РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.196 EUR: 44.958
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.196
EUR 40.000 41.000 44.958
USD 41.050 41.485 41.196
EUR 44.680 45.241 44.958
Колонка

Захистить від довгобудів і рейдерства: громадам вже зараз необхідно розпочати створення планів просторового розвитку

Плани просторового розвитку мають почати розробляти всі без виключення українські територіальні громади до 1 січня 2025 року. Але нині в активній стадії розроблення кілька десятків громад
2975
04 октября 2024 г.

Громади мають включитися у розробку планів просторового розвитку

З початку наступного року всі без виключення українські територіальні громади повинні будуть почати розробляти плани свого просторового розвитку. Ця вимога зафіксована на рівні закону, але нині до цього процесу приступили лише кілька десятків територіальних громад з майже 1,5 тисяч, які є в Україні.

Через те, що процес їх створення для громад новий, і, відповідно, складний, з ним не поспішають. Однак на сьогодні для полегшення і спрощення цього процесу запропонували одразу два інструменти. Перший – містобудівний кадастр державного рівня, який вже почав працювати, а також програми комплексного відновлення (ПКВ), дані з яких можуть стати основою планів просторового розвитку. Останні на сьогодні розробляють вже більше ніж 200 територіальних громад.

Про це на Форумі «Комплексне просторове планування громад – основа сталого розвитку України» повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

Вона зазначила, що у 2019 році, коли законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель» ухвалювся у першому читанні, а також у 2020 році, коли ухвалювали у другому, відчувався певний спротив – як на рівні ОМС, так і на рівні парламенту не було остаточного розуміння, навіщо громадам новий інструмент – план просторового розвитку. 

«Тоді не всім сподобалося, що створюється майже нова галузь, пов’язана з просторовим плануванням. Не всім подобалося, що просторова і землевпорядна документація поєднується з містобудівною. Не було розуміння, яким чином там враховувати екологічні виклики, виклики по охороні культурної спадщини і таке інше. Але зараз – з ухваленням нового закону, просторове планування набуло і нового бачення, і нового розвитку. Зараз нам потрібно реалізовувати це нове законодавство», – пояснила Шуляк.

Згідно з ним, додала нардепка, плани просторового розвитку мають почати розробляти всі без виключення українські територіальні громади до 1 січня 2025 року. Але нині в активній стадії розроблення кілька десятків громад. Так, одними з перших плани просторового розвитку почали розробляти Чугуївська і Мереф‘янська громади на Харківщині.

«Нам би дуже хотілося, щоб їх було набагато більше. По-перше, тому що зовсім скоро це стане обов‘язковим на рівні закону. По-друге, тому що плани просторового розвитку означають створення якісної містобудівної документації. А це фактичний «стоп» різним видам рейдерства, появі незаконних довгобудів, самобудів і різного шахрайства у сфері містобудування. До того ж, якісна містобудівна документація зрештою означатиме збільшення надходжень до місцевих бюджетів. А це вже вагома перевага для ОМС», – пояснила Олена Шуляк.

За її словами, комплексний план просторового розвитку є одночасно як містобудівною, так і землевпорядною документацією: у кожній громаді повинні бути сформовані чіткі правила, що можна будувати на відповідній території, а що будувати заборонено, які обмеження щодо забудови встановлені на цій території, як то гранично допустима висотність забудови, мінімальні відстані від певних обʼєктів тощо.

«Цей же план встановлює, які види цільового призначення земельних ділянок можуть бути встановлені на певних територіях. Наприклад, у межах встановленої комплексним планом функціональної зони, призначеної для будівництва обʼєктів промисловості не можна буде встановити цільове призначення земельної ділянки під житлове будівництво», – пояснила парламентарка.

Вона додала, що саме зараз для громад і містобудування найкращий час, щоб працювати над створенням планів просторового розвитку. Одним з інструментів для цього можуть стати програми комплексного відновлення (ПКВ), які нині готують вже більше ніж 10% українських територіальних громад. Тому наразі, підкреслила Шуляк, пропрацьовуються можливості, щоб використовувати ПКВ як вихідні дані для розробки планів просторового розвитку територіальних громад.

«Таким чином, ми значно скоротимо перший етап розроблення планів просторового розвитку на 3-4 місяці. А це своєю чергою означає економію для бюджету до 30% від вартості розробки комплексного плану», – зазначила Шуляк.

Крім цього, додала вона, в Україні вже запрацював містобудівний кадастр державного рівня, за допомогою якого відтепер кожна громада зможе приступити до розробки своєї містобудівної документації. Частина цього кадастру – Єдина Державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ) – в Україні вже працює, і, відповідно, у багатьох громад є позитивний досвід роботи з цифровим рішенням сфери містобудування.

«ЄДЕССБ як частина кадастру працює в Україні вже три роки і економічний ефект від її запуску вже оцінюється мільярдами гривень. Але головне, що ми змогли показати ринку і містобудівній сфері загалом, як цифрові рішення спрощують правила гри у ній. Тому, наша задача – наповнити кадастр зараз актуальною і сучасною новою містобудівною документацією», – зауважила Шуляк.

Містобудівний кадастр державного рівня забезпечить верифікацію баз геопросторових даних і проєктів, що значно полегшить і пришвидшить розробку комплексних планів просторового розвитку. Відповідно, громад закликають якнайшвидше підключитися до роботи там – щоб мати можливість отримати площадку, як для розміщення містобудівної документації на місцевого рівні, так і розроблення нової документації відповідно.

Нагадаємо, 13 серпня 2024 року Уряд ухвалив постанову, яка дає старт експериментальному проєкту – містобудівному кадастру на загальнодержавному рівні, оскільки Україна вже давно потребувала такого єдиного вікна, яке б могло покращити та значно пришвидшити роботу ОМС, органів архітектури та експертів галузі, і водночас підвищити прозорість містобудівних процесів для громадян.

Запуск Містобудівного кадастру державного рівня дозволить синхронізувати між собою різні проєкти розвитку територій – генеральні плани населених пунктів, комплексні плани розвитку громад та детальні плани територій. Це дасть можливість уникнути їх хаотичного розвитку і мінімізує корупційні ризики.

 Цікаво про будівництво: При будівництві першого в Україні продуктового логістичного центру, сертифікованого за BREEAM, були використані сендвіч-панелі Ruukki

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
04 октября 2024 г.
4312
Міністерство економіки оприлюднило перші параметри майбутнього закону про єдину загальнодержавну сис...
03 октября 2024 г.
3458
Частка людей віком 65 років і старших в Україні досягла 22% у 2024 році. За оцінкою Інституту д...
03 октября 2024 г.
3909
Це важливий крок на шляху цифровізації країни та створення сучасної системи управління процесами у с...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
Вчера
1988
Високі логістичні витрати через зростання вантажних тарифів УЗ роблять українську продукцію неконкур...
Вчера
2478
Компанії потерпають не тільки від нестачі кваліфікованих фахівців, а й від неможливості прогнозувати...
Вчера
1953
Всі блокуючі постанови провалено. Далі законопроект 11416д підпише Спікер, а потім і Президент...
Вчера
698
Переваги ревізійних дверцят у сучасному інтер'єрі, їх основні параметри та функціональні особливості...
14 октября 2024 г.
4451
Жителі можуть використовувати їжу прямо з ферми, що розташована у внутрішньому дворику апартаментів....
14 октября 2024 г.
6413
Побудують 600 будинків і багатофункціональний інноваційний центр. Якнайбільше матеріалів планую...
Вчера
1259
19 листопада усі провідні бімщики країни знову зустрінуться, щоб подискутувати, обговорити події, но...
10 октября 2024 г.
1223
У Києві відбудеться професійний форум, де зберуться провідні експерти та фахівці будівельної га...
14 октября 2024 г.
1494
Мета конференції: створити платформу для обміну досвідом між експертами, архітекторами та виробникам...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
312
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3632
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!