РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.383 EUR: 42.317
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.383
EUR 40.000 41.000 42.317
USD 39.300 39.799 39.383
EUR 42.200 42.720 42.317
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Нацбанк пояснив падіння попиту на житло в столичних новобудовах і ріст цін на квартири

Станом на сьогодні заявлені ціни не підкріплені попитом та підігріті переважно очікуваннями продавців
985 24.06.2022 в 08:57



Ринок нерухомості
в умовах війни


Нацбанк України проаналізував стан ринку нерухомості після початку повномасштабного вторгнення РФ. Експерти дійшли висновку, що поновлення операцій з купівлі-продажу житла поки не призвело до відродження попиту, ринок перебуває в дисбалансі.


Поновлення будівництва

Забудовники відновили роботи менш ніж на половині житлових комплексів України. У Києві та області будівництво поновилося на менш ніж на третині об’єктів, що активно будувалися в переддень війни.

Очікується що добудовуватимуть зараз переважно ті, чиї об’єкти на фінальній стадії будівництва, та ті, хто має запас коштів. На сьогодні комерційні інвестиції в нове будівництво не здійснюються.

У Київській області для людей, які втратили житло зведуть 560 будинків і викуплять 2000 квартир у забудовників


Ціни

Наразі заявлені ціни не підкріплені попитом та підігріті переважно очікуваннями продавців. Ринок перебуває в дисбалансі через ризики пов’язані з руйнацією та падінням платоспроможності людей в областях, близьких до бойових дій.

За підсумками першого місяця війни номінальні ціни на первинному ринку Києва майже не змінилися. Утім, уже у квітні, після звільнення північних областей, ситуація стабілізувалася: заявлені ціни на житло зростали в межах 5% на місяць. Експерти зазначають, що це «значно швидше, ніж за нормальних умов».

Сьогодні ціни відображають вищу собівартість, проте не узгоджуються з низьким попитом.

У західних областях у середньому вартість житла на первинному ринку зростала подібними темпами. Забудовники підвищують вартість нового житла, щоб підігнати заявлені ціни під очікувану девальвацію гривні, інфляцію та стрімке зростання собівартості будівництва, пояснюють в НБУ.

Ипотека - все? Как прощение долгов за уничтоженное жилье повлияет на рынок

На вторинному ринку спостерігається зростання цін в оголошеннях, хоч і дещо хаотичне. У деяких областях заявлені ціни зростають через вищу безпечність та віддаленість від кордонів із РФ: у Львівській області ціни зросли більш як на половину відносно жовтня минулого року. В інших – через значні руйнації та відповідно скорочення пропозиції житла: у Сумській області ціна зросла більш ніж вдвічі за зазначений період.

Експерти вважають, що більшість заявлених цін на первинному та вторинному ринках відображає скоріше оптимістичні очікування продавців.

 

Які прогнози

У подальшому на динаміку цін впливатимуть одночасно менший попит та менша пропозиція житла. Менший попит зумовлюватиметься зниженням доходів та еміграцією населення, а також скороченням іпотеки. У західних регіонах та в Києві попит відновиться швидше за рахунок внутрішнього переміщення. Менша пропозиція житла зумовлюватиметься меншою привабливістю будівельного бізнесу для інвестицій та спрямуванням будівельних ресурсів на відновлення зруйнованого житла, що фінансуватиметься державою. Важливим драйвером динаміки цін і далі буде підвищення собівартості будівництва.

Окупанти понищили 116 тисяч житлових будинків

Оренда

Вартість оренди помітно зменшилася, адже цей ринок швидше пристосовується до поточних умов: ціни активно реагують на зміну попиту. Попит на оренду, за даними сервісу з пошуку нерухомості, станом на кінець травня в столиці зменшився приблизно вдвічі порівняно з довоєнним рівнем. Відповідно і ціна оренди в середньому зменшилася майже на 40%.

Цікаво про будівництво: з чого краще побудувати будинок?

Читайте больше новостей о войне россии против Украины в спецтеме на Build Portal

Источник: hmarochos
 
 
Интересные новости:
22.06.2022
1583
Попри війну, частина компаній відновила свою діяльність. Деякі повернулися до звичного графіку у "рі...
20.06.2022
40913
Спрос упал в два раза, из продаж сняли бюджетные квартиры. Медианная цена вторичного рынка выросла н...
24.04.2024
6686
Середня ціна оренди одно-, дво- і трикімнатних квартир у Києві...
22.04.2024
2280
Лідери ринку нерухомості поступово звикають до високих відсоткових ставок, водночас намагаючись вирі...
22.04.2024
5064
Mолодь в Україні все частіше вибирає довгострокову оренду нерухомості, відкладаючи ку...