РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.043 EUR: 44.686
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.043
EUR 40.000 41.000 44.686
USD 40.740 41.140 41.043
EUR 44.230 44.831 44.686
Новость

Жахлива статистика: стало відомо, скільки українців щороку гине на робочих місцях

Тотальне поширення неофіційного працевлаштування та невідповідність міжнародним стандартам і стандартам ЄС призвели до великої кількості нещасних випадків, пов'язаних з роботою, передусім у гірничій справі та на будівництві

1990
18 ноября 2019 г.


В Україні найвища смертність серед працівників

Попри зобов'язання України, Грузії та Молдови перед Європейським Союзом стосовно впровадження європейських стандартів трудових прав, умови для працівників у цих країнах є подекуди "жахливими", що нерідко призводить до "катастрофічних" наслідків з сотнями загиблих працівників щороку. До такого висновку дійшли автори дослідження, здійсненого Фондом імені Фрідріха Еберта, яке було представлено в середу, 13 листопада, у Брюсселі. Про це повідомляє кореспондент DW.

Передусім недостатнім є впровадження стандартів ЄС в інспекціях умов праці, заходах для подолання трудової дискримінації та у вирішенні трудових спорів шляхом діалогу, говориться в дослідженні.

"Велетенське поширення неофіційного працевлаштування та невідповідність міжнародним стандартам і стандартам ЄС призвели до великої кількості нещасних випадків, пов'язаних з роботою, передусім у гірничій справі та на будівництві. Будмайданчики в Україні мають жахливі умови", - говориться у дослідженні.

Протягом 2018 року в країні сталися понад 4000 нещасних випадків на роботі, з яких 409 мали фатальні наслідки, зазначають дослідники.

За цим показником в Україні куди гірша ситуація, ніж у Грузії та Молдові, в яких також проводилося дослідження. Якщо у Грузії та Молдові в 2017 році в середньому було 5,7 смертей внаслідок нещасних випадків на роботі на 100 тисяч працівників, то в Україні - 10,2. Для порівняння, у ЄС цей показник становив 1,7 смертей на 100 тисяч працівників.

У Фонді Еберта додають, що цифри, наведені щодо України, не включають "численні нещасні випадки" за умов неформального працевлаштування. У 2018 році 21,6 відсотка працівників у країні працювали неофіційно.

Знизити кількість нещасних випадків на роботу могли би ефективні перевірки робочих умов. Однак, зауважують дослідники, українське законодавство перешкоджає цьому, забороняючи інспекції без десятиденного попередження. Це суперечить 81 конвенції Міжнародної організації праці 1947 року про інспекцію праці у промисловості та торгівлі, наголошують автори дослідження.

Становище працівників в Україні, Грузії та Молдові також погіршує слабкість профспілок.

"Національні уряди просто не бачать важливості у соціальному діалозі як інструменті врегулювання колективних трудових спорів", - ідеться у дослідженні. Ще одна проблема - нерівність у заробітках між чоловіками та жінками. В Україні у 2017 році чоловіки заробляли 21,2 відсотка більше, ніж жінки. Натомість у ЄС середня різниця - 16 відсотків.

Загроза для євроінтеграції України

Однією з причин поганих умов праці в Україні, Грузії та Молдові дослідники називають повільні темпи впровадження міжнародних та європейських стандартів праці, попри те, що угоди про асоціацію з усіма трьома країнами передбачають таке впровадження. Крім того, хоча формально потрібні законодавчі акти ухвалюються, практика часто відрізняється від законодавства, зазначають дослідники. Тому вони радять Єврокомісії перевіряти не лише перенесення директив і норм ЄС, але також і те, як вони виконуються.

Якщо трудові умови не будуть покращені, то дослідники бачать небезпеку для процесу євроінтеграції України, Грузії та Молдови. Адже якщо стандарти життя не підвищуватимуться, то це "може призвести до розчарування серед населення та, як наслідок, поставить під загрозу процес інтеграції". З іншого боку, автори дослідження говорять про необхідність захистити ринок праці в ЄС від соціального демпінгу, коли люди з цих трьох країн їдуть на заробітки до Євросоюзу та працюють за нижчу зарплатню.

Така ситуація, на думку євродепутата Йоахіма Шустера (Joachim Schuster), може завершитися "імпортуванням" нестабільності до ЄС, тоді як політика Брюсселя ставить за мету "експортувати стабільність". Німецький соціал-демократ Шустер, який був присутній на презентації дослідження, закликав ЄС звертати набагато більшу увагу на соціальний вимір у відносинах з Україною, Грузією та Молдовою.


Читайте також про те, що президент підписав закон про аудит безпеки автомобільних доріг. А також про те, що у Києві проведуть інвентаризацію застарілого житла.

18 ноября 2019 г.
3016
Кабінет Міністрів України призначив представницею Уряду в Верховній Раді України народного депутата ...
18 ноября 2019 г.
3746
На заседании Киевсовета депутаты 59 голосами утвердили городскую целевую программу развития транспор...
18 ноября 2019 г.
6919
Советник премьер-министра Юрий Голик показал фотографии со строительства бетонной дороги – уча...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3087
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3612
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3991
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
11 июля 2024 г.
9697
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1106
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
11 июля 2024 г.
3566
Лікарню збудовано на кошти мецената Ніколи Терещенка, там безкоштовно надавали послуги незаможн...
12 июля 2024 г.
1285
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1078
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
158
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3476
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!