РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.043 EUR: 44.686
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.043
EUR 40.000 41.000 44.686
USD 40.740 41.140 41.043
EUR 44.230 44.831 44.686
Новость

ЄДЕССБ 4 роки: як електронна система у сфері будівництва стала головним запобіжником корупції і заощадила понад 10 млрд гривень

З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які спроби шахрайства одразу помітні в е-системі
3062
12 июля 2024 г.

Підсумки 4-х років роботи ЄДЕССБ

За 4 роки роботи Єдина Державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ) стала головним антикорупційним запобіжником у сфері містобудування. Антикорупційний ефект її діяльності вже перевищує 10 млрд гривень, а функціонал е-системи в сфері будівництва планують розширювати і далі.

Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, ЄДЕССБ створювалась 4 роки тому для цифровізації будівельного сектору України – для того, щоб всі процеси, що пов’язані з будівництвом відбувалися винятково через неї. Раніше, зазначила Шуляк, паперові документи будівельного сектору могли підроблювати, губити та розглядати, пришвидшуючи чи призупиняючи механізми їх отримання. Однак із появою ЄДЕССБ їх перевели в онлайн-формат, що в рази економить час користувачів і убезпечує їх від шахрайських дій – кожен крок одразу фіксується в системі.  

«З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які спроби шахрайства одразу помітні в е-системі. Більше того, за попередніми підрахунками, антикорупційний ефект за весь час роботи системи від цифрових послуг в сфері будівництва сягає 11,2 млрд грн», – наголосила Олена Шуляк.

При цьому, вона зазначила, що на момент її запуску перехід від паперових форм документообігу до електронних здавався суб’єктам містобудування чимось неможливим.

«А зараз ЄДЕССБ стала не лише звичною, але і обов‘язковою», – зауважила Олена Шуляк.

Парламентарка додала, що з початку роботи ЄДЕССБ до неї доєдналися понад 105 тисяч зареєстрованих користувачів, які працюють у ній. Це архітектори, інженери-проєктувальники, працівники органів архітектурно-будівельного контролю, замовники будівництва, девелопери та інші. У ЄДЕССБ вони отримують всі необхідні документи без візиту в державні органи. За чотири роки роботи ЄДЕССБ було надано до 163 тисяч таких послуг через Дію. А будівельними послугами у ЦНАПах за весь період існування системи скористалися майже 300 тисяч разів.

Зокрема, повідомила Шуляк, через ЄДЕССБ вже видано 65,5 тисяч містобудівних умов і обмежень – один із найважливіших документів для початку проєктування великих об’єктів будівництва, таких як житлові комплекси, заводи, виробничі підприємства, офісні центри, мости.

При цьому найбільше досягнення, котре відчули і забудовники, і громадяни, які будують приватні житлові будинки, – зменшення термінів розгляду заявок за рахунок упровадження черговості розгляду. Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) наразі розглядає заявки на початок будівництва протягом 24 годин. Раніше, до запровадження ЄДЕССБ і черговості, ці ж  документи могли розглядатися до 6 місяців.

У поточному році у ЄДЕССБ запрацював функціонал, що дозволяє забудовникам реєстрацію спеціального майнового права (СМП) у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП). Первинна реєстрація стала автоматичною, без участі державного реєстратора.

«Сьогодні на порталі ЄДЕССБ від замовників будівництва вже більше 50 заяв про це. Крім того, користувачі е-системи розпочали внесення відомостей і створення документів, необхідних для реєстрації СМП близько 100 об’єктів будівництва. У межах тестування автоматичної первинної реєстрації СМП уже зареєстровано декілька об’єктів будівництва», – розповіла Олена Шуляк. 

Ще один важливий функціонал ЄДЕССБ – електронний кабінет Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).  Через нього посадовці агентства зможуть отримувати доступ до даних, внесених до Реєстру будівельної діяльності електронної системи. Також представники НАЗК зможуть отримувати статистику з ведення об’єктів і комунікувати з користувачами електронної системи, держателем та технічним адміністратором.

Олена Шуляк також додала, що в межах затвердження «Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки» до грудня 2025 року в ЄДЕССБ потрібно інтегрувати всю містобудівну документацію.

Народна депутатка зазначила: обсяги наданих адмінпослуг через ЄДЕССБ постійно зростають. Тільки у першому кварталі 2024 року зростання обсягів наданих адмінпослуг, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, становить у середньому 20-40%. Але функціонал е-системи планують розширювати і надалі.

Наступними кроками в розширенні функціоналу ЄДЕССБ мають стати:

  • Запуск автоматичної видачі дозволів на будівництво об’єктів класу наслідків СС2 і СС3 за умови, якщо всі необхідні відомості містяться в національних електронних інформаційних ресурсах та інформація, яка подана замовником, пройшла успішну перевірку;
  • Введення автоматичного блокування видачі позитивного висновку експертизи проєктної документації, яка не пройшла перевірку в системі.

 Цікаво про будівництво: XPS CARBOLEX - новий сучасний теплоізоляційний матеріал від SWEETONDALE 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
11 июля 2024 г.
2704
Основні зміни, внесені постановою №785 до державної реєстрації речових прав на нерухоме ма...
11 июля 2024 г.
5138
Наразі ведуться роботи над планом будівництва. Проблема в тому, що ліфт має бути дуже міцним та...
11 июля 2024 г.
817
Два окремі дослідження вивчали ефект «холодної покрівлі» і виявили, що використання...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3063
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3591
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3984
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
11 июля 2024 г.
9688
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1101
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
11 июля 2024 г.
3557
Лікарню збудовано на кошти мецената Ніколи Терещенка, там безкоштовно надавали послуги незаможн...
12 июля 2024 г.
1270
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1063
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
157
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3475
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!