РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.788 EUR: 42.382
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.788
EUR 40.000 41.000 42.382
USD 39.670 39.998 39.788
EUR 42.260 42.900 42.382
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Велосипед замість автівки через пандемію? У Франції планують перетворювати автосмуги на велодоріжки

Через пандемію у Франції планують перетворювати автосмуги на велодоріжки. Велосипед розглядають як один із найбезпечніших видів транспорту з огляду на ризики поширення вірусу
2963 21.04.2020 в 08:15



З автівки на велосипед


На тлі пандемії коронавірусу Париж та низка інших міст Франції оголосили про плани збільшити велосипедну інфраструктуру, зокрема коштом автомобільних смуг.

Велосипед розглядають як один із найбезпечніших видів транспорту з огляду на ризики поширення вірусу. Після запровадження карантинних заходів чимало міст світу почали створювати тимчасові велодоріжки. Зокрема, в колумбійській столиці Боготі облаштували кількадесят кілометрів велодоріжок протягом однієї доби.

Инфраструктура на вес жизни. Коронавирус показал - городам нужна микромобильнось

Але й після послаблення карантину потреба у безпечному транспорті нікуди не дінеться. "Люди й надалі відчуватимуть дискомфорт у трамваях, автобусах і метро", - вважає П'єр Серн, президент Клубу велосипедних міст.

Натомість автомобілі є поганою альтернативою громадському транспорту: через них утворюються затори і забруднюється повітря. А повітря з високою концентрацією дрібнодисперсного пилу, як вважають дослідники Гарвардського університету, сприяє вищій смертності від коронавірусу. Днями такого ж висновку дійшли вчені з італійських університетів.

Президентка столичного регіону Іль-де-Франс Валері Пекресс повідомила, що працює над програмою, яка дозволить збільшити кількість поїздок на велосипеді вдвічі - з 400 тисяч до 800 тисяч щодня. Пересування велосипедом вже зросло в регіоні через карантин і завдяки весняній погоді.

У самому Парижі вже збільшили кількість велодоріжок і віддають велосипедистам автомобільні смуги, відокремлюючи їх делінеаторами. Заохочувати велопоїздки будуть і після карантину. Такі ж заходи запроваджуватимуть у Ліоні, Греноблі, Монпельє та Ренні.

Французький дослідницький центр Cerema пропонує зменшувати кількість смуг для автотранспорту, наприклад з чотирьох до двох, і натомість розширювати велоінфраструктуру. Такі заходи стосуються не лише центрів міст, але й міжміського та приміського сполучення. Облаштування відповідної інфраструктури вимагатиме не лише нанесення дорожньої розмітки, але й встановлення делінеаторів, велопаркінгів тощо.

Ми їх не впізнаємо: як зміняться міські парки під впливом карантину і до чого тут концепція соціальної

Інша проблема - забезпечення людей власне велосипедами. У Франції вже існують програми знижок на придбання електричних та вантажних велосипедів. Велоактивісти пропонують також надавати 100-єврові чеки на ремонт велосипедів - чимало в кого в гаражі, у підвалі чи на балконі стоїть старий велосипед, який можна було б відремонтувати і користуватися ним.

Нагадаємо, раніше американські транспортники оприлюднили рекомендації для функціонування системи транспорту під час пандемії, зокрема радили облаштувати тимчасові велодоріжки та забезпечити безкоштовний доступ до велосипедів.

Читайте також Париж перетворять на ідеальне місто для велосипедистів


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"

Источник: hmarochos
 
 
Интересные новости:
06.03.2024
2476
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...
09.02.2024
3117
Проєктна документація ремонту тунелю між Либідською і Деміївською досі не готова. А для її експертиз...
14.12.2023
3841
Автори стінопису зобразили українських захисників та застиглих у камені воїнів минулого...