РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.343 EUR: 42.691
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.343
EUR 40.000 41.000 42.691
USD 39.180 39.515 39.343
EUR 42.320 42.839 42.691
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як коронавірус змінив ринок житлової нерухомості

Як ринок нерухомості змінився під час карантину
1281 23.06.2020 в 08:36


Що змінилося на ринку
житлової нерухомості


Під час двох останніх криз 2008 і 2014 років знижувався попит, ціни лихоманило зі знаком + і -, вмирала іпотека, але відстежувати наслідки було набагато простіше, повідомляє експерт ринку нерухомості Вікторія.

У нинішніх умовах виходу із соціальної ізоляції та продовження адаптивного карантину спрогнозувати майбутнє девелоперського бізнесу в Україні на 100% не наважується ніхто.

Як вплинуть на вартість житла тисячі непроданих у карантин квартир і чи загрожує ринку масове банкрутство?

Однак є кілька моментів, які коронакриза оголила та підсилила.

По-перше, важко доведеться тим забудовникам, які жили виключно з продажів.

Цикл проєктів через затримки на майданчиках, які вони собі дозволили в період заморожування ринку у зв'язку з карантином, подовжився, що не дуже подобається покупцеві.

До того ж зростає конкуренція за покупця з грошима. Його можна привабити додатковою цінністю концепції (сервісна, рекреаційна складова, мікс-формат нерухомості та інше), високим ступенем готовності та динамікою будівництва.

Крім того, цікавиться він і різними фінансовими інструментами (тривала розстрочка, можливість кредиту на квартиру, дисконти).

По-друге, у більш виграшному становищі перебувають великі компанії із сегментною різноманітністю пропозицій. Це ті, хто пропонує покращений комфорт-клас із сервісною складовою та поліфункціональною інфраструктурою.

У складі концепцій їхніх ЖК - медична, рекреаційна, торговельна, комерційна, офісна, розважальна інфраструктура.

Попит у 2020-2021 роках зосередиться навколо форматів «місто в місті», багатофункціональних комплексів, екоконцептів з рекреаційною складовою.

Скільки коштують квартири у різних містах Київської області (ІНФОГРАФІКА)

По-третє, девелопери, найімовірніше, змагатимуться за клієнта шляхом пропозиції компактних за загальним метражем квартир. Ходовими будуть квартири різних планувальних рішень, але до 90 кв. м.

Відсоток тих, площа яких є більшою, зменшиться. Цей тренд ми спостерігали торік, і він лише посилиться.

Водночас ергономіка й функціональне планування мають передбачати, щоб щонайменше 7 і більше зон могли спокійно поміщатися у житловому просторі.

Ринок нерухомості відновлюється швидшими темпами, ніж ми всі могли собі уявити. Показники продажів на початок червня у забудовників першого ешелону вже відвоювали 50-70% докризового лютого.

Рынок жилья выходит из карантина: что с ценами на квартиры и сколько строек будет заморожено

Проте з огляду на загальну ситуацію в країні через економічні наслідки карантину просідання обсягів продажів на ринку є можливим у межах 20-30%.

Ринок стискається. Компанії із запасом міцності, достатнім фінансовим, людським і технічним капіталом відвоюють собі ще більший шматок ринку.

Відсоток покупців поки не зростатиме - немає фінансової підтримки у вигляді застави або інших можливостей, тому боротьба за них буде запеклою.

Це призведе до того, що девелоперам доведеться робити якісніший продукт, включно зі створенням сучасної і зручної інфраструктури. Бо за інший вони грошей не отримають. Або отримають, але в обмеженому обсязі.

Запуск рынка газа приведет к массовым отключениям населения накануне отопительного сезона (ДОКУМЕНТ) 

Читайте також: раніше ми писали, про які тонкощі потрібно знати при бурінні та облаштуванні свердловини 

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
04.06.2020
1598
Безробіття в Україні різко зросло: чи вирішать 500 тисяч робочих місць проблему...
10.08.2020
1558
Проектирование, строительство и производство строительных материалов играют жизненно важную роль в в...