РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.586 EUR: 42.262
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.586
EUR 40.000 41.000 42.262
USD 39.420 39.830 39.586
EUR 42.150 42.750 42.262
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Що робити інвесторам «Аркади»: куди звертатися, на чому наполягати та коли варто йти до суду. Поради юристів

Стратегія захисту: які варіанти інвесторам «Аркади» пропонують юристи
4005 09.09.2020 в 09:30

 

Кілька тижнів тому Нацбанк визнав банк «Аркада», неплатоспроможним. Раніше було зупинено будівництво кількох ЖК у Києві, у яких банк виступав забудовником. Через цю ситуацію лишилися майже ні з чим понад 12 000 інвесторів. До того ж минулого тижня суд застосував до президента АТ АКБ «Аркада» Костянтина Паливоди запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з альтернативою внесення застави в розмірі 21 млн грн.   

Що можуть вдіяти ошукані інвестори вже зараз і які варіанти існують для повернення вкладених коштів, розповів юрист Богдан.

Нещодавні новини про виведення банку «Аркада» з ринку сколихнули всю будівельну галузь, яка тільки почала оговтуватися після ситуації з «Укрбудом». Ця новина стала чималим ударом для інвесторів фондів фінансування будівництва (ФФБ), управителем яких є банк «Аркада».

Наразі достеменно не відомо, чому виявилося недостатньо коштів, залучених для будівництва трьох житлових комплектів: «Еврика», «Патріотика» та «Патріотика на озерах». Однак 4 вересня до президента АТ АКБ «Аркада» Костянтина Паливоди застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Його підозрюють у розтраті 50 млн грн із ФФБ (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України).

Гостро постало питання: як бути довірителям ФФБ?

Умовно виділимо дві групи довірителів:

  1. інвестували у будівництво через кредитування у банку «Аркада».
  2. сплачували власні кошти.

В обох є варіанти – припинення участі у ФФБ або очікування завершення будівництва.

Кожен, хто купує житло вперше має право повернути сплачений пенсійний збір: як це зробити

Припинення участі у ФФБ

Ця схема може буде більш актуальною для осіб, які отримали кредит в «Аркаді» для інвестування у квартири у будівельних проектах банку. Найлегше «вилізти» з проблемного будівництва можуть інвесторі, які не встигли здійснити значних інвестиційних платежів та платежів за кредитом.

Ті, хто вирішив вийти з будівництва з мінімальними втратами, можуть розглянути доцільність низки таких дій:

  1. звернутися до управителя (банку «Аркада») із заявою про відмову в участі у ФФБ (обов’язково зазначивши причини, передбачені п. 25 договору про участь у ФФБ для уникнення списання винагороди управителя, та вимогу про зарахування коштів, які підлягають поверненню для погашення своїх зобов’язань за кредитом;
  2. провести розрахунок різниці між сплаченими за об’єкт нерухомості коштами та боргом по кредиту;
  3. звернутися до суду з позовом про припинення кредитного договору та стягнення різниці, вказаної в п. 2.

Важливо зазначити, що такий механізм можливий лише до початку ліквідаційної процедури банку, адже п. 8 ч. 2 ст. 46 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» забороняє зарахування зустрічних вимог у цьому випадку.

Така позиція підтверджується, зокрема, постановою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 13 лютого 2018 року у справі №916/4737/14.

Цей алгоритм може стати в нагоді довірителям, які не сплатили значних сум, адже очікувати, що «Аркада» поверне різницю коштів або відбудеться примусове виконання рішення, не виправдано за відсутності обґрунтованих підстав.

Для довірителів, які інвестували власні кошти у будівництво, варіант виходу з ФФБ не рекомендується, оскільки розраховувати на повернення коштів складно. Щоб вийти з ФФБ слід звернутися з аналогічною заявою до «Аркади».

Рынок жилой недвижимости: осенью застройщики откажутся от акций, что будет с ценами

Надалі в позові до суду просити стягнути не різницю, а повну суму внесених до ФФБ коштів, через невиконання управителем своїх зобов’язань за договором (п. 28, 32, 33 договору про участь у ФФБ).

Враховуючи положення п. 37 договору (про повернення коштів після повної реалізації об’єкта інвестування та заборону на залучення нових інвесторів), такий процес триватиме не один рік і може супроводжуватися паперовою та судовою тяганиною.


Очікування завершення будівництва

Більш реальним вбачається варіант з очікуванням завершення будівництва, адже, як уже згадувалося, процес реального повернення коштів, навіть за умови отримання позитивного судового рішення, є малоймовірним.

Залежно від того, який сценарій виведення неплатоспроможного банку з ринку буде реалізований, можна розраховувати на зміну й управителя ФФБ, і забудовника.

Саме зміна й управителя, і забудовника з передачею усіх зобов’язань новим сторонам у ФФБ найефективніше сприятиме поновленню порушених прав довірителів фонду.

Так, ст. 23 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» передбачає, що за рішенням суду, що набрало законної сили, прийнятим за зверненням довірителів ФФБ або відповідного органу, що здійснює нагляд та регулювання діяльності управителя, у зв’язку з порушенням управителем законодавства про фінансові послуги ФФБ може передаватися в управління іншій фінансовій установі, що відповідає вимогам цього закону, у порядку, визначеному Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

До нового управителя переходять усі права та обов’язки щодо довірителів цього ФФБ та відповідного забудовника.

У разі ліквідації управителя ФФБ кошти на рахунку ФФБ не включаються до ліквідаційної маси управителя ФФБ і спрямовуються виключно на задоволення вимог довірителів до управителя ФФБ згідно з Правилами ФФБ.

Ипотека под 10% годовых: сколько выдано и почему украинцы не сильно спешат ее оформлять

Наразі задовольняти вимогу кредиторів нічим, а от змінити управителя ФФБ у зв’язку з нецільовим використанням коштів попереднім – реальніше. Для цього слід почати зі звернення від довірителів ФФБ.

Зі свого боку управитель ФФБ, відповідно до вимог ст. 10 закону, має право звернути стягнення на предмет іпотеки в разі невиконання забудовником умов договору.

Предметом іпотеки для забезпечення виконання зобов’язань забудовника за договором перед управителем фонду є майнові права на нерухомість, яка є об’єктом будівництва. Управитель також має право залучити нового забудовника.

Позитивний момент – сприяння міської влади вирішенню ситуації. За словами мера Києва Віталія Кличка, «Київміськбуду» доручили провести аудит із розробленням пропозицій щодо завершення будівництва. Довірителі ФФБ, не очікуючи на завершення цього аудиту, мають право ініціювати процес заміни управителя (за сприяння НБУ), як один із кроків на зустріч відновленню будівництва.

Досвід «Укрбуду» показує, що завершення будівництва без доплати інвесторами, які вже внесли кошти за квартири, – можливий. Проте в разі зміни управителя ФФБ, його довірителям необхідно контролювати та наполягати, щоб цього разу управитель ФФБ та забудовник не входили до однієї структури, а могли належним чином здійснювати контроль один за одним, як це передбачається законом.

За долги по ЖКХ хотят усилить наказание: огромные штрафы и арест имущества. Законопроект №3613 рекомендован Раде

Цікаво про будівельну техніку: раніше ми писали про переваги колісних екскаваторів CAT M315D2 і M317D2


Ця стаття не є юридичною консультацією та не може бути розцінена як заклик до вчинення юридично значимих дій без проведення детального аналізу документів інвестора.

Источник: mind
 
 
Интересные новости:
27.08.2020
1964
Мэр Киева Виталий Кличко поручил Киевгорстрою провести аудит недостроенных жилых комплексов Арк...
26.08.2020
2338
Банк Аркада лишился третей части своих активов. Инвесторам вернут по 200 000 грн...
14.08.2020
4124
У КМДА повідомили про готовність переглянути новий проєкт ЖК «Патріотика на озерах»...
18.05.2022
3621
Это дом №16 "Аскания" в ЖК "Патриотика". В недостроенных домах еще остались свободные квартиры, кото...
18.08.2021
4260
Забудовник забрав техніку з будмайданчика і припинив фінансувати охорону недобудов та сплачуват...
08.04.2021
1891
Доведеться почекати. Кличко повідомив скільки триватиме добудова житлових комплексів Аркади...