РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

CONSTRUCTION PRODUCTS FORUM 1.0 «Державний ринковий нагляд за будівельними виробами в Україні» (ФОТО)

У рамках виставки KyivBuild Ukraine відбувся CONSTRUCTION PRODUCTS FORUM 1.0 на тему «Державний ринковий нагляд за будівельними виробами в Україні», організований Конфедерацією Будівельників України
8018 22.02.2022 в 11:14



CONSTRUCTION
PRODUCTS FORUM 1.0


16 лютого у рамках виставки KyivBuild Ukraine відбувся CONSTRUCTION PRODUCTS FORUM 1.0 на тему «Державний ринковий нагляд за будівельними виробами в Україні», організований Конфедерацією Будівельників України. Учасниками форуму стали керівники професійних асоціацій будівельників та виробників будівельних матеріалів, очільники та представники Мінрегіону, Державної інспекції архітектури та містобудування, Мінекономіки, Державного фонду енергоефективності та керівники провідних українських компаній – виробників будівельної продукції.



Відкриваючи форум та представляючи його учасників, президент Конфедерації Будівельників України Лев Парцхаладзе зазначив, що метою проведення таких заходів є створення платформи для обговорення найактуальніших питань будівельної галузі та ефективної взаємодії влади та бізнесу.

Темою обговорення стало запровадження з 1 січня 2023 року діючого механізму державного ринкового нагляду за виробництвом будівельної продукції у рамках імплементації 305-го регламенту ЄС.

«Всіх хвилює, як буде організовано державний нагляд. Чи не стане це додатковим тягарем для бізнеса? Як це буде відбуватися?», – озвучив актуальні для кожного учасника ринку питання заступник Голови Ради директорів КБУ, Голова Комітету КБУ з питань будівельної продукції, Генеральний директор ПБГ «Ковальська» Сергій Пилипенко, який виступив у ролі модератора форуму.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська детально розповіла про те, на якому етапі знаходиться підготовка до запровадження держаного ринкового нагляду.

«Усі необхідні підзаконні акти, які дозволяють імплементувати у національне законодавство європейський Регламент 305 щодо будівельної продукції, Урядом прийняті, всі документи маємо у використанні», – підвела підсумки першого підготовчого етапу представниця Мінрегіону.

Зроблено і наступний важливий крок – визначено орган, що буде забезпечувати ринковий нагляд. Таким органом стала створена минулого року ДІАМ.

Деяке занепокоєння викликає наступний крок – спроможність Національного агентства з акредитації провести акредитацію необхідної кількості лабораторій до визначеного терміну – а саме до 1 січня наступного року. Однак, за словами Наталії Козловської, у найближчий час профільний Комітет Верховної ради, Мінрегіон, Мінекономіки та національний орган з акредитації планують об’єднати зусилля та знайти можливість прискорити цей процес та забезпечити галузь необхідною кількістю акредитованих органів оцінки відповідності у необхідний термін.

Важливим кроком Міністерство вважає проведення освітніх заходів з метою проведення роз'яснювальної роботи щодо запровадження нових правил. Для цього розроблено Дорожню карту виробника будівельної продукції, що вже розміщена на сайті міністерства та планується проведення низки заходів у партнерстві з профільними асоціаціями.



Голова Державної інспекції архітектури та містобудування Семен Кривонос розповів про перші здобутки ДІАМ: зокрема, скорочення термінів видачі дозволів у 90% до 24 годин та термінів видачі сертифікатів – до 3-5 днів.

З 1 січня 2022 року ДІАМ почала виконувати функції органу державного ринкового нагляду. Для того, щоб процес переходу до нових умов був максимально сприятливим для вітчизняного виробника, Держінспекція підписала меморандум з трьома провідними профільними асоціаціями та планує разом з ними детально відпрацювати всі важливі моменти порядку проходження ринкового нагляду та протоколу дій представників органу нагляду. Тож очільник ДІАМ сподівається, що вже у 2023 році Держінспекція зможе приступити до дій вже в рамках нового законодавства.

Детально про принципи здійснення державного ринкового нагляду за новими правилами розповіла заступниця Голови ДІАМ Наталія Дюжилова. У 2022 році ДІАМ буде діяти згідно прийнятого Секторального плану державного ринкового нагляду, паралельно проводячи підготовку до переходу на нові умови з січня 2023 року.

Запровадження ефективного державного ринкового нагляду активно підтримується профільними асоціаціями.

«Є чіткий водорозділ: ті, хто хочуть ринкового нагляду, бо випускають якісну продукцію, і ті, хто проти нього – ясно, що вони виробляють продукцію неякісну», – зазначив на форумі Павло Качур, голова Асоціації «Укрцемент».



Підтримав необхідність запровадження чесних правил гри на ринку та витіснення фальсифікату та закликав виробників якісної продукції готуватися до переходу на новий регламент вже сьогодні Виконавчий директор Асоціації «Український центр сталевого будівництва» Вячеслав Колісник.



Дмитро Барзилович
, Віцепрезидент Громадської спілки «Міждержавна гільдія інженерів консультантів», підтримав своїх колег, відзначивши, що перехід до цивілізованих правил – необхідний етап розвитку галузі.

Асоціації вже підписали меморандум про співпрацю з ДІАМ, і планують створити експертну раду при ній – задля того, щоб результати введення нагляду були наймеш обтяжливими для виробників якісної продукції та максимально корисними для них.

У роботі форуму взяли участь також лідер проекту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» Вікторія Школьна та виконуючий обов'язки технічного директора Фонду енергоефективності Дмитро Сирих.



Учасники обговорили необхідність запровадження енергоменеджменту та особливості функціонування виробництв в умовах енергетичної кризи.

Підбиваючи підсумки дискусії, Сергій Пилипенко ще раз підкреслив, що введення державного ринкового нагляду – це якісний крок вперед для ринку, і виробникам будівельної продукції, які прагнуть розвиватися в нових умовах, вже сьогодні необхідно активно готуватися до нових правил та розробляти план конкретних дій.



























 

Джерело: КБУ
Фото: Прес-служба Build Portal

 

 
 
Интересные новости:
17.02.2022
3868
15 лютого 2022 р. підведені остаточні підсумки експертного визначення за 2021 рік. Дізнайтесь імена ...
14.02.2022
6411
16-18 февраля в МВЦ состоится Международная строительная и интерьерная выставка KyivBuild Ukrai...
28.01.2022
3786
26 января состоялся Business Forum c панельной дискуссией на тему: «Архитектура жилой и коммер...
28.03.2024
2420
25 березня 2024 року відбулося засідання Комітету КБУ з питань будівельної продукції під головування...
27.03.2024
3394
Серед учасників представники будівельних компаній, науково-дослідних  і проєктних установ, викл...
25.03.2024
2708
20 березня 2024 року відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ, під час якої були обговорен...