РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 38.950 39.359 39.227
EUR 41.950 42.680 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Чи зменшить новий закон про надання компослуг суми в платіжках для населення

Що зміниться після прийняття законопроектів про житлово-комунальні послуги та їх комерційний облік для населення
1540 20.04.2017 в 07:20


Заступниця голови парламентського комітету Житлово-комунального господарства, народна депутатка Альона Бабак розповідала про варіанти договорів, які можна буде укласти з комунальниками, повідомляє Громадське радіо.

"Законопроекти "Про житлово-комунальні послуги" та про "Комерційний облік комунальних послуг" обіцяють поставити на голосування у перший день наступного пленарного тижня, тобто навіть 16 травня. Але знову ж таки не можна це гарантувати", - розповіла Альона Бабак.

Що ж зміниться для користувачів послуг, для жителів багатоквартирних будинків з прийняттям цих законопроектів?

"У першу чергу у людей буде чітка позиція щодо того, хто такий управитель. Ми сказали, що ЖЕКи, управителі будуть, а хто такі управителі, які їхні повноваження, які зобов’язання? Умовно, обвалився балкон, хто за це відповідає? Чи це буде управитель чи люди? Усі відповіді на ці питання є в законі "Про житлово комунальні послуги".  І головне, що там написано, що є типовий договір на управління, написано, як формується ціна на управління, і що цей договір затверджує Кабінет міністрів України. І після цього можна буде укладати договори з управителями і контролювати їх виконання. Також ми даємо право розривати у двомісячний термін договір з управителем, якого їм визначили за конкурсом. Ніякі причини не треба пояснювати", - розповідає депутатка.

Що там буде чітко прописано – насамперед кошторис на послуги управителя, зокрема у частині утримання будинку. Цей кошторис буде погоджуватись загальними зборами жителів. І лише тоді люди прийматимуть рішення. Якщо люди самі не виберуть цього управителя, то орган місцевого самоврядування проводить конкурс і обереться управитель.

"Друге, ми обговоримо різні можливості укладення договорів з водоканалами і теплоенерго. Зараз у більшості випадків у людей договори прямі: квартира – монополіст. Але якщо подивитися на звичайне життя людей, то вони не хочуть самостійно ходити і оббивати пороги цих абонентських служб", - додає Альона Бабак.

У законопроекті передбачили чотири моделі цих відносин споживачів багатоквартирних будинків із монополістами.

"Перший варіант – індивідуальні договори. Це те, що є сьогодні, але ми тут додали, що у цьому разі монополіст буде відповідати за обслуговування внутрішньої будинкової мережі, тому що гарантувати якісь послуг у квартирі, не відповідаючи за внутрішнє, практично неможливо. Це і є сьогоднішня проблема. Але люди повинні дійти згоди, скільки буде коштувати обслуговування монополістом цих мереж.

Другий варіант – ми призначаємо відповідальну, уповноважену особу від нашого будинку, яка буде від нашого імені, за договором доручення, укладати договір з монополістом. Це є колективний договір, прошу не плутати з колективним споживачем. Це не колгосп, тут відповідальність індивідуальна. Наприклад, якщо квартира якась боргує, то судитися буде ця квартира з водоканалом чи теплоенерго. Така конструкція була обрана у дуже серйозних дискусіях", - зазначає чиновниця.

За цією моделлю люди делегують свої права або управителю, або ОСББ, або правлінню ЖБК, або енергосервісній компанії чи просто уповноваженій особі.

"Третя модель – це коли ми вирішуємо, що хочемо бути колективним споживачем. Це викуп теплової енергії, води, по лічильнику на вході у будинок. Далі ми розбираємо, як ми розподіляємо це по будинку. Платимо ми всі разом по лічильнику, і те, що ми розподіляємо в межах будинку, це наша відповідальність. Мені кажуть, що ви таке вигадали? А я кажу, що це існуюча норма. І дуже багато ОСББ живуть за цим принципом.

І останнє, четверте, — це якщо ми нічого не хочемо обирати, ні над чим думати, ми вибираємо статус-кво, сьогоднішній варіант. Тобто, у нас договори індивідуальні, але ми чітко в законі зазначаємо, що за такими індивідуальними договорами той монополіст не обслуговує вашу внутрішню будинкову мережу, він за це гроші з вас не бере, він не може гарантувати вам якість до квартири, тому що він не має відповідальності за це, а відповідає лише за ресурс до будинку. Він лише робить  обрахунок оплати індивідуально для вашої квартири. Якщо у вас немає бажання щось змінювати, у вас буде те, що є сьогодні", - коментує депутатка.

Усі ці варіанти відносин запропоновані законом, але не стосують споживання електрики і газу.

"Ми вважаємо, що не може бути тут колективних договорів і колективних споживачів, тут тільки  індивідуальні договори і облік лічильниками тільки на квартирі. Крім електрики, яка йде для обслуговування ліфтами, освітлення на вулиці, тощо", - підсумувала Альона Бабак.

Джерело: Громадське радіо

 
 
Интересные новости:
19.04.2017
2038
Усі дії мають бути виконані в комплексі - тільки тоді буде відчутним результат, радять професіонали...
17.04.2017
2376
Эксперты предупреждают, что денег на всех может не хватить...
14.04.2017
1732
Українці зможуть значно зменшити свої платежі за тепло, якщо буде ухвалений закон про обов'язковий п...
23.01.2024
6223
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
3975
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...