РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.356 EUR: 42.398
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.356
EUR 40.000 41.000 42.398
USD 39.200 39.799 39.356
EUR 42.180 42.880 42.398
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Головна проблема в будівництві – корупція: серйозна і досить відверта розмова

Чим більше дерегуляції і нових правильних законів, тим більше корупція. І в регіонах вимагають ще завзятіше
3634 16.08.2018 в 08:45



Вперше відбулася серйозна розмова і досить відверта:

Геннадій Зубко несподівано проголосив, що він тепер чітко усвідомив, йому розповіли, що головна проблема в будівництві – корупція.

«Політична воля є, давайте обговоримо!»

День будівельника при «попередниках» відзначали навіть в Палаці «Україна» – вітання вождів, потужний концерт, знатний фуршет.

Тепер – Будівельна палата України на ДБК-4 повномасштабно відзначила, з нагородами лідерів галузі та кращих робітників, і концерт, і застілля – вишукані та гідні.

Та головна подія – в Мінрегіоні, засідання Ради директорів Конфедерації будівельників України. Тут теж були десятки нагород та відзнак. Але...

Вперше відбулася серйозна розмова і досить відверта:

Геннадій Зубко несподівано проголосив, що він тепер чітко усвідомив, йому розповіли, що головна проблема в будівництві – корупція.

«Політична воля є, давайте обговоримо!»

І лідери галузі досить відверто і сміливо заговорили, бо дістали:

1. Містобудівні умови та обмеження раніше отримували швидко і безкоштовно. Тепер такі «доларові» умови, що багато хто не хоче будувати, бо не розуміє за що платити на «вході».

2. Вражаюча зухвалість монополії на підключення до енергопостачання: побудуй і віддай у власність приватним монополістам.

3. Отримання дозволу на будівництво – знову побори, розпочати його неможливо...

4. Введення об'єктів в експлуатацію – раніше дякували і влаштовували урочистості, тепер близько 8 дол. США з одного квадратного метра...

І з кожного, хоч пересічного, хоч знаменитого на усю країну – плати, усі платять і ви заплатите, бо все іде наверх(показують пальцем), тепер – на вибори... Чиї знають, але не кажуть.

Словом, чим більше дерегуляції і нових правильних законів, тим більше корупція. І в регіонах вимагають ще завзятіше, і теж показують пальцем вверх.

В 90-ті лихі були бандити, тепер – це комерція влади – реформаторів. І, дійсно, Держкомстат до сьогодні не оприлюднив статистику за 6 місяців щодо зданого в експлуатацію житла. Не хочуть і не можуть платити, але видавати інвесторам приватним та пільговикам документи на власність – будівельники зобов'язані.

В галузі визріває протест – не здавати об'єкти, не розпочинати будівництво, протистояти корупції, по-майданним «смотрящим» від коаліції ще пошепки, але уже опираються.

Петро Степанович Шилюк, Президент Будівельної палати України, Герой України, по-геройськи за галузь встав, бо члени Палати від нього вимагають боротьби... Він запропонував замість пайової участі 4-5 чи 6 % житла передавати місцевій владі як соціальне житло для лікарів, вчителів, силовиків, аби вона, влада, сама у себе отримувала і будівельні обмеження, і дозволи правильні на будівництво, разом будувала, розвивала територіальну громаду, а не примушувала до корупційних дій.

Потужні будівельники вперше наважилися на публічне обговорення «беспредела» в будівництві, але тишком все-таки мені розповіли більше і детальніше... Навіть в південних регіонах, де обмаль будівництва – корупція, безкомпромісна і згубна: як на «вході», так і при завершенні будівництва.

Тепер уже усі усе знають! – тіньових «мерів», архітекторів, «смотрящих»... Поки що прізвищ не називали, бо чекаємо оздоровчих кроків Центральної влади.

«Мое сердце в бинтах», і я дещо оздоровився, бо злегка описав «неописуемое»...

А ще поінформували віце-прем'єра про зловживання владою та агонію на Укрзалізниці...

Далі буде..

Президент Всеукраїнської спілки
виробників будматеріалів
Іван Салій

 
 
Интересные новости:
10.08.2018
3378
Із економічної кризи країни виходять через інвестиції та капітальні витрати. Коли в будівництві &nda...
17.07.2018
4550
Виступ т.в.о. голови державної служби геології та надр Украиїни під час ІІІ Будівельного к...
16.07.2018
4697
Виступ голови асоціації "Укрцемент" під час ІІІ Будівельного конгресу України &l...
21.03.2024
6570
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3331
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22650
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...