РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

16 тисяч сімей не отримають квартири: на програму «Доступне житло» коштів не передбачено - Голова Держмолодьжитла

В проєкті Державного бюджету України на 2021 рік, коштів на виконання програми «Доступне житло», в черзі на участь у якій перебувають 16 тисяч українських сімей, не передбачено
6191 16.09.2020 в 08:54



На програму «Доступне житло»
коштів не передбачено

Уважно вивчив проєкт Державного бюджету України на 2021 рік, поданий Урядом до Верховної Ради. Спершу – короткий аналіз за «нашими» статтями. У проєкті в межах потреби передбачено видатки на покриття витрат за діючими договорами громадян з Держмолодьжитлом за програмами часткової компенсації та здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Також закладено кошти на збільшення статутного капіталу Держмолодьжитла на 25 млн грн. Це дасть можливість видати близько 30 кредитів молодим сім’ям.

Разом з тим, коштів на виконання програми «Доступне житло», в черзі на участь у якій перебувають 16 тисяч українських сімей, не передбачено, і це надзвичайно погано. У загальному фонді Держбюджету-2021 не закладено і кошти на пільгове житлове кредитування учасників АТО і ВПО під 3% річних.

До останнього ми сподівалися, що у проєкті бюджету країни знайдуть місце видатки на програми, життєво необхідні сотням тисяч сімей, які не можуть самотужки придбати житло. Але…

Чи здивований я фактом відсутності грошей? Ні. Уже не перший рік чиновники не звертають належної уваги на потребу українців у власному доступному житлі. При цьому в проєкті бюджету-2021 традиційно не забули про потреби, скажімо, народних обранців. Із року в рік у казні держави знаходяться гроші на компенсації народним депутатам за винайм житла, навіть тим, які не потребують такої допомоги.

Але держава не має права забувати і про інші категорії своїх громадян, які відчувають не меншу потребу мати свій дах над головою.

Верховна Рада утворила Тимчасову слідчу комісію із розслідування корупції в органах ДАБІ

Хочу зробити ремарку: така ситуація частково є наслідком і байдужості самих людей. Коли нам виділяють мізерні 14 млн грн на кредити уч. АТО і ВПО, то в перші хвилини з початку онлайн-реєстрації отримуємо близько 1000 заявок на участь у програмі. А створену активістами петицію до Президента щодо відновлення програм Держмолодьжитла підписало за місяць значно менше громадян. А на акції з підтримки програм виходить щонайбільше півсотні учасників… Звідси й виникає логічне питання у влади і суспільства: а чи справді потрібні людям житлові програми?

Чи збираємося ми складати руки і спостерігати, як розвивається ситуація? Ні. Продовжуємо працювати з місцевими бюджетами, з лідерами самоврядування, особливо тими, які розуміють потребу розвивати житлові програми для мешканців своїх громад.

Працюємо ми і з міжнародними інституціями для організації залучення позабюджетних джерел фінансування житлових програм. Наскільки мені відомо, Уряд також має відповідні плани. Чекаємо на позитивні новини ще цього року.

Наступне. Згідно з ухваленим на початку вересня законопроектом №3659-д, має бути створено державне акціонерне товариство яке буде наділено державними гарантіями для залучення коштів з метою фінансового наповнення існуючих житлових програм шляхом випуску цінних паперів. Держмолодьжитло співпрацює у цьому напрямку з Міністерством фінансів нашої держави.

Але! Ці плани не є підставою відмовитися від видатків на житлові програми у Державному бюджеті! Що ми робитимемо надалі? На цьому етапі бюджетний процес переходить на політичний майданчик – проєкт бюджету-2021 розглядатиме Верховна Рада. У зв’язку з цим як голова правління Держмолодьжитла я звертаюся до всіх народних депутатів України, лідерів і представників усіх без винятку політичних сил, як влади, так і опозиції:

- Зверніть увагу на критичну ситуацію, що склалася довкола фінансування державних житлових програм! Згадайте свої передвиборчі обіцянки створити широким верствам українців можливість купувати справді доступне житло – і виконайте ці обіцянки!

Сподіваюся, до другого читання проєкт Держбюджету-2021 буде відкоригований в інтересах людей, які обороняють свою Вітчизну, які вимушено переселилися з рідних місць, які хочуть розвивати свою країну, а не їздити попідтинню світами.

Почуйте цю потребу, дайте на неї відповідь, шановні народні обранці, – і тоді виходьте до виборців із чистою совістю!

Частичная компенсация процента по ипотеки за счет государства. Что известно о предложении НБУ

Интересно про строительство: ранее мы писали о гидроизоляционном материале Neoproof Polyurea который, используется, в основном, для плоских кровель с бетонным основанием и рубероидных крыш

 

Источник: facebook
 
 
Интересные новости:
16.09.2020
2557
Ремонт семи километров трассы Н-23 с применением цементобетона закончат к концу года...
16.09.2020
10507
Льготные категории граждан смогут получить кредит на покупку жилья под 3 % годовых...
28.03.2024
2303
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...
27.03.2024
6799
Катастрофа може стати найстрашнішим обвалом моста у США з 2007 року, коли міст I-35W у Міннеаполісі ...