РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.788 EUR: 42.382
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.788
EUR 40.000 41.000 42.382
USD 39.730 39.998 39.788
EUR 42.350 42.900 42.382
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Поради експертів: як підвищити енергоефективність вашої домівки

Усі дії мають бути виконані в комплексі - тільки тоді буде відчутним результат, радять професіонали
2042 19.04.2017 в 07:47



Як зазначає консультант зі сталого енергетичного розвитку Проекту USAID Муніципальна енергетична реформа в Україні Олександр Ніколаєнко, спочатку необхідно провести енергоаудит будівлі, передає Gazeta.ua.
«Технічне обстеження теплоізоляції дверей, вікон, даху, стін та інженерних систем - опалення, вентиляції, охолодження, освітлення, гарячого водопостачання, електропостачання та газопостачання – дає змогу визначити реальний обсяг та ефективність споживання енергетичних ресурсів, - пояснює експерт. - На основі отриманих результатів визначають потенціал енергозбереження в будівлі, розробляють заходи з підвищення ефективності та готують проектно-кошторисну документацію».

Енергоаудитори звертають увагу на рівень температури, вологості, концентрації вуглекислого газу та освітленості в приміщенні, розповідає Олександр Ніколаєнко.

«Слабкі місця визначають за допомогою вимірювального обладнання: тепловізор використовують для визначення втрат енергії через фасади будинку, герметичність будівлі перевіряють нагнітанням тиску - для визначення втрат енергії через щілини, - пояснює експерт. - Також звертають увагу на споживання енергії для підтримання параметрів будинку».
Рекомендації, які енергоаудитори дають після перевірки житла, можна поділити на три групи, наголошує Олександр Ніколаєнко. 

«До першої групи входять заходи, спрямовані на зниження витрат: не використовувати бездумно воду під час купання та миття посуду, вимикати електроприлади з розеток, відремонтувати ущільнювачі на металопластикових вікнах і відрегулювати їх, звільнити батареї від меблів та декору, встановити короткі штори чи жалюзі, щоб не закривали джерела тепла, - розповідає експерт. - Ці заходи локальні й дешеві, але можуть забезпечити економію до 20%».

Для отримання більш суттєвої економії у будівлі необхідно досягти максимальної ефективності використання енергоресурсів, продовжує Олександр Ніколаєнко.

«Друга група заходів включає утеплення стін, даху та перекриття підлоги, заміну вікон і дверей, установлення енергоефективного обладнання, - розповідає експерт. – А третя – передбачає заміну традиційних видів енергії на відновлювальні - сонячні колектори чи негазові бункерні котли: такі роботи потребують великих коштів, але з їх допомогою, витрати на комунальні послуги можна знизити практично до нуля і стати енергонезалежним».
Якщо будинок споживає менше нормативних значень, то модернізація скоріше за все не буде окупатися, зауважує Олександр Ніколаєнко. 

«При утепленні та модернізації будинку необхідно дотримуватись певної послідовності: підготовчі роботи, ремонт або заміна вікон, вхідних і балконних дверей, дверей тамбурів, модернізація внутрішньобудинкових інженерних систем, теплоізоляція зовнішніх огороджувальних конструкцій і гідроізоляція покрівлі, - пояснює експерт. – Послідовність можна дещо змінити в залежності від обсягу раніше виконаних робіт, які повинні відповідати державним будівельним нормам розробленим протягом останніх десяти років».

Для модернізації будинку необхідно використовувати високоефективні сертифіковані обладнання і матеріали, а також впроваджувати заходи розроблені з врахуванням професійних підходів, підкреслив Олександр Ніколаєнко.

«Варто звертати увагу на умови використання такого обладнання, - говорить експерт. - Наприклад, якщо є комора, в якій світло вмикають годину на рік, замінювати робочу лампу розжарювання на світлодіодну недоцільно».
Сьогодні технічно відсутні будь-які обмеження для вдосконалення будівель, наголошує Олександр Ніколаєнко.

«Наразі у світі існує майже 20 тисяч будівель, які практично не споживають енергію, при цьому в них підтримуються всі нормативні значення повітря, - зазначає експерт. – Пасивні будинки почали з'являтися і в Україні».

Джерело: Gazeta.ua
 
 
Интересные новости:
17.04.2017
2378
Эксперты предупреждают, что денег на всех может не хватить...
14.04.2017
1733
Українці зможуть значно зменшити свої платежі за тепло, якщо буде ухвалений закон про обов'язковий п...
13.04.2017
1466
Ввести специальный тариф за подведение отопления к домам, обещают уже с этой осени...
23.01.2024
6244
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4290
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...