РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Чи можна не сплачувати за оренду нерухомості під час війни - відповідь юриста

Юрист пояснила, у яких випадках можна не сплачувати за оренду квартири, будинку, офісу та іншої нерухомості
10053 11.04.2022 в 08:49



Плата за оренду нерухомості
під час війни


Даючи відповідь на вищезгадане запитання, по-перше, необхідно наголосити на тому що війна – це форс-мажор. Офіційним засвідченням цього є опублікований 28 лютого 2022 року лист Торгово-промислової палати України за № 2024/02.0-7.1. В даному документі надано роз’яснення щодо можливості учасників правовідносин не бути притягнутими до відповідальності за порушення закріплених договором домовленостей, якщо їх виконання було не можливим через війну росії проти України. Дія листа ТПП поширюється також і на договори оренди квартири, будинку, офісу тощо. Тобто даний документ можливо застосовувати в нашому випадку, проте це НЕ означає, що абсолютно всі можуть не сплачувати орендну плату за користування квартирою чи офісом в період воєнного стану.

На цьому етапі слід пам’ятати про правило, передбачене Цивільним кодексом України, а саме – ст. 617. Там чітко сказано, що наявність форс-мажорної обставини, яка стала причиною недотримання умов договору, звільняє орендаря від відповідальності, тобто накладення штрафних санкцій, відшкодуванням збитків тощо, але не від виконання самого зобов‘язання. Тобто умова договору щодо сплати орендної плати має бути виконана, хоч і з порушенням строків.

Однак, це аналіз лише однієї статті цивільного законодавства. Для більш повної картини вашим першим кроком, як і при виникненні будь-якого іншого непорозуміння чи спору між сторонами, має бути достеменне дослідження договору. Уважно прочитайте його, особливо зверніть увагу на розділи, що стосуються форс-мажорних обставин, порядку дій при їх виникненні тощо. Текст договору може визначати, що при форс-мажорі сторона звільняється не тільки від штрафу чи пені, але й від орендної плати в цілому. Пам’ятаємо, що положення договору завжди мають перевагу над чинним законодавством, тому до аналізу тексту правочину треба ставитися серйозно.

Окрім того, роз’яснюючи поставлену проблему, у нагоді стає ще одна норма ЦКУ– частина 6, ст. 762. Згідно із нею, орендар має право не здійснювати плату за оренду протягом періоду, коли орендоване приміщення не могло використовуватися в силу обставин, на які він не впливає. Тобто, орендар самостійно повинен довести, що він не міг користуватися майном, стосовно якого був укладений договір.

Як це зробити?

Необхідно почати з того, що ТПП дозволила використовувати вищезгаданий лист як документ, що засвідчує наявність обставин непереборної сили. Завантажити цей документ можна на офіційному сайті ТПП або за посиланням https://ucci.org.ua/uploads/files/621cba543cda9382669631.pdf

Далі можливі декілька шляхів розвитку дій, в залежності від ситуації:

  • ви напряму звертаєтесь до орендодавця, надаючи йому заяву з проханням звільнити вас від оплати оренди протягом періоду, за якого не могли використовувати нерухоме майно за своїм призначенням;
  • разом із такою заявою додатково надаєте орендодавцю лист Торгово-промислової палати та докази того, що ви не могли користуватися орендованим майном. У якості доказів можна надавати інформацію з офіційних джерел щодо окупації міста чи селища, постійних обстрілів, інформації про можливий наступ на місто та ін. Офіційним джерелом може слугувати офіційний сайт Офісу Президента, Генштабу ЗСУ, Нацполу, інших правоохоронних органів або статті на порталах ЗМІ (якщо договір укладали суб’єкти підприємницької діяльності, тобто укладався господарський договір).
  • подаєте тільки заяву і докази того, що не могли користуватися квартирою чи офісним приміщенням, яке орендували, впродовж воєнного стану (якщо мова йде про договір, сторонами якого є фізичні особи).

Отже, алгоритм дій змінюється в залежності від конкретної ситуації, однак загальна інструкція, на яку слід спиратися при вирішенні даної проблеми, виглядає наступним чином:

  • аналізуємо текст конкретного договору.
  • звертаємося із заявою до орендодавця.
  • в разі потреби збираємо необхідні докази та надаємо лист ТПП.

Звісно, право ніхто не відміняв, і воно живе своїм життям разом із нормами законодавства, своїми специфічними нюансами. Але давайте пам’ятати про людяність! Сподіваємось, що українці порозуміються і під час війни не будуть сперечатися з приводу сплати орендної плати.

Цікаво про будівництво: представлено швидкомонтовані містечка, які за кілька місяців можуть забезпечити житлом переселенців



Читайте больше новостей о войне россии против Украины в спецтеме на Build Portal

 

Ірина Марчук

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
23.03.2022
2489
Набрав чинності Наказ Мінрегіону, яким, зокрема, внесено зміни до Порядку розроблення...
18.03.2022
3133
В Україні з 24 лютого запроваджено воєнний стан через вторгнення російських військ. Верховна Рада пі...
13.05.2022
4307
Кого стосуватиметься закон про конфіскацію майна, якою буде процедура конфіскації активів та хто її ...
02.05.2022
1840
Денис Шмигаль повідомив, що у Дії українці зареєстрували понад 100 тисяч заяв на відшкодування зруйн...