РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Огляд ринку будівництва в умовах війни: головні підсумки червня

Огляд головних подій, які вплинули на будівельний ринок у червні
1804 07.07.2022 в 09:46



Підсумки червня


Незважаючи на всю жорстокість і хаос того, що відбувається, українські компанії почали приходити до тями, а українці намагаються налагодити життя під періодичне виття сирен та вибухи російських ракет. 


Що там на росії?

Після віроломного вторгнення в Україну та розв'язання на території нашої країни кровопролитної війни, світ цілком очікувано ввів проти російського агресора пакет економічних санкцій, які боляче вдарили по різних галузях. Не винятком стали також сектори будівництва та нерухомості.

Великий крок на шляху відбудови України: міжнародна спільнота у Лугано ухвалила декларацію

Так, проблеми з виплатами боргів виникли у найбільшого забудовника росії – групи компаній ПІК. Забудовник не зміг вчасно розплатитися за єврооблігаціями. При цьому, як заявили в керівництві, складнощі з виплатами виникли через технічну неможливість довести платежі до російських власників єврооблігацій. Річ у тім, що облік усіх прав інвесторів ведеться в міжнародному депозитарії Euroclear, але канал зв'язку між Euroclear та російським Національним розрахунковим депозитарієм виявився порушеним, у результаті кошти перестали доходити до російських інвесторів.

У сумному становищі опинився і ринок іпотеки. У квітні він обвалився майже на 75%, більше ніж під час пандемії коронавірусу, таким чином другий місяць весни виявився гіршим для ринку за всю його історію. Катастрофічно знизилася загальна кількість виданих кредитів та їх сума. В надії виправити ситуацію центробанк прийняв рішення знизити ключову ставку на 3% (з 14% до 11%). Однак ці заходи не змогли оживити іпотеку. Висока волатильність рубля, курс якого постійно намагається штучно завищити влада, грає не на руку забудовникам. Багато компаній зазначають, що змушені заморожувати проєкти до найкращих часів.

Однак найкращі часи можуть і не настати. Днями рейтингове агентство Moody's повідомило про дефолт росії через те, що інвестори не отримали виплати за двома випусками єврооблігації на суму 100 мільйонів доларів. У самій же росії назвали дефолт "технічним", наголошуючи на тому, що мають необхідні гроші для виплати боргів, і заявляючи про готовність погасити доларові борги в рублях. Однак у кремлі не врахували, що це грубо порушує умови контрактів, із чим ніхто не миритиметься.

За словами аналітиків, така ситуація означає, що доступ росії до міжнародних фінансових ринків та капіталу буде обмежений. Що, відповідно, тягне за собою більш значні витрати на обслуговування позик, скорочення інвестицій, низькі темпи зростання та застій російської економіки. росіяни самі обрали свій шлях і цілком заслуговують на те, що відбувається: неконтрольована інфляція, захмарні ціни, що вічно зростають, падіння ринків. "росії загрожує фінансовий крах вже через кілька років", - коментує "Голосу Америки" старший аналітик BlueBay Asset Management Тімоті Еш.


Уявне пожвавлення будівельного ринку

У Держінспекції архітектури та містобудування прозвітували про зростання звернень від забудовників щодо питань видачі дозволів. У ДІАМ вважають, що це свідчить про зростання обсягів будівництва у різних галузях. Так, за їхніми даними, активізувалися забудовники у Київській, Львівській областях. Серед лідерів із виданих дозволів Хмельницька, Закарпатська та Одеська.

Забудовники у великих містах почали відкривати відділи з продажу. За деякими даними, на початок травня вже було відкрито до 40% відділів продажів.

У Києві частково відновили роботу компанії, на які припадає близько 80% столичного ринку нерухомості. Йдеться про Київміськбуд, Інтергал-буд, КАН девелопмент, Stolitsa Group, Perfect Group, РІЄЛ, Saga Development, DIM, Status Group, GEOS, "Ковальський", A Development та City One Development.

Відновлення України коштуватиме 750 млрд доларів і займе десятиліття

Однак справжнього пожвавлення на ринку не сталося. Попит виявився незначним, при цьому левова частка припадає на оформлення тих угод, які не були завершені до 24 лютого. Втім, за очікуваннями рієлторів, ринок поступово оживатиме, але говорити про повернення до довоєнних показників ще дуже рано. Це підтвердив і великий столичний забудовник. Так, у компанії в столиці впали продажі приблизно на 85%. За перший день, як відновили роботу відділи продажу, забудовнику надійшли лише 5 заявок, а було продано лише 3 квартири. До війни компанія продавала в середньому по 20 квартир на день.

На тлі війни, прогнозують експерти, основний запит буде на квартири у готових будинках та на квартири з ремонтом. Однак зріз угод на травень показав, що лише 30% цікавить покупка в готовому та заселеному будинку, 50% обирають квартири в будинках, які будуть введені в експлуатацію через два-чотири місяці, а 20% готові інвестувати у проєкти, термін здачі в експлуатацію яких заплановано на початок наступного року.

Разом з тим, забудовники поки не сильно поспішають скидати ціни на квартири, а у третини девелоперів вартість квадратного метра навіть зросла.

Варто зазначити, що вкрай негативно на ринок може позначитися підвищення облікової ставки Нацбанком до 25%. Насамперед вона несе ризики іпотеці та може нашкодити програмам кредитування для забудовників, які почуваються не так упевнено з урахуванням зростання собівартості будівельних матеріалів та дефіциту робочої сили.

Через низький попит будівельні компанії будуть змушені заморожувати будівництво, що може вилитися у величезну кількість довгобудів. При цьому в зоні ризику виявляться не лише дрібні та середні забудовники, а й деякі великі.

Досягнуто домовленостей на суму у майже $1,9 млрд - Шмигаль, про результати конференції у Лугано


Спрощення від Кабміну: що отримають забудовники

Кабмін 24 червня ухвалив постанову №722, яка має спростити дозвільні та реєстраційні процедури у будівництві на період воєнного стану та одного року після його закінчення.

Зокрема йдеться про будівництво без отримання будівельного паспорта приватних, садових, дачних будинків заввишки до двох поверхів. Дозволяється також перенесення термінів виконання окремих видів робіт. Для узгодження та отримання дозволів до органів охорони культурної спадщини замовник подаватиме відповідні звернення через єдину електронну держсистему. У разі не надання узгодження або обґрунтованої відмови протягом 30 днів – проєктна документація вважається узгодженою за умовчанням.

Усі адмінпослуги у сфері будівництва (видача дозвільних документів органами державного архітектурно-будівельного контролю, містобудівних умов та обмежень тощо) мають надаватися у строки, визначені законодавством.

Цікаво про ремонти: для чого потрібна, як вибрати та користуватися шпаклівкою для стін

Читайте більше новин про війну росії проти України у спецтемі на Build Portal

Источник: nerukhomi
 
 
Интересные новости:
07.07.2022
1332
Очікується, що глобальні відходи від сонячних панелей, що вийшли з експлуатації, сягнуть 80 міл...
07.07.2022
2075
Сонячні панелі на німецьких залізницях також встановлюють на дахах вокзалів та шумозахисних стінах в...
07.07.2022
2113
Депутатка Київради пояснила, що набагато ефективніше буде провести комплексну реконструкцію об&...
28.03.2024
2307
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...
27.03.2024
6803
Катастрофа може стати найстрашнішим обвалом моста у США з 2007 року, коли міст I-35W у Міннеаполісі ...