РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Дерево для відкритої тераси - вибір і просочення

Перш за все, звернемо увагу на специфіку використання тераси. Оздоблювальний матеріал має бути стійким до стирання, тиску, механічних пошкоджень і зміни атмосферних чинників, особливо впливу дуже високих і дуже низьких температур
464 08.02.2024 в 06:22



Тераса - це продовження домашнього простору, найчастіше вітальні, яке використовується для відпочинку на свіжому повітрі. При його облаштуванні слід враховувати як естетичні, так і практичні питання.

Тераса розташована зовні будівлі, тому вона схильна до мінливих погодних умов. Тому його слід обробляти міцним і стійким матеріалом. Найчастіше обирають терасні дошки з натурального дерева або композитні дошки із пластику.

Який матеріал вибрати для будівництва тераси? Чим відрізняється дерев'яна дошка від композитної?


Терасна дошка дерев'яна або композитна - як вибрати?

виготовляються з висушеної та струганої деревини. Вона має гладку або рифлену поверхню, а також унікальний відтінок і малюнок волокон залежно від породи деревини.

Якщо ви хочете благородне і неповторне оздоблення тераси, обирайте терасні дошки з натурального дерева. Це матеріал, який ніколи не вийде з моди і навіть через деякий час за умови правильного догляду матиме гарний та естетичний вигляд.

Ба більше, дерев'яна підлога на терасі підходить до різних стилів, тому ви можете вільно змінювати облаштування тераси. Просочивши дерев'яну терасу безбарвним лаком, ви підкреслите красивий, природний колір деревини. Своєю чергою, вибравши кольоровий лак, ви можете надати дошкам будь-який колір, світліший або темніший.

Композитні плити виготовляються з деревного пилу в поєднанні з клеєм і покриваються зверху шаром пластику. Найчастіше вони крупно або дрібно рифлені.


Особливості та переваги дерев'яних дощок для тераси

  • Щоб тераса з дерев'яних дощок була стійкою до погодних умов, її необхідно регулярно просочувати. Якщо правильно доглядати за деревиною, вона винагородить вас гарним зовнішнім виглядом і приємною на дотик поверхнею.
  • Крім того, деревина - екологічний і натуральний матеріал, вона стійка до сонячного світла, з її поверхні можна легко видалити дефекти і пошкодження. Просто використовуйте наждачний папір, а потім повторно просочіть маслом або лаком. Дерев'яні дошки не нагріваються на сонці і забезпечують хорошу теплоізоляцію.
  • Різні породи дерев мають різний ступінь твердості та стійкості до пошкоджень. Терасні дошки виготовляють, зокрема, з європейської модрини, сибірської модрини, хвойних порід, сосни або екзотичної деревини, яка є твердою і, отже, більш міцною.
  • Вибираючи дерев'яні дошки для будівництва тераси, необхідно володіти професійними знаннями, що дозволяють правильно їх укладати. Надалі дерев'яна тераса також вимагає регулярного догляду і чищення з використанням спеціальних препаратів.
  • Раз на рік необхідно проводити повторне просочення, щоб деревина не втратила захист від вологи.


Тераса з композитної дошки - чому варто?

  • Найбільшою перевагою композитних плит, безсумнівно, є їхня стійкість до води, сонячного світла і морозу. Ба більше, вони доступні в багатьох колірних варіантах, оскільки їх можна пофарбувати в будь-який колір, і кожна дошка матиме однаковий вигляд.
  • Вони також водонепроникні і їх легко утримувати в чистоті - просто регулярно мийте їх водою з мийним засобом. Монтаж композитної тераси не представляє складності - зазвичай під час купівлі комплекту композитних плит ми отримуємо від виробника і системні рішення, завдяки яким монтаж тераси займає близько декількох годин.
  • Однак композитні плити мають низьку стійкість до механічних пошкоджень. Тому вони можуть бути серйозно пошкоджені, наприклад, при переміщенні садових меблів. Дефекти важко усунути і можуть швидко призвести до руйнування всієї дошки.
  • Ба більше, поверхня композитних плит не дуже приємна на дотик і дуже швидко нагрівається на сонці.
  • Ходити босоніж по терасі з композитної дошки влітку - не найприємніше заняття, яке може сильно втомити багатьох людей. Адже тераса в основному використовується влітку.


Монтаж і догляд за терасою - дерев'яною чи композитною?

Як дерев'яні, так і композитні тераси можна встановити непомітно. Композитні готуються для цього на заводі.

  • Через схильність до зміни об'єму за шириною і довжиною, під час монтажу необхідно залишати зазор близько 2-3 см при з'єднанні дощок і деформаційний шов не менше 5 мм між дошками.
  • Своєю чергою, дерев'яні терасні дошки можна встановити за допомогою шурупів. Це робить установку швидкою і простою. Однак не забудьте використовувати між дошками компенсатор завтовшки не менше 5 мм, який захистить їх від викривлення і скручування.

Щоб дерев'яна тераса зберігала свій гарний зовнішній вигляд, за нею необхідно правильно доглядати. Головне - підтримувати її в належній чистоті. Відкрита тераса піддається впливу піску, пилу, сухого листя та інших забруднюючих речовин.

  • З цієї причини варто пам'ятати про регулярне прибирання, включно зі щоденним підмітанням. Більш складні забруднення можна видалити грубою щіткою і водою. Ранньою осінню і пізньою весною варто більш ретельно очистити терасу за допомогою мийки високого тиску.
  • Якщо тераса зроблена зі шпунтованої дошки, особливу увагу потрібно приділити щілинам, де скупчується найбільше бруду. Варто регулярно чистити їх, видаляючи пісок, хвою, сухе листя і бруд.
  • Крім того, систематичне промаслювання дерев'яної тераси дасть змогу зберегти бажаний колір деревини, яка з часом може змінити відтінок і стати сірою під впливом погодних умов.
  • Композитні дошки не потребують такого догляду, як натуральне дерево, але також потребують регулярного чищення і просочення. За допомогою мийки високого тиску можна видалити стійкі забруднення.
  • Зі свого боку обробка просоченням не дасть змоги терасі стати шорсткою на дотик і не знебарвиться. Це можна зробити, використовуючи спеціальні масла для композитних терас.

 

Джерело: Foreest
Інформацію опубліковано на правах реклами
Похожие статьи:
30.09.2019
1575
Как правильно остеклить балкон...
0001