РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Львів долучається до світової ініціативи «нуль відходів»

Щорічно в місті продукують орієнтовно 240 тис. тонн сміття, тобто на кожного мешканця в середньому припадає близько 280 кг ТПВ на рік
2006 17.01.2017 в 08:10



Львів долучається до світової ініціативи «нуль відходів» (Zero waste): у місті стартує розробка стратегії поводження з ТПВ на 2017-2022 роки.

До процесу залучають міжнародних експертів, а також фахівців із міст-партнерів. Долучитись до розробки стратегії запрошують і громадських активістів та всіх охочих, передає Дивись.Інфо.

Щорічно в місті продукують орієнтовно 240 тис. тонн сміття, тобто на кожного мешканця в середньому припадає близько 280 кг ТПВ на рік. Аби зменшити обсяг відходів, Львів долучається до європейських міст, які задекларували рух у напрямі Zero Waste. Йдеться про перехід від управління відходами до управління ресурсами, що сприяє економічному та соціальному розвитку. Для цього пріоритет надають заходам із запобігання утворення відходів, роздільному збору сміття та повторному використанню товарів. Ця концепція і буде основою Стратегії поводження з відходами на 2017-2022 роки. Відтак, Львів повинен стати першим містом України, що приєднається до спільноти прогресивних міст світу.

«Це не означає, що відходи будуть скорочені до нуля – тут йдеться про максимально ефективне їхнє використання, – зазначає заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко. – Сьогодні ми даємо публічний старт розробці цієї стратегії, до якої хочемо залучити громадськість із різних середовищ. Ми ставимо перед собою 2 пріоритети. З одного боку – це максимальна партисипативність та інтегрованість стратегії. З іншого – ми звернулись до наших міст-партнерів у Польщі, до «Зеленої столиці» Любляни, до одного з найбільш зелених міст Європи – міста Фрайбурга, які допомагатимуть нам у роботі над нашою візією. Окрім того, ми сьогодні також звернулися до німецьких колег, які працюють над національною стратегією поводження з ТПВ. Загалом, ми б хотіли, щоб через 5 років хоча б 30 % відходів не йшли на захоронення, а перероблялись, сортувались тощо».

Львовский мусор путешествует по стране

«Zero waste –  це переосмислення нашого ставлення до ресурсів у місті, – переконана консультант з питань сталого розвитку Ірина Миронова. – Власне, у стратегії буде закладено нове бачення того, що ми викидаємо: що можна замінити, зремонтувати, переналаштувати у місті, щоби сміття не було. Адже сміття – це не лише щось непотрібне, яке займає величезні площі в Україні, а ресурс, який, фактично, занедбується. І, налагодивши систему попередження утворення відходів, їх перевикористання, ремонту і переробки, ми зможемо економити ресурси».

Передбачається, що план дій, згідно зі стратегією, охоплюватиме декілька пріоритетних напрямів: попередження, перевикористання, сортування, перетворення в енергію, захоронення.

План дій базуватиметься на європейській ієрархії поводження з відходами, де основну увагу зосереджують на перших трьох позиціях. «Ми хочемо наповнити кожен з цих блоків дуже конкретними діями, які можемо робити на міському рівні», – підкреслює Андрій Москаленко.

За проміжними результатами напрацювань, стратегія охоплюватиме:

- промоцію зменшення кількості відходів, їх сортування та переробки;
- створення умов для ефективного сортування сміття;
- освіту для різних груп населення;
- роботу з бізнесом та економічні стимули.

«Упродовж минулого року ми проводили дуже багато екологічних заходів у Львові. Серед них – різноманітні навчання, табори, майстер-класи та дискусійні зустрічі. Під час однієї з таких зустрічей присутні зголосилися до створення робочої групи, у рамках якої, зокрема, напрацьовували б відповідні пропозиції щодо змін у Програму поводження з відходами у Львові на 2014-2018 роки. Зараз же основним нашим завданням є спільне залучення максимальної кількості людей із різних середовищ до формування нової стратегії та програми на найближчі роки», – відзначає координатор соціальної ініціативи «Хтось не зробить» Олег Котис.

Львов готов купить землю под мусороперерабатывающий завод и полигон ТБО

Також у розробці власної стратегії потрібно максимально використовувати закордонний досвід, переконана керівник міського управління інвестицій та проектів Ольга Сивак. «У нас є досвід співпраці з європейськими містами. Зокрема, нещодавно ми були в Кракові, де вже розроблено глибоку стратегію поводження з ТПВ, тож ми можемо максимально використати польський досвід у Львові. Також у розробці стратегії допоможуть німецькі міста-партнери. Дуже важливо, що долучається й громадськість. Спільними зусиллями нам вдасться це зробити, і ми будемо першим містом в Україні, яке матиме правильну європейську стратегію поводження з відходами», – додає вона.

«Спільними зусиллями активістів та міжнародних експертів ми прагнемо розробити найкращу стратегію поводження з ТПВ в Україні», – підкреслює Андрій Москаленко.

Джерело: dyvys.info

 
 
Интересные новости:
17.01.2017
1664
В этом отопительном сезоне снизились социальные нормы потребления газа с 7 куб. м на 1 кв....
17.01.2017
2073
Практика размещения кемпингов применяется во всех цивилизованных странах...
17.01.2017
1569
У 2016 році 5856 сімей отримали від держави допомогу на загальну суму 122,16 млн. грн. при спла...
06.03.2024
2445
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...
09.02.2024
3093
Проєктна документація ремонту тунелю між Либідською і Деміївською досі не готова. А для її експертиз...
14.12.2023
3814
Автори стінопису зобразили українських захисників та застиглих у камені воїнів минулого...