РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.840 39.205 38.800
EUR 42.180 42.709 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Кінець мораторію на відчуження майна: як не втратити власне житло (ПОРАДИ ЮРИСТА)

21 квітня припиняє дію Мораторій на відчуження майна. Громадяни, які своєчасно не погасять борг можуть втратити житло. Як цього уникнути
1099 26.02.2021 в 23:27



Мораторій на відчуження
майна припиняє дію


Мораторій на відчуження майна за простроченими валютними кредитами, зокрема іпотечними, припиняє дію 21 квітня. Громадяни, які своєчасно не погасять борг перед банком або не захочуть домовлятися про реструктуризацію заборгованості, можуть втратити житло.

Але наприкінці 2019 року набув чинності Кодекс України з процедур банкрутства, яким передбачено не лише механізм реструктуризації валютних кредитів, а і процедуру банкрутства фізичної особи.


У яких випадках варто починати процедуру банкрутства фізичної особи?

Варто зазначити, що ініціювати в суді порушення справи про банкрутство фізичної особи може лише сам боржник. Зокрема, боржник має право звернутися до суду із заявою про відкриття провадження в справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

  • розмір прострочених зобов’язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менш як 30 розмірів мінімальної заробітної плати - станом на 01.01.2021 року це 180 тис. грн;
  • боржник припинив погашення в розмірі понад 50% місячних платежів упродовж двох місяців;
  • приватним або державним виконавцем винесена постанова про відсутність майна фізичної особи, на яке може бути звернуто стягнення;
  • інші обставини, які можуть свідчити про неплатоспроможність (варто зазначити, що з аналізу судової практики в справах про банкрутство вбачається, що перелік підстав не є вичерпним).

Квартиры в новостроях будут продавать по новой схеме. Как изменится рынок первичной недвижимости

Які можуть бути наслідки

Щодо можливих наслідків варто звернути увагу на те, що після відкриття провадження в справі про неплатоспроможність для боржника можуть настати такі наслідки, як-от:

  • будь-яке відчуження майна відбуватиметься за погодженням з арбітражним керуючим, який стає основною фігурою в справі про банкрутство. Водночас грошову винагороду останньому сплачує боржник, оскільки надання таких послуг відбувається виключно на платній основі;
  • введення мораторію на задоволення вимог кредиторів;
  • припинення нарахування штрафних санкцій і відсотків за простроченими зобов'язаннями боржника;
  • здійснення корпоративних прав боржника відбувається з огляду на обмеження, встановлені Кодексом України з процедур банкрутства;
  • строк виконання всіх грошових зобов'язань боржника вважається таким, що настав.


Як отримати реструктуризацію кредитів, як правильно вести переговори з банками?

Умови реструктуризації кредиту визначаються будь-якою фінансовою установою (банком) індивідуально під кожного позичальника за наявності об’єктивних підстав щодо неможливості виконати умови кредитного договору.

Фінансовий лізинг на житло під 5%: Тимошенко розповів про розробку нової програми. На кого вона розрахована

Передусім необхідно звернутися з відповідною заявою до банку, у якому було взято кредит. Зокрема, у заяві необхідно обґрунтувати, які саме обставини зумовили необхідність реструктуризації кредиту та які чинники вплинули на негативне фінансове становище позичальника. Водночас варто надати документи, що підтверджують тимчасову неплатоспроможність.

За наявності підтвердження правдивими документами (довідка з місця роботи, довідка з державної служби зайнятості тощо) того, що позичальник не в змозі своєчасно погашати кредит через непередбачувані обставини, а також з огляду на інші обставини банк може надати можливість погашати кредит на нових умовах.

У фінансових установах є певні положення щодо роботи з клієнтами, які опинилися у скрутному фінансовому становищі, що полягають у:

  • підтриманні зв’язку з позичальником у зручний для нього час і спосіб (зустрічі, листування, телефон, факс тощо);
  • наданні позичальнику повної й доступної інформації щодо загального розміру його заборгованості, включно з усіма платежами, передбаченими умовами кредитного договору, та інформуванні позичальника про заходи, які можуть бути застосовані в разі невиконання ним умов кредитного договору, зокрема в повідомленні, що неналежне виконання умов кредитного договору може негативно вплинути на кредитну історію та призвести до погіршення доступу до кредитів;
  • обговоренні з позичальником усіх обставин його скрутного фінансового становища для того, щоб визначити можливі шляхи повернення кредиту;
  • розроблення прийнятної як для позичальника, так і для банку програми погашення кредиту. Зокрема, це може бути реструктуризація кредиту позичальника, зміна валюти кредиту тощо.

Зазвичай кожна фінансова установа зі свого боку намагається йти назустріч клієнтам, безпосередньо зважаючи на їхню кредитну історію.

Іпотека під 7% річних: скільки планують видати кредитів у 2021 році

Що варто робити для покращення кредитної історії?

Основним способом покращення кредитної історії є погашення кредиту в строки, визначені договором. Адже внаслідок прострочення кредиту інформація зводиться в бюро кредитних історій і автоматично розсилається в усі фінансові установи (банки) незалежно від суми заборгованості.

COVID-19. Новий формат карантину: які обмеження діятимуть найближчі два місяці 

Интересно о строительствеОбзор техники для дорожных работ

Музика Андріяна
Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
16.02.2021
1190
Соцпомощь в наличной форме льготники смогут получить с месяца, следующего за месяцем подачи заявлени...
15.02.2021
1438
С начала года льготный тариф не действует, но потребители получат компенсацию от государства...
10.02.2021
1006
Податківці розповіли про нюанси оподаткування фізосіб...
23.01.2024
6185
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
3863
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...