РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Мораторій на будівництво у столиці: можливі наслідки

Що думають учасники ринку про можливий мораторій на будівницство у столиці і які його наслідки прогнозують
2241 16.09.2019 в 07:55




Київрада заявила намір ввести мораторій на нове будівництво і реконструкцію будівель у столиці. Відповідний проект рішення було опубліковано на сайті відомства 10 вересня. Запропонований столичними депутатами термін обмежень – до кінця 2019 року. Mind розбирався, чому виникла така ініціатива, навіщо вона потрібна і чим загрожує ринку в разі прийняття.

Про що йдеться в документі?

Ініціатива Київради викликала переполох на ринку. З документа не було зрозуміло, спорудження яких будівель пропонується зупинити.

«У кол-центрі КМР сьогодні спекотно. Усе «завдяки» інформації про мораторій на будівництво в Києві та зупинку всіх будівництв», – написав у Facebook президент холдингової компанії «Київміськбуд» Ігор Кушнір.

11 вересня, мер Києва Віталій Кличко пояснив, що проект рішення стосується виключно нової забудови та документів на неї. «Йдеться про те, що до нового року не розпочинатимуть зводити нові житлові, комерційні об'єкти (крім соціальної інфраструктури). Розпочатого законного будівництва або об'єктів, що мають бути законно введені в експлуатацію, мораторій не стосуватиметься. Об'єкти, які зводяться без документації, або щодо яких документація скасована – в експлуатацію введені не будуть», – зазначив Кличко на своїй сторінці у Facebook.

Він також повідомив, що пропонуватиме Київраді прийняти це рішення за основу і протягом тижня розробити пропозиції до нього, щоби нівелювати можливі негативні наслідки для громадян, у тому числі – підприємців.

«Хочеться, щоби [пояснення про те, що дія мораторію розповсюджується лише на ті будівлі, які планують почати будувати цього року] було зафіксовано не тільки у Facebook градоначальника, а й у самому документі», – прокоментував генеральний директор компанії «Укрбуд Девелопмент» Олег Майборода.

А як же порушники?

Однією з цілей такої ініціативи Київрада називає виявлення недобросовісних забудовників. Проблема ця дуже актуальна: за даними експертів, немало столичних новобудов зводяться з порушеннями чинного законодавства, близько 20% ЖК реалізуються без дозволів на будівельні роботи.

Але Київрада не має дієвих інструментів для боротьби з порушниками. Теоретично це – прямий обов'язок Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). За запевненнями Віталія Кличка, результати інвентаризації існуючих будівництв відображатимуться на порталі Центру моніторингу забудови Києва.

Нагадаємо, цей портал було розроблено для боротьби з «пірамідою» Анатолія Войцеховського, структурами якого зводилися близько 40 об'єктів без дозвільної документації, а квартири продавалися за ціною на 30% нижчою за ринкову. В результаті близько 15 000 інвесторів так і не дочекалися оплачених квадратних метрів у новобудовах. Після того як компаніями Войцеховського зайнялися правоохоронні органи, а його самого було оголошено в розшук, Центр моніторингу функціонував кілька місяців, а потім його діяльність призупинилася «з технічних причин». Свою роботу портал відновив лише нещодавно.

«Ініціатива [щодо мораторію на будівництво] більше схожа на спробу піару. У нього були повноваження, щоб запобігти цьому хаосу. Наприклад, не продовжувати оренду земельних ділянок, виділених за часів [екс-мера Леоніда] Черновецького. Потрібна була лише політична воля. Але при ньому недобросовісні забудовники зацвіли «махровим цвітом», – вважає депутат Київради від фракції ВО «Свобода» Святослав Кутняк.

Як мораторій позначиться на ринку?

За словами учасників будівельного ринку, на діяльність великих забудовників введення мораторію особливо не вплине – вони просто зосередять свої зусилля на поточних проектах. Непереливки буде хіба що дрібним забудовникам.

«Для дрібніших компаній, які планували виведення на ринок нового житла, простій у три-чотири місяці може стати критичним», – зазначив Олег Майборода.

Споживач дії мораторію не помітить. Ціни на ринку регулюються співвідношенням попиту і пропозиції, а вже зведених новобудов, за словами директора з продажу та маркетингу ЖК RiverStone Ангеліни Деревльової, вистачить для задоволення попиту на найближчі пару років.

«Може, і на довше. Точніше сказати складно, тому що на ринку відсутня статистика щодо цін і кількості угод», – зауважує вона.

Сьогодні, згідно з даними аналітичного порталу 3м2, у Києві зводять 170 новобудов. За оцінками експертів, до введення в експлуатацію забудовники реалізують від 35 до 75% квартир (залежно від проекту). Причому вони часто затягують ведення в дію жилих комплексів – для мінімізації оподаткування.

Нагадаємо, що Конфедерація будівельників України прогнозує зріст цін на київське житло на 7-12% до кінця року, якщо рішення про мораторій буде прийняте.

ГОРЯЧАЯ ТЕМА: Мораторий на строительство в Киеве

Источник: mind
 
 
Интересные новости:
12.09.2019
2832
Голова Ради директорів Конфедерації будівельників України Олександр Ротов прогнозує зростання цін на...
12.09.2019
2625
Рішення про мораторій на будівництво, яке може ухвалити Київрада, стосуватиметься тільки нових забуд...
11.09.2019
2413
На сайті Київської міської ради з'явився проект Рішення «Про введення тимчасової заборони (мор...