РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.788 EUR: 42.382
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.788
EUR 40.000 41.000 42.382
USD 39.670 39.998 39.788
EUR 42.260 42.900 42.382
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Сергей Комнатний, об итогах года и перспективах: надеемся на изменение отношения государства к своей ответственности перед гражданами (укр.)

Председатель правления Государственного фонда содействия молодежному жилищному строительству Сергей Комнатный рассказал об итогах года и перспективах для отрасли в 2021 году
5667 31.12.2020 в 07:02



Дорогі друзі!

От і завершується непростий 2020 рік. Ці 366 днів, які стають історією, стали періодом незичних для кількох нинішніх поколінь викликів, часом, коли весь світ відчув, що життя може бути дійсно непередбачуваним, коли людям довелося шукати і знаходити альтернативні шляхи розвитку цивілізації, а владі в різних країнах світу – ухвалювати складні, часто непопулярні рішення. Пандемія, викликана поширенням вірусу COVID-19, вплинула на всі без винятку галузі життєдіяльності людей у всіх куточках земної кулі.

Сьогодні, на початку нового року, очевидно, що ми ще далекі від точки виходу з пандемії, і можемо тільки прогнозувати, яких людських і економічних втрат зрештою зазнає і світ, і Україна, з якої глибини падіння нам доведеться вибиратися, і яку частину 2021 року буде витрачено на це.

І якщо навіть світові лідери, які можуть дозволити собі економічні й соціальні експерименти, діють зараз вкрай обережно і на підставі вивірених розрахунків, то наскільки небезпечно більш вразливим країнам робити кроки з неясними наслідками! Головне для нас – вибудувати якісний, реалістичний план дій з подолання наслідків пандемії на нашу країну. Важливим є ухвалення зважених рішень національним урядом і місцевим самоврядуванням, які в співпраці з експертами, корпоративним сектором і громадянами мають провадити ефективну політику як в умовах карантину, так і після його завершення.

Своє місце в цій політиці має знайти кожна галузь економіки, зокрема й така важлива, як будівництво. 2020 року будівельний ринок кидало то вгору, то донизу на хвилях спричиненої COVID-19 економічної кризи.

Не хочеться сипати цифрами, які можна знайти у профільних джерелах. А загальні тенденції такі. Споживацький попит на житло скоротився через зменшення економічних можливостей українців. Відповідно обсяги збудованого і проданого житла демонстрували різноспрямовані тенденції – першу половину року відбувалося скорочення, яке із середини змінилося зростанням. Реформувалися правила роботи будівництва, учасники ринку вчилися жити за нових реалій. Почало оживати банківське іпотечне кредитування – умови якого, слід дивитися правді у вічі, все ще не під силу для більшості звичайних українців – на відміну від умов житлових програм.

У цих обставинах спертися б громадянам на плече державної підтримки у придбанні власного житла… Крім виразного соціального ефекту, це би справило потужний економічний вплив на будівельну та суміжні галузі, перетворивши кожну вкладену гривню на шість-сім-десять. Бо інфраструктура – це, поза сумнівом, важливо і на часі, але й жити споживачам цієї інфраструктури десь треба. Щоб не виникали думки про еміграцію та не втрачала наша країна так стрімко демографічний потенціал.

Це у мріях. А реалії державного бюджету-2020 і ухваленого бюджету на 2021 рік маємо такі: коштів на державні житлові програми (іншими словами, на реалізацію передбаченого Конституцією та чинними законами права українців на житло) у розписах державних фінансів не передбачено. Діють програми головним чином завдяки відповідальному ставленню місцевих влад до потреб мешканців своїх громад. Спостерігаємо таку ситуацію останні років шість. Наприкінці 2019-го з’явилися було паростки змін у ставленні держави до проблеми забезпечення певних категорій громадян власним житлом, був запущений пілотний проєкт програми іпотеки під 3% річних. Але 2020 не приніс розвитку цієї вкрай потрібної людям ініціативи. Тож і маємо результат року, що минає, - близько 600 укладених договорів з сім’ями на придбання житла за всіма програмами, які адмініструє Держмолодьжитло.

На старті року 2021 сподіватимемося на зміну ставлення держави до своєї відповідальності перед громадянами. Для цього працюємо, роз’яснюємо, нагадуємо, стукаємо у двері, які наразі зачинені. Водночас розвиватимемо відносини з місцевим самоврядуванням, рухатимемося до залучення позабюджетного фінансування житлових проєктів. Маємо багато напрацювань, у тому числі створених спільно із зарубіжними партнерами, і втілюватимемо їх у життя. Не виключено, саме цей напрямок стане одним з ключових для нас у наступній перспективі.

Тож 2021-ий обіцяє бути часом непростим, але цікавим. Сповнимо ж його активною працею, щоб за 365 днів усі ми, представники будівельної галузі і суміжні інституції, могли з честю відзвітувати про успішне подолання наслідків кризи та вихід на нові обрії розвитку.





ЧИТАЙТЕ ДРУГИЕ СТАТЬИ ЦИКЛА 
"АНАЛИТИКА И ПРОГНОЗЫ от первых лиц строительного комплекса Украины":


Лев Парцхаладзе, президент Конфедерации строителей Украины
Украина имеет все предпосылки для того, чтобы стать площадкой развития инновационных производств (укр.)





Петр Шилюк, президент Строительной палаты Украины, Герой Украины: 
отрасль сохранила свой потенциал (укр.)






Игорь Кушнир, глава правления-президент ХК "Киевгорстрой":
проверка на прочность пройдена



Эдгар Арутюнян, руководитель отдела строительной и карьерной техники Цеппелин Украина
ставим целью увеличения доли нашей продукции на рынке (укр.)

Екатерина Никитина, основатель Build Portal, президент Best Media Group: 
крах и падение одних игроков создали возможности для роста других


Петр Куликов, ректор Киевского универститета строительства и архитектуры:
за 2020 год имеем неплохие научные наработки (укр.)





Ольга Соловей, основатель Украинского клуба недвижимости (URE Club):
2020 будем вспоминать только за лучшие моменты и достижения (укр.)




Игорь Парубский, СЕО журнала "Дом и Интерьер":

Александр Чижевский, президент Национального союза архитекторов Украины:
было завершено создание Архитектурной Палаты НСАУ (укр.)


 

 
 
Интересные новости:
31.12.2020
5728
Президент строительной палаты Украины, Герой Украины Петр Шилюк рассказал об итогах года и перс...
31.12.2020
6481
Глава правления - президент ХК «Киевгорстрой» Игорь Кушнир рассказал об итогах...
09.11.2020
8171
Лев Парцхаладзе, президент Конфедерації будівельників України розповів про стан житлового фонду в Ук...
21.03.2024
6547
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3107
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22625
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...