РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Новий Генплан Києва: що там цікавого?

Сергій Броневицький, начальник КО «Інститут Генерального плану м. Києва» - про те, як розробляли новий Генплан столиці та про те, що у ньому врахували

11919 23.12.2019 в 08:55




Розробка нового Генплану Києва триває з 2009 року.

Про те, яким буде новий генплан столиці розповідає Сергій Броневицький, начальник КО «Інститут Генерального плану м. Києва».

Розробка нового Генплану Києва триває з 2009 року. У 2010 році Київрада схвалила Концепцію стратегічного розвитку міста Києва як основу для розробки Генерального плану м. Києва. У 2011-2012 роках проект Генерального плану м. Києва пройшов громадські слухання. Було отримано та в основному ураховано більш 2 тис. конкретних пропозицій. Однак через відсутність погодженого Мінкультури України історико-архітектурного опорного плану, проект Генплану не було подано на розгляд Київради.

У зв’язку зі змінами законодавства, прийняттям нових державних будівельних норм, інститут приводив Генеральний план у відповідність до нових вимог. Ця робота зараз майже завершена.

Що нового у Генплані

Перш за все, у ньому відображено пропозиції киян, які ми отримали при проведенні громадських слухань та отримуємо до цього часу. Генеральний план розроблено в існуючих межах міста без значного розширення його території та приєднання прилеглих поселень.

Існують думки про необхідність значного розширення меж міста для розміщення житлового будівництва та інших об’єктів. Для збалансованого розвитку Києва та суміжних територій у генплані пропонується сформувати Київську агломерацію.

За допомогою експертів Ради Європи, мерії Лейпцига ми вивчали досвід європейських країн з просторового планування великих міст. У нашій роботі враховані європейські принципи територіального планування щодо раціонального використання існуючих територіальних ресурсів, компактності міста та збереження енергоресурсів, сталої мобільності та недопущення розростання за рахунок територій інших територіальних громад.

Кількість населення міста зросте

За прогнозами Інституту демографії НАН України чисельність населення очікується на 20-річний період 3,8 млн осіб. Тому, враховуючи великий існуючий попит на житло, передбачено 28,6 млн кв. м. нового житлового будівництва на етап 20 років. При цьому житло передбачається будувати у комплексі з дитячими садками, школами, іншою соціальною інфраструктурою. Разом із профільними департаментами адміністрації визначено необхідну кількість шкіл та ДНЗ, інших соціальних об’єктів на 20-річний період.

У спальних районах створюються нові громадські центри, формуються публічні простори. Таким чином реалізуються принципи сталої мобільності: місто коротких відстаней та центр поруч з домом.

Зелені та історичні зони

Особлива увага в проекті нового Генплану приділена розвитку зелених зон. Передбачено збільшити зелені зони загального користування на 2270 га, створити 36 нових парків, облаштувати 17 лісопарків на основі лісів, прилеглих до житлових масивів, а також нові сквери у житлових кварталах та громадських центрах.

Завершується розробка історико-архітектурного опорного плану. Виявлено та нанесено 3500 об’єктів культурної спадщини. На ньому будуть відображені встановлені межі та регламенти забудови історичних ареалів та зон охорони пам’яток, у тому числі межі та режими використання буферних зон пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Передбачено заборону висотної забудови в історичних ареалах.

Транспорт

У Генеральному плані передбачено значний розвиток транспортної інфраструктури: зокрема, пріоритет громадського пасажирського транспорту у виконанні міських перевезень, розвиток швидкісного рейкового транспорту, подовження існуючих ліній метрополітену, будівництво нових ліній метрополітену: четвертої Подільсько-Вигурівської лінії та перспективної п’ятої лінії. Намічено включення залізниці в єдину систему з метрополітеном та швидкісним трамваєм зі створенням пересадочних вузлів. Збільшиться протяжність та щільність магістральної вуличної мережі. Заплановано будівництво трьох нових транспортних переходів через р. Дніпро, завершення будівництва міської кільцевої дороги.

Хочу зазначити, що наступного року відбудуться нові громадські слухання актуалізованого проекту Генерального плану міста Києва. Розпочнеться процес громадського обговорення його стратегічної екологічної оцінки. Під час громадських слухань кияни нададуть нові пропозиції, які буде розглянуто та ураховано у встановленому порядку.

Нагадаємо, що минулого тижня у столиці представили проект нового Генплану Києва. Читайте також про те, що межі Києва мужть змінитися.



Источник: propertytimes
 
 
Интересные новости:
23.12.2019
1819
Мінрегіоном розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів У...
23.12.2019
2777
Согласно ежегодному отчёту о самых высоких зданиях за 2019 год от Комитета по высотным зданиям и гор...
23.12.2019
1963
Хозяйственный суд Одесской области огласил решение по делу о санатории «Молдова» в Одесс...
25.04.2024
4463
В університеті штату Мен було представлено найбільший у світі 3D-принтер, який у...
25.04.2024
3563
Сьогодні екстремальна спека охоплює кілька регіонів світу, зокрема Європу, США та Азію....
25.04.2024
3394
Реєстр працює в тестовому режимі - вже понад 100 тис. об‘єктів внесені до системи, але вони по...