РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Що варто знати про таунхауси

В Україні перші таунхауси з'явилися в 2009-2010 роках, коли під час кризи необхідно було міняти підхід до заміського будівництва і піти з дорогого сегмента заміських котеджів
2505 26.02.2018 в 08:01



Таунхауси – новий для столиці формат житла. Звідки почалася мода на таке житло, та для кого вони будувалися. А також, де у Києві є такі будинки, скільки вони коштують та що є в них

Звідки все почалося

Відповідно до історичних даних, townhouse або town house – з’явилися на початку XIX ст. у Великій Британії. Так іменували міську резиденцію представників «вершків суспільства», тобто аристократії. Спочатку будинки могли стояти окремо, проте вони найчастіше були поєднані між собою спільними перестінками. Осередком танухаусів в Великій Британії став Лондон.

Пізніше мода поширилася до інших країн – США. За своєю формою вони подібні до британських. Осередки таунхаусів – Нью-Йорк, Вашингтон, Сан-Франсиско та інших. Згодом мода на таунхауси поширилася також до Південної Америки та Азії та навіть Австралії. До речі, якщо говорити про Азію, то навіть у Гонконгу наявні зразки таких будинків і сьогодні. Проте через густонаселеність цього міста такі будівлі, як і колись у Великій Британії, купують дуже багаті люди.

За своєю формою зазвичай таухауси – це 2-4 поверхові будівлі, поєднані між собою. Кожен з будинків має окремий вхід, терасу та навіть інколи присадибну ділянку. Всередині такі будинки мали декілька поверхів з зонами загального користування на першому поверсі та спальнями на наступних. А поруч з ними розвинена інфраструктура.

Коли townhous з’явилися в Україні?

До України мода на такі будинки прийшла з Заходу та США не більш як 10 років тому. В Україні перші таунхауси з'явилися в 2009-2010 роках, коли під час кризи необхідно було міняти підхід до заміського будівництва і піти з дорогого сегмента заміських котеджів. Або, в той час забудовники пропонували на одній земельній ділянці як котеджі, так і поруч з ними більш фінансово-привабливі таунхауси.

«Сьогодні ми спостерігаємо, що в Києві також став з'являтися цей формат житла, однак, таунхаусів в столиці вкрай мала кількість, це більше нішевий продукт і, на мій погляд, досить перспективний», – вважає, Михайло Артюхов, керуючий директор компанії ARPA Real Estate.

Чому потрапили такі будинки до України? Багато хто з наших співвітчизників подорожували по різних частинах світу та надихалися ідеями, що реалізовані там. Та навіть відкривали бізнеси. А проживали певний час саме у таких будинках, насолоджувалися перевагами будинка у середміста. Та згодом поверталися до України з бізнес-ідеями, серед яких були і таунхауси.

«Свого часу я прожив 2 тижні у Нью-Йорку. Багато гуляв цим містом, насолоджувався парками та будівлями, серед яких були таунхауси. В Америці взагалі, якщо можна так сказати, культ на такий тип нерухомості. Саме там і народилася ідея побудувати таунхаус у середмісті столиці поруч з парком та ботанічним садом на Печерську імені Н.Н. Гришка. Ми побудували 9 таунхаусів та ще почали будівництво п’яти, об’єднавши їх алеєю та парком», – говорить Євген Леськів, керуючий партнер KBD.

 

Так само, як і за кордоном, столичні таунхауси – це 2-4 поверхові будинки зі спільними перестінками, з розвиненою інфраструктурою. 

За даними порталу Lun.ua на сьогодні продажі ведуться у 16 столичних таунхаусах, а загальна кількість новобудов 360. Класи такого житла від «комфорт» до «преміум». Переважна більшість з них розташована на правому березі столиці, менша на лівому. Найменший розмір житла 85 кв. м, а от найбільший сягає 300 кв. м і більше.

Найменша ціна за квадратний метр від 14 тис. грн, найвища ціна наближується до 80 тис. грн за квадратний метр.

Розберемо декілька прикладів від найдешевших до більш дорогих. Найдешевший таунхаус –«Альбіон» у Деснянському районі столиці. Забудовник пропонує 2-поверхові будинки класу «комфорт» з мансардою або без неї. Забудовником вказано, що поруч у будинком є ділянка.

 

Ще один варіант «Liverpool House» у Солом’янському районі столиці. Забудовник пропонує 2-3 поверхові будинки класу «комфорт». Зазначається, що у житловому комплексі є спортивний та дитячий майданчики та закрита територія.

Третій варіант на Оболоні – «Італійський квартал». Забудовником вказано, що це 2-3 поверхові будинки. Інфраструктура таунхаусів – дитячий садок, торгівельний центр, парки та дитячі майданчики.

Більш наближений до таунхаусів, з яких все починалося у XIX ст. – це  Struetinsky. Він знаходиться у середмісті столиці – Печерську. Забудовник пропонує 4-поверхові будинки класу «преміум». У будинку планується консьєрж-сервіс. А на території власний парк.

 

Плюси та мінуси

Почнемо з плюсів таунхаусів: по-перше – вартість на рівні квартир у багатоповерхових новобудовах від класу «комфорт» до «преміум». Проте умови подібні до заміського будинка. По-друге, власний вхід у квартиру. По-третє, автономість. Такі будинки хоч і підключені до міських мереж, але також мають автономні системи опалення та гарячого водопостачання. Усе регулюється індивідуально та не залежить від сезону, що надає додатковий комфорт та індивідуальність. По-четверте, розвинена інфраструктура на території будинка або ж поруч з ним. 

«Особливість таких будинків, що в них мешкає невелика кількість сусідів та їх однорідність за фінансовим станом та інтересами. Адже час від часу приємно зібратися у компанії сусідів, поспілкуватися,  та посмажити барбекю», – говорить Євген Леськів. 

А от до мінусів належать – комунальні платежі, бо зрозуміло, що витрати на опалення та електроенергію вище, ніж у квартири, але альтернативні джерела енергії, які інтегруються у системи життєзабезпечення будинків, компенсують цей мінус. Проте вибір за покупцями.

Джерело: Еspreso.tv 

 
 
Интересные новости:
23.02.2018
1618
Депутаты Киеврады окончательно утвердили переоценку нормативно-денежной стоимости земли, котора...
23.02.2018
5182
Жители отмечают, что после создания ОСМД они так и не получили обещанной земли и капремонтов, вместо...
22.02.2018
2430
Четыре столичных жилых комплекса, изначально позиционируемые застройщиком как инвестиционная недвижи...
23.01.2024
6258
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4422
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...