РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.383 EUR: 42.317
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.383
EUR 40.000 41.000 42.317
USD 39.300 39.799 39.383
EUR 42.200 42.720 42.317
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

До 30% українців є "енергетичними бідняками" - Міністерстві енергетики України

Майже третина українців неспроможні сплачувати за обігрів
951 15.03.2021 в 07:37



20-30% "енергетичних бідняків"


До 30% громадян в Україні є "енергетичними бідняками", які неспроможні сплачувати за обігрів та освітлення, таку заяву зробили в Міністерстві енергетики України.

"Енергетично бідним називають домогосподарство, якому ледь вистачає або взагалі не вистачає коштів на обігрів та освітлення. Це має далекосяжні наслідки для здоров'я та добробуту людей – із захворюваннями органів дихання, серця та психічного здоров'я. При чому такі захворювання виникають не лише через низьку температуру в помешканнях в холодну пору року, а й через стрес, пов'язаний з високими рахунками за енергію у порівнянні з наявним доходом. На жаль, такі обставини знайомі 20-30% наших громадян, за різними оцінками", - зазначили в міністерстві.

За даними Держстату, через неможливість сплачувати за обігрів 22% українців взимку економить і мерзне у своїх домівках. Кожне п’яте домогосподарство отримує субсидії, оскільки йому платіжки за житлово-комунальні послуги не по кишені. А, згідно з іншими дослідженнями, більше чверті населення не може собі дозволити своєчасно оплачувати рахунки.

В феврале средний размер субсидии снизился на треть

У Міненергетики навели дані, з урахуванням яких доведеться розв'язувати проблему "енергетичної бідності":

1) у 2019 році ВВП України на одну особу за паритетом купівельної спроможності був нижчим рівня 1991 року, майже вдвічі нижчим ніж в країнах Європи, що розвиваються, і вчетверо менше, ніж у розвинутих країнах.

2) середня зарплата в Україні є вчетверо меншою ніж середній показник по країнах ЄС. Близько третини населення має ознаки бідності.

3) Україна посідає перші місця за рівнем витрат енергоресурсів на одиницю продукції і є аутсайдером за продуктивністю капіталу: один долар капіталу створює менш ніж 10 центів ВВП - за цим показником Україна посідає останні позиції.

4) оптова ціна на газ в Україні довгий час була вищою за європейську.

"Але є і проблиски надії, що ціни можуть бути навіть нижчими за європейські. Адже нижчі ціни можна було побачити на українському ринку в періоди, коли газ не імпортується, а локальні гравці вирішують значно збільшити пропозицію газу з накопичених раніше великих запасів", - уточнили в міністерстві.

Газ для населення: тепер доведеться платити, навіть якщо не споживали. НКРЕКП затвердила мінімальний тариф

Моніторинг роздрібних цін, проведений Міненерго в грудні минулого року, показав, що різниця між роздрібними цінами на газ (за вирахуванням вартості доставки газу і за майже однакових умов) сягає 30-40%.

За оптовою ціною на електроенергію в українських підприємств не існує значної цінової переваги у порівнянні з європейськими компаніями, але є і країни ЄС, де принаймні в окремі періоди ціни є суттєво вищими.

Якщо подивитись на співвідношення цін на електроенергію та заробітних в Україні та Європі, то в Україні не лише зарплати становлять приблизно чверть від європейських, а й тарифи на електроенергію.

"Хоча проблема полягає в тому, що в загальному тарифі на генерацію електроенергії припадає менш як 10% (решта йде на передачу та розподіл електроенергії), це менше не тільки ринкової ціни, а і собівартості", - зазначили в Міненергетики.

Тарифи на розподіл газу і на доставку електроенергії номінально є нижчими за середній рівень в Європі. 

Нарахування додаткових об'ємів газу: за «температурні коефіцієнти» платили тричі 

Цікаво про архітектуру: раніше и писали про використання сталі Кортен в оформленні елементів міської архітектури 
Источник:
 
 
Интересные новости:
11.03.2021
872
Министр социальной политики Марина Лазебная сообщила, что средний размер субсидии в феврале сок...
10.03.2021
627
Також глава уряду доручив Мінфіну разом з Міненерго напрацювати механізм щодо вирішен...
09.05.2024
5882
Попри надзвичайно складні умови, роботи на аварійній ділянці метро між станціями "Либідська" і "Демі...
08.05.2024
3001
Київська міська військова адміністрація відкоригувала вартість проєкту реконструкції Шулявського шля...
07.05.2024
2131
За програмою Фонд енергоефективності надаватиме гранти на часткове відшкодування вартості теплових н...