РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.011 EUR: 44.726
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.011
EUR 40.000 41.000 44.726
USD 40.950 41.451 41.011
EUR 44.550 45.349 44.726
Новость

Комерційна нерухомість: який сегмент швидше відновиться після пандемії

Коронакриза торкнулася всіх сфер нерухомості. Так, з огляду на відкладений попит офісний і торговельний сектори з послабленням карантину дещо відновилися. Поки найменшого впливу зазнала складська нерухомість, протилежна ситуація з готельною
1455
23 октября 2020 г.


Комерційна нерухомість vs COVID-19

З огляду на статистику захворюваності на COVID-19 наразі спостерігається все більше дискусій щодо 2-ї хвилі. Які основні очікування в сегментах комерційної нерухомості в посткарантинний період можна виділити?



Складська нерухомість

Для сектору складської нерухомості характерним є тривалий процес повернення вкладених коштів, тому він не такий популярний серед інвесторів. Часто об'єкти будують згідно з потребами замовника, щоби надалі безпосередньо він використовував цей об'єкт у своїй бізнес-діяльності.

Останніми роками сегмент відзначався активним попитом, особливо на приміщення в межах чи поблизу столиці. Так, показник вакантності в об'єктах, які максимально відповідають вимогам часу (площі класу «А» і «В»), був на низькому рівні. Загалом ця тенденція спостерігалася у великих містах країни.

З огляду на карантин і самоізоляцію попит на послуги доставки зріс. Тож у нових якісних об'єктах, зокрема в межах столиці, заповнюваність залишається на високому рівні.

Сьогодні можна очікувати конкуренцію за нові складські приміщення в межах великих міст і відповідно зростання орендних ставок.


Офіси

На початку року показники сегмента залишалися на рівні попереднього - дефіцит якісних об'єктів сприяв девелопменту нових проєктів.

Починаючи з березня, бізнес домовлявся з власниками офісних метрів про дисконт на період карантину. Компанії-орендарі скорочували та/або переводили штат на віддалену роботу, часто виїжджали, обираючи приміщення з меншою площею та ціною.

Це призвело до підвищення вакантності в низці офісних центрів. Проти аналогічного періоду 2019-го попит знизився.

Однак ринок швидко пристосувався до сучасних реалій. Сьогодні нові умови договорів, нестандартні рішення, які стосуються трансформації робочих місць, а також гнучкі простори стали головними трендами в офісній нерухомості.


Готельна нерухомість

Готельна нерухомість - сегмент, що є найсприйнятливішим до економічних змін. Повне заморожування туристичної сфери та міжнародних перельотів призвели до швидкого зниження рівня заповнюваності об'єктів.

Ще до пандемії обговорювалися ідеї поєднання форматів готельної нерухомості, зокрема з офісною. Сьогодні для того, щоби номери не простоювали, власники відкриті до активного впровадження різних способів капіталізації, як-от довгострокова оренда номерів.

Оскільки пандемія досить серйозно вплинула на готельну нерухомість, її відновлення буде тривалішим у часі як в Україні, так і у світі.


Торговельна нерухомість

Один із секторів нерухомості, що вважається інвестиційно вигідним, є торговельна. У Києві в минулі роки він характеризувався активним девелопментом проєктів і, як і у вищезгаданих сегментах, підвищеним попитом на якісні площі.

Функціонування ТРЦ у період карантину в півсили та зниження доходів українців призвело до зменшення оборотів і оптимізації площ орендарями. Як і в офісному секторі, орендарі шукали компромісів із власниками приміщень.

Після карантину покупці з кожним тижнем поверталися до торгових комплексів. Так, за підсумками першого півріччя 2020 року, за даними консалтингової компанії, відвідуваність ТРЦ була в діапазоні 85 - 95%.

Однак невизначеність ситуації спонукала до повторного оцінювання всіх ризиків реалізації проєктів. Навряд чи 2020-го обсяг торгових площ, введених в експлуатацію в Києві, буде більшим, ніж у попередні роки.

Сьогоднішня турбулентність продемонструвала перевагу девелопменту багатофункціональних форматів (готельно-торгових, торгово-офісних центрів, офісно-житлових об'єктів тощо) та вчергове підняла питання екологічності будівництва, що допомагає оптимізувати витрати на обслуговування об'єктів.

Відкладений попит сприяв припливу покупців до торгових комплексів, а необхідність ефективної командної роботи та комунікації - до офісів.

Звісно, сегменти адаптувалися до нової реальності: безпечні умови для діяльності, гнучкі офісні рішення, зростання частки е-commerce тощо.

Якщо карантинні обмеження, що спостерігалися навесні, не будуть повторними, то сектори офісної та торгової нерухомості поетапно приходитимуть до норми впродовж наступного року. А з повним відкриттям авіасполучення відкладений попит сприятиме відновленню й готельного сектору.

 

Цікаво про ремонти: раніше ми писали про нову ґрунтівку і поради з ефективного ґрунтування поверхонь
Источник:
thepage
13 октября 2020 г.
1881
Насколько выросли цены на покупку и аренду жилья в Европе с 2010 года...
09 октября 2020 г.
6334
Оцінка стану ринку торгової нерухомості України, а також прогнози його розвитку...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3117
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3646
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3995
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
Сегодня
4704
Новий міст спроєктований не як інфраструктурний об’єкт, а як новий громадський простір...
11 июля 2024 г.
9719
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1131
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
12 июля 2024 г.
1311
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1089
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
159
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3476
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!