РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.515 EUR: 42.364
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.515
EUR 40.000 41.000 42.364
USD 39.500 39.830 39.515
EUR 42.070 42.700 42.364
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Комплексне оновлення системи формування і реалізації державної регіональної політики підтримано урядом (ІНФОГРАФІКА)

Документ дозволить забезпечити єдине бачення стратегічного розвитку регіонів
2339 25.03.2021 в 09:28



Оновлення системи формування і
реалізації державної регіональної політики


На засіданні 24 березня Уряд підтримав розроблений Мінрегіном законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики». Цей документ дозволить забезпечити єдине бачення стратегічного розвитку регіонів: від кожної громади до держави в цілому.

«Планування регіонального розвитку на всіх рівнях – національному, регіональному та місцевому, має відбуватись узгоджено. Саме таким чином можна досягти цілей, що закладені у Державній стратегії регіонального розвитку, зокрема покращення умов для розвитку людини та економічне зростання регіонів», – наголошує Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

У глави Мінрегіону нова заступниця

Головні зміни:

Трирівнева система планування регіонального розвитку: на національному, регіональному та місцевому рівнях. Це дозволить підвищити прозорість та якість планування розвитку територій. Стратегії розроблятимуться не тільки в кабінетах, а безпосередньо за участі мешканців громад – громадськістю, бізнесом, науковцями.

Всі громади з населенням понад 10 тис людей матимуть власні стратегії розвитку. Таким чином припиниться практика, коли громади плануватимуть свій розвиток лише на рік. Стратегії розвитку громад будуть розроблятися на 7 років.

Мінрегіон затвердить чіткі рекомендації, за якими регіони та громади розроблятимуть свої стратегії. Це дозволить вийти на нову якість підготовки стратегічних документів та уніфікувати їх структуру.

Регіональні стратегії громад будуть узгоджені з державною стратегією регіонального розвитку. Це сприятиме ефективному використанню фінансових ресурсів, що спрямовані на розвиток регіонів. Таким чином кожен з проєктів відповідатиме єдиному баченню економічного розвитку країни в цілому.

Створюється єдина геоінформаційна система здійснення моніторингу та оцінювання розвитку регіонів та територіальних громад. Йдеться про цифровізацію процесу управління регіональним розвитком.  Це дозволить відслідковувати динаміку розвитку, забезпечить прозорість та ефективність публічних інвестицій в регіони. Окрім того, підвищиться обізнаність громадян про діяльність громади, а також якість та обґрунтованість управлінських рішень.

Посилюється роль Агенцій регіонального розвитку в реалізації регіональної політики. Наразі в Україні Агенції регіонального розвитку створені у 21 регіоні. В АРР працюють експерти, які мають компетенції для підготовки перспективних проєктів регіонального розвитку, залучення інвесторів до регіонів тощо. Таким чином АРР стануть реальними суб’єктами реалізації регіональної політики та плануванні проєктів.

Посилюється координуюча роль Мінрегіону щодо формування та реалізації державної регіональної політики. Зокрема, Мінрегіон погоджуватиме технічні завдання на інвестиційні програми і проєкти, реалізація яких здійснюється за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Це дозволить визначати чіткі пріоритети і сконцентруватись на них.

Мінрегіон висловлює подяку канадському проекту SURGE за допомогу у розробці законопроєкту.

Україну поділять на 10 функціональних зон 

Интересно о ремонтах: ранее мы писали с чего следует начинать ремонт квартиры

Источник: minregion
 
 
Интересные новости:
25.03.2021
1542
Стартував капітальний ремонт та реконструкція основної транспортної артерії області - дороги Н-03 Жи...
25.03.2021
2716
Глава Института Нацпамяти Антон Дробович рассказал о планах Института Нацпамяти по деккомунизац...
02.05.2024
2457
Підземні школи стануть освітньою платформою для дітей одразу декількох районів обласного центру, а&n...
02.05.2024
1335
На тлі високих темпів зростання закупівельних цін підприємства всіх секторів, що беруть участь в опи...
01.05.2024
2599
Найдорожчим є будівництво в столиці. Тут ціна за квадратний метр житла сягає показника 25 183 грн....