РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.225 EUR: 44.647
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.225
EUR 40.000 41.000 44.647
USD 41.000 41.480 41.225
EUR 44.650 45.430 44.647
Новость

Ukraine Facility: Україна має запустити містобудівний кадастр і створити префектури

Йдеться про виконання Україною умов програми Ukraine Facility, за якою держава отримує 50 млрд євро на потреби відновлення протягом 2024-2027 року
2504
Сегодня

Зобов'язання України за програмою Ukraine Facility

Щоб отримати 50 млрд євро від ЄС на пріоритетні потреби відновлення, Україна зобовʼязана продовжити реформу децентралізації та сформувати ефективну регіональну політику.

Про це повідомила Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, йдеться про виконання Україною умов програми Ukraine Facility, за якою держава отримує 50 млрд євро на потреби відновлення протягом 2024-2027 року. Програма містить десятки пунктів та зобов’язань, які стосуються, зокрема, продовження реформи децентралізації та вирішення питань регіональної політики.

«Ukraine Facility – масштабний план комплексних змін та перетворень, який побудований за принципом «спочатку реформи, потім гроші». Тож заради їх отримання ми маємо зробити значні кроки у продовженні реформи децентралізації, посилити інструменти залучення громадян до прийняття рішень на місцевому рівні і розробити ефективну регіональну політику», – пояснила Шуляк.

Продовження реформи децентралізації

Для просування реформи децентралізації слід створити правову базу для функціонування державної адміністрації префектурного типу, а також уточнити розподіл галузевих повноважень між центральним, регіональним, субрегіональним та місцевим рівнями.

Посилення інструментів залучення громадян до прийняття рішень на місцевому рівні

В першу чергу, йдеться про розробку та впровадження механізмів, які забезпечують активну участь громадян у місцевому самоврядуванні. Ще одним важливим пунктом цього напрямку є залучення громадськості до процесу прийняття рішень через публічні обговорення, громадські слухання та інші форми участі.

Посилення розробки та реалізації регіональної політики

«Для Уряду та Парламенту зафіксовані чіткі індикатори до виконання. Так, до III кварталу поточного року потрібно прийняти постанови КМУ «Про внесення змін до Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 рр». До IV кварталу – постанову про «Порядок ведення містобудівного кадастру державного рівня». Одразу слід наголосити, що цифровізація наскрізно проходить через регіональну політику, політику відновлення та політику містобудування. Очікуємо найближчим часом від Уряду ухвалення відповідної постанови, яка дасть старт роботі містобудівному кадастру», – повідомила Голова Комітету містобудування.

Вона додала, що одним з важливих пунктів, який Україна мала виконати до I кварталу 2025 року, є ухвалення Закону «Про публічні консультації». Законопроєкт щодо них Парламент нещодавно вже підтримав, тому після завершення воєнного стану всі органи виконавчої влади, місцевого самоврядування тощо при запровадженні будь-яких управлінських рішень повинні будуть проводити публічні консультації – отримувати фідбек від їх бенефіціарів і вносити відповідні корективи.

«Законопроєкт №4254 про публічні консультації, вкрай важливий для України і її євроінтеграційного курсу. Ми на базі нашого комітету проводили їх тричі – для вдосконалення державної програми компенсації єВідновлення, для формування нової законодавчої рамки щодо житлової політики та політики відновлення. Отриманий досвід дозволив не лише зрозуміти, як покращити той чи інший інструмент, але і показати, що публічні консультації – не боляче і не страшно. Ця практика, безсумнівно, стане важливим кроком створення нової політики в Україні», – підкреслила Олена Шуляк.

Серед інших важливих маркерів, виконання яких буде означати отримання Україною фінансування на своє відновлення, – зміни до закону «Про місцеві державні адміністрації», які мають внести до I кварталу 2025 року. 

Шуляк наголошує – необхідність реформування МДА в органи префектурного типу піднімається від початку реформи децентралізації 10 років назад. Але весь цей час ці зміни буксували через побоювання, що реформовані адміністрації матимуть забагато впливу на ОМС. Насправді ж, зазначила вона, йдеться про відхід від радянської системи побудови вертикалі влади та використання в цій вертикалі морально, ментально та юридично застарілих МДА.

Ще один пункт, без виконання якого Україна не зможе отримати фінансову допомогу за програмою Ukraine Facility – внесення до I кварталу 2026 року змін в закон «Про місцеве самоврядування» в частині розмежування повноважень. Ці законодавчі зміни, пояснила парламентарка, дозволять створити оптимальний розподіл повноважень між ОМС та органами виконавчої влади за принципами субсидіарності та децентралізації.

Це необхідно для усунення конфлікту повноважень між сільськими, селищними, міськими радами і районними радами, забезпечення доступності та належної якості публічних послуг на місцевому рівні, а також ефективного використання бюджетних коштів.

«Парламент вже виконав один із індикаторів, ухваливши законопроєкт про публічні консультації, надалі чекаємо від Уряду чітких та змістовних кроків – потрібно оновити державну стратегію регіонального розвитку та запустити створення  містобудівного кадастру на державному рівні. Зволікати не маємо права та часу – від цього напряму залежить ефективне відновлення країни», – підсумувала очільниця Комітету.

 Цікаво про будівництво: Утеплення фасадів – сучасні варіанти теплоізоляційних матеріалів THERMOWOOL FAS та THERMOWOOL VENT від українського виробника 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
Сегодня
2754
Тендер проводитиметься через "Прозоро", також до процесу буде залучено закупівельника МОЗ ДП "Медичн...
Сегодня
1379
Метою документу є удосконалення житлового законодавства щодо утримання та збереження житлової сфери,...
Сегодня
1858
До професії водіїв будівельної техніки хочуть залучити жінок, хоча місця доступні й для чоловіків...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3316
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3712
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
4043
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
Сегодня
309
Під час повномасштабного вторгнення компанія Rauta реалізувала ряд крупних проєктів з відновлення по...
Сегодня
721
Лінійка сучасних гідроізоляційних рішень для покрівель і фундаментів поповнилася новим сучасним...
31 июля 2024 г.
474
Одним из материалов для отделки пола является плитка. Она универсальная, практичная, долговечная и к...
Сегодня
838
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
Сегодня
722
В Київському Національному університеті будівництва та архітектури відбудеться розширене засіда...
Сегодня
1037
Головна мета зустрічі — консолідація зусиль будівельного бізнесу задля подолання наслідків рос...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
184
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3497
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!