РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Інвестиції в Україні - це складно. Але хто казав що буде легко?

Інвестор найчастіше асоціюється зі словом «прибуток», але насправді це синонім слова «ризик». Якщо людина, купує квартиру для себе і при цьому не готовий втратити свій капітал, він не інвестор. Це покупець, клієнт, ще хтось, але не інвестор. Інвестор — це той, хто ризикує, але натомість отримує прибуток, або не отримує

1941 13.09.2019 в 08:09


АНДРІЙ РИЖИКОВ,
СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution





Інвестор найчастіше асоціюється зі словом «прибуток», але насправді це синонім слова «ризик». Якщо людина, купує квартиру для себе і при цьому не готовий втратити свій капітал, він не інвестор. Це покупець, клієнт, ще хтось, але не інвестор. Інвестор — це той, хто ризикує, але натомість отримує прибуток, або не отримує.

Давайте розберемося, як можна диференціювати інвесторів на ринку девелопменту.

За географічним принципом

Тут дуже чітко простежується різниця. Українські локальні інвестори чекають величезні прибутки, за будь-які домовленості готові підписатися прямо на серветці, але, якщо ці домовленості не спрацьовують, приймають відповідні санкції до котрий виконав зобов’язання.

Іноземці ж дуже обережні. Для них 2% прибутковості - це нормально, а коли вони бачать прибутковість 30%, то округлюють очі і питають: а як, а де, а навіщо? Тому що розуміють: висока прибутковість неодмінно пов’язана з високим ступенем ризику.

За типом інвестування

Портфельні інвестори — це пасивні інвестори. Наприклад, планується ЖК №1, але у нього немає інвестицій на те, щоб добудувати хоча б до другого поверху і запустити продаж. Портфельний інвестор викуповує частину проекту і з цієї частки отримує свій прибуток.

Найбільш поширені у нас фінансові інвестори. Фактично вони надають чистий кредит — віддають свої гроші під заставу об'єкта і беруть фіксований відсоток, при цьому не беруть участі в прибутку. Якщо гроші ризикові, відсоток буде високий. І навпаки.

Змішані інвестиції найчастіше практикуються в великих проектах, коли інвестор готовий продати частину свого проекту, але з умовою, що цей інвестор залучить фінансування — або своє, і тоді він заробить двічі, або позикове.

За типом партнерства

Є принципові інвестори, які ніколи і ні з ким не йдуть в партнерство, тому що партнерство, особливо в реаліях України, — це граблі, на які не завжди приємно наступати. Такі інвестори викуповують 100% частки і сподіваються тільки на себе.

Викуп частки, коли ти готовий зіграти в дружбу і розділити ризики і успіх. Тут головне домовитися про все заздалегідь, і бажано із залученням досвідчених юристів, які покладуть це на папір у вигляді Корпоративного договору або Акціонерної угоди.

Резюмуючи сказане вище

Коли ви починаєте шукати свого інвестора, готового вкласти over 10 млн долрів, то повинні чітко розуміти, на кого орієнтуєтеся, і стандартні вимоги такого інвестора. Свого роду інвестиційний маркетинг з усіма його складовими.

Якщо ви хочете залучати інвестиції, цим потрібно займатися системно, тотально і цілодобово, а ще дружити з фізикою, математикою, юриспруденцією, економікою, психологією, колористикою і ще десятком приємних і не дуже наук. Так, інвестиції в Україні - це складно, але хто говорив, що буде легко?



Читайте также в разделе "БЛОГИ":

Источник: biz
 
 
Интересные новости:
11.09.2019
1964
В Україні новий президент, Верховна Рада і Кабінет Міністрів. Сьогодні у влади повний карт-бланш на ...
10.09.2019
3374
Офісна нерухомість — напрям, який буде розвиватися і трансформуватися, враховуючи зростання по...
09.09.2019
2867
Лібералізація на допомогу: як залучити гроші в ринок нерухомості і чому право оренди на землю і дозв...
21.03.2024
6448
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
2806
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22597
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...