РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

«Кривий» будинок

Протягом всього періоду свого розвитку компанія FAKRO в першу чергу фокусувалась на інноваціях, із задоволенням підтримуючи найнезвичніші та найнетиповіші проекти. І коли польський архітектор Якуб Поточек звернувся до компанії із проектом «кривого» будинку, команда FAKRO  відразу сприйняла це як виклик та не роздумуючи погодилась

1573 01.08.2018 в 11:25



Протягом всього періоду свого розвитку компанія FAKRO в першу чергу  фокусувалась на інноваціях, із задоволенням підтримуючи найнезвичніші та найнетиповіші проекти. І коли польський архітектор Якуб Поточек звернувся до компанії із проектом «кривого» будинку, команда FAKRO  відразу сприйняла це як виклик та не роздумуючи погодилась.

Архітектору Якубу Поточеку завжди були близькі незвичні та нетипові проекти, які відрізняються від загальноприйнятих канонів. Цей будинок від початку будівництва викликав велику зацікавленість та здивування. В Железніковому селищі, біля Нового Сонча, розгорілись гострі дебати. Одні стверджували, що це буде нічний клуб, інші – центр Свідків Єгови. Були і інші варіанти, але ніхто не міг подумати, що будується звичайний будинок для однієї сім’ї.



Сам архітектор окреслив свою ціль як видозмінення краєвиду за допомогою архітектурної мови абстракцій. Велика частина будинку нагадує скелю, яка має абстрактну форму перевернутого куба. Покрівля будинку – це поєднання листів металу та нержавіючої сталі, як м’які схили Бескидів та гострі хребти Татр. Будинок не має прямих кутів, все гостре або овальне. Сходи також є нетиповими, це просторова конструкція, в якій більше сталі ніж бетону. Непросто також було із нетиповим сферичним перекриттям вітальні.



Черговою проблемою проекту було виготовлення відповідних нетипових вікон. З своїм проектом Якуб Поточек звернувся до двох найбільших виробників дахових вікон. На пропозицію відгукнулась лише компанія FAKRO, яка була готова реалізувати найнетиповіші замовлення. Вже протягом двох тижнів був готовий проект, а через місяць команда FAKRO монтувала вікна. Всі дахові вікна проекту не мають прямих кутів, але при цьому є високофункціональними та надійними. А частина вікон взагалі знаходяться на схилі даху із протилежним кутом нахилу. Таких рішень у світі більше ніхто не пропонує, але команді FAKRO це вдалося. Дахове покриття «кривого» будинку виготовлене з нержавіючої сталі, тому  обляхування вікон не могло бути виконаним із алюмінію. Виготовлення та монтаж ущільнюючих комірів було теж своєрідним випробовуванням. Одне з вікон ніби розриває поверхню даху на дві частини, стикаючись впритик із комином, а ущільнюючий комір для цього вікна є справжнім шедевром. Вже майже десять років нетипові вікна «кривого» будинку не протікають та ідеально виконують свої функції.



На сьогодні жителі селища Железнікового прийняли ексцентричне сусідство і звикли до питань про «кривий» будинок, який ще часто називають будинком у формі лодки або ж перевернутим будинком. Для туристів цей будинок є своєрідною «цікавинкою», яку треба побачити. Загалом одні захоплюються ідеями сончівського архітектора Якуба Поточека, інші навпаки не підтримують їх. Але, однозначно, його проекти та будинки завжди викликають хвилю зацікавлення та обговорення.



Джерело: FAKRO
Інформацію розміщено на правах реклами

Похожие статьи:
14.03.2018
4924
Фасады здания выполнены из окрашенной в черный цвет лиственницы. Такой выбор, по мнению авторов прое...
25.10.2019
2830
Четвертый по высоте в Китае, восьмой по высоте в мире и самый высокий в Пекине 528-метровый небоскре...
01.10.2019
1721
Новый магазин Apple Store в Токио украшен рядом двухэтажных выступающих окон, которые делают фасад з...
0001