокрема, рекреаційні об’єкти. В «Інституті Генплану» не бачать в цьому нічого поганого, мовляв, будуватимуть не житло.

«Інститут Генплану» анонсує громадські слухання щодо проєкту після закінчення карантину. Киян закликають уважно вивчити матеріали й надіслати свої зауваження та пропозиції.

Читайте також Новий Генплан Києва таки урізає площу заповідників столиці. Екологи б'ють на сполох 

Источник: hmarochos
 
 
Интересные новости:
28.04.2020
8741
В столичной службе занятости число вакансий сократилось на треть. В Киеве уменьшается спрос на ...
24.04.2020
2121
Верховний Суд роз’яснив, чи можна успадкувати неоформлену нерухомість...
21.04.2020
2963
Через пандемію у Франції планують перетворювати автосмуги на велодоріжки. Велосипед розглядають як о...
06.03.2024
2476
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...
09.02.2024
3117
Проєктна документація ремонту тунелю між Либідською і Деміївською досі не готова. А для її експертиз...
14.12.2023
3841
Автори стінопису зобразили українських захисників та застиглих у камені воїнів минулого...