РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.011 EUR: 44.726
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.011
EUR 40.000 41.000 44.726
USD 40.950 41.451 41.011
EUR 44.550 45.349 44.726
Новость

Запрацювала перша черга Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва

Стартував експериментальний проект щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Він триватиме до 30 листопада 2020 року
2827
20 июля 2020 г.


Запрацював новий електронний
реєстр будівельної діяльності


В Україні стартував експериментальний проект щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, який триватиме до 30 листопада 2020 року. Запровадження проекту відбулось за ініціативи Мінрегіону, Мінцифри та за підтримки проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», передає Build Portal, посилаючись на Мінрегіон.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив:

«Я вам повідомляю, що повністю запущений новий реєстр ДАБІ, який уже стоїть на серверах держави і контролюється державними спецслужбами . Сьогодні його неможливо змінити, він повністю публічний - ви зараз відкрийте його і подивіться, скільки об’єктів за тиждень уже внесено – близько тисячі», - сказав Шмигаль.

Він додав, що наразі вже неможливо «домовитися» про введення в експлуатацію об’єктів, які були збудовані без дозволу, бо реєстр не дає цього зробити.

Прем’єр зазначив, що це було першим кроком реформи дозвільної системи у будівництві.

«Другий крок – (профільний) Комітет зареєстрував законопроєкт, який ми всіляко будемо підтримувати, щоб його винесли буквально на найближчі сесійні засідання. В цьому законопроєкті … білі прозорі учасники будівельного ринку дали свої пропозиції, як має працювати дозвільна система у сфері будівництва. Дозволів на початку, на вході, в принципі не має бути по концепції. Має бути так, як в усьому цивілізованому світі - прийняття в експлуатацію об’єктів, які безпечні для використання людьми. Це і є основа тієї реформи, яка уже прописана в законопроєкті. Ми цю реформу просуваємо, рухаємо і завершимо ще в цьому році як і обіцяли українцям», - резюмував він.

Електронна система складається з Реєстру будівельної діяльності, електронного кабінету та порталу Електронної системи.

Читайте:

Портал державної електронної системи у сфері будівництва  надаватиме відкритий доступ до відомостей нового Реєстру будівельної діяльності, а також актуальну статистику щодо наданих послуг, оновлювану у реальному часі, онлайн-консультації через чат-бот та калькулятор для визначення класу наслідків будівель. Інформації на порталі Електронної системи розміщується без необхідності прийняття будь-яких розпорядчих актів чи рішень посадових осіб.

Доступ замовників до результатів адміністративних послуг, що надаються за допомогою Електронної системи, здійснюється через електронний кабінет користувача Єдиного державного веб-порталу електронних послуг “Портал Дія”.

Проект передбачає надання замовникам будівництва адміністративних онлайн послуг з подання, внесення змін, зміни даних, реєстрації, видачі, скасування та анулювання документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і документів, що засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Портал Дія»:

  • щодо об’єктів будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1);
  • щодо об’єктів будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками.

Надання онлайн адмінпослуг відбуватиметься через підсистему управління ризиками Електронної системи та автоматичний розподіл повідомлень про початок підготовчих та будівельних робіт, присвоєння ідентифікатора об’єкта будівництва (закінченого будівництвом об’єкта) складовим частинам будинку, будівлі, споруди (квартирам, гаражним боксам, машиномісцям, іншим житловим та нежитловим приміщенням, які після прийняття об’єкта в експлуатацію є самостійними об’єктами нерухомого майна).

Електронна система виконує функції:

  • єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів;
  • електронного кабінету у сфері містобудівної діяльності;
  • реєстрів містобудівних умов та обмежень (крім містобудівних умов та обмежень, які видані до запровадження експериментального проекту);
  • реєстру атестованих осіб;
  • ліцензійного реєстру виданих ліцензій на будівництво об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками.

Експериментальний проект розроблено з метою створення та запровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, отримання в режимі онлайн, доступних та зручних послуг у сфері містобудівної діяльності через електронний кабінет, автоматизація процесу перевірки повноти даних у поданих документах, відкритість та прозорість при отриманні послуг, отримання актуальної інформації про статус розгляду поданих через електронній кабінет електронних документів на отримання послуги.

На думку Першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Василя Лозинського, «запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва дозволить зменшити паперовий документообіг між суб’єктами містобудування, знівелює упереджене відношення чиновників, зменшить вірогідність подання підроблених документів».

Переваги нового реєстру

  • всі документи спочатку створюються і виявляються по QR-коду відразу в Реєстрі;
  • отримання даних про права власності і землі за допомогою системи електронного взаємодії між реєстрами;
  • автоматичні перевірки;
  • можливість наносити положення об'єктів на карту і зручне їх відображення.


Довідково

Відповідно до Закону України від 17 жовтня 2019 року № 199-IX з 1 грудня 2020 року запроваджується Єдина державна електронна система у сфері будівництва.

Єдина державна електронна система у сфері будівництва – єдина інформаційно-телекомунікаційна система у складі містобудівного кадастру, що забезпечує створення, перегляд, відправлення, прийняття, збирання, внесення, накопичення, обробку, використання, розгляд, зберігання, захист, облік та надання інформації у сфері будівництва, а також електронну взаємодію між фізичними та юридичними особами, державними органами, органами місцевого самоврядування, центрами надання адміністративних послуг, з метою отримання визначених цим Законом послуг у сфері будівництва (стаття 221 Закону № 199-IX).

Розпорядженням КМУ від 20 травня 2020 р. № 565-р затверджено План заходів щодо створення та запровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Передумовою запуску системи стало прийняття постанови КМУ від 01 липня 2020 року № 559 “Про реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва”, що регулює технічні та організаційні аспекти першої черги впровадження системи.

 

Читайте также: ранее ми писали о повышении качества строительных смесей и ребрендинге украинского производителя 
Источник:
minregion
20 июля 2020 г.
12138
Законопроект №3618 щодо регулювання сфери нерухомості - благодатний грунт для зрощування корупції...
17 июля 2020 г.
2014
Інфраструктура має бути у 15-хвилинній доступності від дому для кожного пішохода або велосипедиста...
17 июля 2020 г.
1659
Названы самые прозрачные рынки недвижимости мира. Аналитики рассмотрели 99 стран и 163 города м...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3112
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3639
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3995
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
Сегодня
4696
Новий міст спроєктований не як інфраструктурний об’єкт, а як новий громадський простір...
11 июля 2024 г.
9716
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1129
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
12 июля 2024 г.
1307
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1087
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
159
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3476
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!