РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.043 EUR: 44.686
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.043
EUR 40.000 41.000 44.686
USD 40.740 41.140 41.043
EUR 44.230 44.831 44.686
Колонка

За 3 роки ДІАМ зекономив державі щонайменше 6 млрд гривень – Олена Шуляк

«Завдяки» задіянню у роботі ДАБІ максимальної кількості чиновників, корупція в будівельній сфері, спричинена їх протиправними діями, могла щорічно становити не менше 3 мільярдів гривень
3619
24 июня 2024 г.

Робота ДІАМ 

Робота Державної інспекції архітектури і містобудування (ДІАМ) від старту 3 роки назад вже зекономила державі щонайменше 6 млрд гривень. Це відбулося за рахунок максимального усунення чиновників від прийняття рішень у сфері містобудування – завдяки мінімізації корупційних проявів і швидкості, з якою розглядаються рішення, необхідні для отримання дозволів на будівництво.

Про це заявила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу»  Олена Шуляк.

Вона нагадала, що офіційно ДІАМ запрацювала з вересня 2021 року, а процес ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) – головного корупційного монстра будівельної сфери України, який розпочався в березні 2020, було остаточно завершено за три роки – в березні 2023, коли був ліквідовано її останній регіональний орган.

За словами парламенарки, успішність роботи ДІАМ найкраще можна зрозуміти, поглянувши на цифри. Так, «завдяки» задіянню у роботі ДАБІ максимальної кількості чиновників, корупція в будівельній сфері, спричинена їх протиправними діями, могла щорічно становити не менше 3 мільярдів гривень. Очевидно, за два повних роки від початку роботи інспекції держава змогла зекономити щонайменше 6 млрд грн. Тому вона по суті зараз є безперечним антикорупційним запобіжником – чим менше чиновників, тим менша корупція. Більше того, у 2023 році в сегменті нового будівництва заявок на видачу дозволів побільшало на 22% порівняно із 2022-м, зазначила Шуляк.

«Ми вже побачили, наскільки ефективними є правила, за якими працює ДІАМ – попри те, що закон відводить п’ять, а за деякими категоріями – 10 робочих днів для опрацювання документів, які надходять через цифрову Єдину державну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ) систему, переважну частину з них намагаються погоджувати за 24 години. Дозволи на будівництво об’єктів складніших класів, зазвичай, опрацьовуємо за 48 годин. А на введення в експлуатацію великих об’єктів класу наслідків СС3 відводиться щонайбільше 72 години після завершення виїзного огляду», – повідомила Олена Шуляк.

При цьому, зауважила вона, у 2023 році орган зосередився на сервісно-орієнтованому підході, надаючи отримувачам послуг максимум інформації, аби вони краще розуміли підстави для відмов, зауважень, а отже – швидше усували недоліки, мінімізуючи ризики негативних для себе рішень, і лише після цього подавали документи на реєстрацію. Завдяки цьому вдалося зменшити кількість відмов на видачу сертифікатів для готових об’єктів на 33%.

За словами очільниці профільного комітету, нині для будівельної галузі надважливим є розширення функцій ДІАМ, зокрема продовжувати структурні зміни, серед яких введення можливості оскарження рішень органів місцевого самоврядування при відмові у містобудівних умовах та обмеженнях у ДІАМ, а  також подальша автоматизація видачі дозволів на будівництво за умови, що уся необхідна документація в порядку.

За її словами, наразі очікуються урядові рішення щодо подальшої автоматизації дозвільних процесів. Першочерговим завданням є демонополізація у видачі містобудівних умов та обмежень (МУО). Так, було запропоновано, щоб ДІАМ став на етапі видачі МУО свого роду третейським суддею, який може застосовувати механізм оскарження у випадку, якщо місцева влада не видає містобудівні умови та обмеження. Забудовник зможе звернутися до ДІАМ, який надасть відповідне, справедливе рішення, пояснила нардепка.

Крім цього, наразі пропонується ввести опцію вибору забудовником органу, де він отримуватиме дозвіл на будівництво, а потім вводитись в експлуатацію. Це може бути або відповідний орган при ОМС, який видає дозволи, або ДІАМ. Незважаючи на те, про яку категорію будівництва йдеться – СС2 чи СС1, забудовник повинен мати добровільне право вибору. Таким чином, буде зруйновано дозвільну монополію на відповідь, зауважила Олена Шуляк.

Нардепка також зауважила, що для гравців будівельного ринку нині є важливим також співпраця з ДІАМ стосовно створення електронного журналу авторського і технічного нагляду. Потрібно посилювати цифровізацію цих процесів. Зокрема, проєктна документація має розроблятися виключно як електронний документ та підписуватись електронними підписами в ЄДЕССБ.

За словами Шуляк, успішним прикладом цифровізації, наслідком якої є мінімізація корупції, вже стала державна програма компенсацій за пошкоджене і знищене майно – єВідновлення.

«Завдяки роботі Реєстру пошкодженого і знищеного майна, заяви щодо внесення житла до якої громадяни подають самостійно, побудована система працює чітко – немає черг, немає рішень чиновників, порівняно низька кількість відмов і, відповідно, висока швидкість роботи – відповідь щодо надання компенсації українці отримають максимум через 30 днів. Це дуже показовий кейс, який наочно свідчить, що всі процеси в державі потрібно по максимуму автоматизовувати і цифровізовувати», – резюмувала Олена Шуляк.

 Цікаво про будівництво: WATERBIT - сучасний доступний бітумний покрівельний та гідроізоляційний матеріал для котеджного будівництва та ремонту від провідного українського виробника

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
21 июня 2024 г.
1524
Галузеві асоціації вважають, що це допоможе забезпечити виживання промислової бази блоку...
21 июня 2024 г.
2943
Окрім того, усі громадські та адміністративні будівлі мають обладнати енергоощадним обладнанням...
21 июня 2024 г.
2078
У травні показник скоротився на 4,7% у річному обчисленні...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3093
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3620
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3994
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
Сегодня
4665
Новий міст спроєктований не як інфраструктурний об’єкт, а як новий громадський простір...
11 июля 2024 г.
9707
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1122
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
12 июля 2024 г.
1290
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1081
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
158
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3476
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!