РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Українець створив «сонячні» жалюзі, які можуть виробляти до 100 кВТ-год енергії щомісячно

Комунальні послуги для українця нині дороге задоволення. Разом з тим такий необхідний ресурс, як світло і тепло, можна отримувати безкоштовно. Власники будинків, наприклад, можуть встановити сонячні батареї на дахах, але що ж робити жителям багатоквартирних будинків? Українець Євген Ерік придумав красиве і порівняно недороге рішення проблеми - «сонячні» жалюзі.
3572 06.06.2016 в 07:57


 

Одне вікно, прикрашене таким незвичайним гаджетом, зможе генерувати до 100 кВт-год енергії в місяць. А обійдуться такі жалюзі в $ 300 з установкою, повідомляє ecotown.

«Розумні» жалюзі SolarGaps – це сонячні модулі, які монтуються на віконні жалюзі з внутрішньої або зовнішньої частини віконного отвору. Ці модулі перетворюють сонячне випромінювання в теплову та електричну енергію, роблячи приміщення незалежним від зовнішніх електричних мереж.

Потужність SolarGaps на квадратному метрі віконного отвору досягає 150 Ватт при зовнішньому розміщенні жалюзі і до 100 Ватт при внутрішньому.

«Такі жалюзі SolarGaps, встановлені в трикімнатній квартирі з вікнами, що виходять на південь, здатні виробляти до 600 Ватт-год на годину або близько 4 кВт-год в день, а це 100 кВт-год на місяць, – стверджує Євген. – Середнє споживання квартири коливається від 100 до 250 кВт в місяць».

Перетворювач зберігає одержувану енергію і спрямовує її в мережу, щоб живити електроприлади в будинку. А надлишок енергії можна зберігати і накопичувати, а при бажанні навіть продавати за «зеленим» тарифом обленерго, стверджує винахідник: 

«Вартість кіловата при споживанні – 1,8 грн., при продажу електроенергії за «зеленим» тарифом – 4 грн»

Облаштування звичайного вікна в міській квартирі інноваційними жалюзями обійдеться, за оцінками Євгена, в $ 300. Повний перехід на сонячну енергію більш витратний.

Во сколько обойдется установка солнечных панелей?

«Відключитись від зовнішніх мереж можливо при обладнанні понад 10 метрів квадратних вікон, що виходять на південну сторону, і використання елементів живлення для накопичення і інвертора. Як акумулятор може використовуватися навіть Tesla PowerWall. SolarGaps ідеальні з Tesla Powerwall», – заявив Ерік.

Промислові рішення для торгових і бізнес-центрів SolarGaps планує пропонувати по $ 150 за квадратний метр.

«Економія тільки на кондиціонуванні за рахунок блокування прямих сонячних променів може досягати 90%. А одержувану енергію можна використовувати для роботи комп'ютерів, побутової техніки та освітлення. Конкретна цифра може бути розрахована на підставі існуючої будівлі», – стверджує винахідник.

Місія проекту амбітна: врятувати планету.

«Сьогодні більше 50% жителів Землі проживають в містах. Ми хочемо дати їм можливість брати «зелену» енергію просто з вікон», – говорить Ерік.

Ідея розмістити сонячні еноргонакопичувачі на віконних жалюзі народилася в кінці 2015 року. Ерік розробляв систему енергонезалежного будинку – для цього йому необхідно було встановити сонячні панелі на даху, але місця там виявилося недостатньо для досягнення бажаного результату. Тоді Євген вирішив спробувати розмістити сонячні модулі на площинах вікон, але ККД при цьому сильно зменшився, оскільки промені падали на панелі не під прямим кутом.

Еріка осінило: «Потрібно змінити кут нахилу панелі до сонця і міняти його протягом дня в залежності від пори року». Для реалізації такого рішення ідеально підходила конструкція жалюзі. Так на світ з'явився проект SolarGaps.

Винахідник створив експериментальний зразок, провів випробування і залишився задоволений результатом. Щоб керувати рухом панелей на жалюзі автоматично, він створив додаток для смартфона. З таким концептом відправився на iForum 2016, де на нього відразу звернули увагу – про першу версію SolarGaps написали багато українських ЗМІ.

Перший прототип Євген розробив за власні кошти. Сумарно в проект вже вклали приблизно 500 000 грн. У березні SolarGaps пройшов відбір в IoT Hub Kiev – акселератор інтернету речей. Тут команда проекту поповнилася: крім засновника Євгена Еріка, який відповідає за наукові розробки та бізнес-девелопмент, у SolarGaps з'явився інженер-механік і електронік, він же програміст Денис Крутько.

Засновник IoT Hub Роман Кравченко безоплатно вклався в проект – завдяки отриманим коштам Ерік зміг удосконалити жалюзі для зовнішнього застосування. Прототип отримав скло на кожній з ламелей, датчик руху, який визначає присутність людини в кімнаті і розпізнає жести.

«Наприклад, ви входите в кімнату, і жалюзі відкриваються. Залишаєте її – і через 15 хвилин вони повертаються в режим максимальної генерації», – пояснив Ерік.

Також розробники додали датчик визначення кута положення сонця для коригування кута ламелей до сонця протягом дня, і розробили концепт нового інтефейсу додатку.

Підключення жалюзі спростили.

«Ми додали ключове рішення, що дозволяє підключити жалюзі до домашньої мережі без використання акумуляторів і дорогих інверторів. Вам просто потрібно включити блок управління жалюзі в розетку, і вони почнуть живити ваш будинок додатковою енергією від сонця», – пояснив Ерік.

Що далі?

На досягнутому Ерік і Крутько зупинятися не збираються. В майбутньому жалюзі хочуть зробити потужнішими – збільшити ККД до 190 ват на метр квадратний вікна за рахунок застосування більш ефективних і надійних модулів. А в мобільному додатку SolarGaps з'явиться статистика генерації електрики і призначені для користувача налаштування. Поки додаток розробили тільки для Android, проте за словами Еріка, iOS-версія не змусить себе довго чекати.

Для запуску серійного виробництва Еріку потрібно орієнтовно $ 200 000. Зараз команда веде переговори з інвесторами – за словами винахідника, проектом зацікавилися кілька інвестиційних компаній. Також планують запустити збір коштів на краудфандінговій платформі Kickstarter.

Тим часом на сайті вже стартував збір попередніх замовлень на SolarGaps, а поставки першим клієнтам команда планує почати вже через шість місяців.

«У нас вже досягнуті домовленості про випуск жалюзі на підприємстві в місті Києві. Є навіть можливість робити продукт, повністю вироблений з комплектуючих, що випускаються в Україні», – стверджує винахідник.

Попит, за словами Євгена, є: переважно на одиничні екземпляри.

«Це і прості люди, які прагнуть зменшити свої рахунки за електрику, і власники будівель», – говорить Ерік.

Також SolarGaps планують продавати в Європі та Ізраїлі, де вартість електрики в рази вища за українську. У цьому випадку, за словами розробника SolarGaps, окупність проекту складе 3-4 роки.






Источник и фото: ecotown

Автор: Наталія Федосенко

 
 
Интересные новости:
06.06.2016
2083
В начале мая Верховная Рада зарегистрировала законопроект № 4608 о пенсионной реформе. Согласно доку...
06.06.2016
1704
На сегодняшний день госпрограммы практически не работают, поскольку предусмотренное в бюджете финанс...
02.06.2016
3409
Жителька Миколаєва перейшла на дрова в опаленні приватного будинку і зекономила 3,5 тис. кубометрів ...
23.01.2024
6243
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4253
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...