РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

У влади є план щодо вирішення проблеми довгобудів: чого очікувати бізнесу

За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100
4513 28.03.2024 в 06:56

Як вирішити
проблему довгобудів? 

Логічним буде повернутися до розробленого ще у 2021 році плану дій, який завадила реалізувати у 2022 повномасштабна війна. Тоді уряд затвердив Порядок формування переліку об’єктів житлового будівництва, що не прийняті в експлуатацію. Обласні держадміністрації повинні будуть протягом 10 днів розмістити на своїх офіційних вебсайтах оголошення про формування такого переліку. І не пізніше, ніж за п’ять місяців він має бути сформований та переданий до Мінвідновлення. За кожним з об’єктів потрібно буде скласти інвентаризаційну справу і потім щодо кожного створювати чіткий та зрозумілий план добудови або інших заходів.

У 2021 році ми планували, що до переліку таких об‘єктів будемо вносити всі недобудовані житлові будинки від п’яти та більше поверхів, недобуди, які мали прийняти в експлуатацію щонайменше два роки тому й об‘єкти, на яких понад два останніх роки будівництво не ведеться. Місцеві держадміністрації мають ретельно вивчити актуальну ситуацію та придумати, що робити з такими об'єктами. Але одразу скажу, що універсального рецепта немає – мають бути напрацьовані кілька різних варіантів розв'язання проблем довгобудів відповідно до кейсу. 

Дуже вдалий приклад нещодавно був на Кіровоградщині – в Долинській громаді. Ще за часів радянського союзу там з’явився цілий недобудований мікрорайон для працівників промислового підприємства. Так вони й стояли десятиліттями, перебуваючи у державній власності, – не було грошей їх доводити до ладу. Тому місцева влада вирішила відновити декілька з цих будинків коштом місцевого бюджету – взяли їх на баланс комунальної власності, добудували й дали ключі від квартир нашим військовослужбовцям. 

У парламенті хочуть запровадити систему стимулів для бізнеса, аби переробляти відходи від руйнувань у сировину для відбудови

Тобто для розв'язання питання недобудов потрібно активніше залучати ОМС – вони краще розуміють, як розвивати власну територію. А залучення до ухвалення рішень громадянського суспільства робить цей процес значно ефективнішим. У контексті будівельної ініціативи Долинської громади Верховна Рада нещодавно ухвалила законопроєкт №10202, який дає виконавчим органам ОМСів повноцінне право на замовлення ремонту чи комплексного відновлення об’єктів соціальної та виробничої інфраструктури, а також житлових будинків. Тож це – один з варіантів розв'язання проблеми.

Водночас найефективніший спосіб вирішити цю проблему – не допускати появи довгобудів. Певні кроки в цьому напрямі вже реалізували, коли прийняли закон 2518-ІХ "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому". Він зобов‘язує девелопера реєструвати спеціальне майнове право на об‘єкти, які будуть споруджені у майбутньому (МОН), у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Без цього забудовник не має права продавати майбутні квартири. Наразі в ньому зареєстровано близько 100 МОН. 

Спеціальне майнове право – різновид майнового права, яке дає інвесторам змогу володіти та розпоряджатися об'єктом незавершеного будівництва. До сьогодні забудовники в Україні не реєстрували такого права в держреєстрах, що призводило до корупційних схем, ошукування людей, які вкладають свої кошти в будівництво, а також до повторного продажу одного й того самого житла.

Докорінним чином змінить весь сектор будівництва: з 1 січня 2025 року посилюються вимоги до будматеріалів

Втім, тут важливо наголосити, що недоброчесний забудовник у більшості випадків грає у парі з недобросовісним чиновником і місцевою владою. Отже, що меншу участь останні братимуть у процесах отримання дозвільної документації, то більше шансів на те, що масштаби недоброчесності перших будуть зменшуватись. Вже три роки працює Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ), антикорупційний ефект якої наразі становить 1,5 млрд гривень на рік.

Нам потрібні чіткі, прозорі правила гри на первинному ринку з максимальною цифровізацією усіх процесів у містобудівній сфері. Цифровий слід у системі, форматно-логічний контроль перевірки поданої документації до ЄДЕССБ, максимальна прозорість процесів за принципом, коли в е-системі без жодних перешкод можна переглянути дані щодо об’єкта, замовника, виконавців, дозвільної документації, містобудівної документації тощо – системні кроки, здатні завадити появі нових довгобудів.


Цікаво про будівництво:
 Коли торкнешся дна ногами, тільки від тебе залежить втопитися, чи відштовхнутися від нього на поверхню


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: liga
 
 
Интересные новости:
14.03.2024
4399
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...
04.03.2024
3352
Нині ведеться робота по створенню електронного містобудівного кадастру державного рівня. Найближчим ...
01.03.2024
4794
Облік об’єктів культурної спадщини ведуть всі розвинені країни. Зазвичай, власник реєстрі...
05.04.2024
5434
Відновлення зруйнованих об’єктів в Україні потребуватиме будівельних матеріалів та обладнання ...