РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Українці будуть платити за газ, навіть якщо в Європі його будуть роздавати з доплатою

Ціна на газ за прогнозами Bloomberg упаде нижче нуля. Як це вплине на ціну газу для українців?
16966 20.05.2020 в 23:38

 
Українці будуть платити за газ,
навіть якщо його будуть роздавати з доплатою


Найбільше американське інформаційне агентство Bloomberg із посиланнями на експертів спрогнозувало рух цін на газ за "нафтовим сценарієм". Фактично сховища блакитного палива можуть бути повністю заповнені, а ціна на біржі впасти до негативної позначки, повідомляє експерт Олександр Литвин.

Читайте про те, чому може різко подешевшати газ і як це вплине на українців.


Ринок газу може повторити долю нафти?

Поки сказати точно складно. Аналітики Bloomberg днями заявили, що газ іде шляхом "чорного золота", коли нафта впала до негативних оцінок. Причини все ті ж: цінові війни між державами (про це докладніше трохи пізніше), скорочення попиту і переповнені сховища.

Якщо в звичайний час вдається заповнити всього 38% сховищ, то зараз показник досягнув 66%. Опитані Bloomberg експерти відзначають, що зниження цін на газ буде "особливо руйнівним" для американських видобувних компаній. Також постраждають російські та норвезькі газовидобувачі – собівартість газу у цих країнах суттєво вища, ніж у Катарі, й останні дві країни вже скоротили експорт газу в Європу.

 

За холодну воду доведеться платити вдвічі більше. Водоканали попереджають про різкий стрибок тарифів

Зараз усе залежить від Катару, який раніше продавав свій газ в Азію, але де зараз через коронавірус знизився попит. Замість цього блакитне паливо поставляють у північно-західну Європу. І якщо Катар вирішить зменшити ціни, при низькій собівартості він може спровокувати потужний удар по європейських країнах-експортерах блакитного палива.


Що, якщо ціна опуститься нижче нуля?

Навіть якщо припустити, що в конкретний день ціни на блакитне паливо будуть нижче нуля (газ потрібно буде кудись дівати і фактично покупцеві будуть доплачувати за зберігання), на Україну така ситуація вплине не так кардинально.

Електроенергія вже стрибнула в ціні. Реальна причина - відключення атомних блоків

За блакитне паливо в будь-якому випадку доведеться платити. Транспортування і розподіл газу, податки на імпортне паливо – все це призведе до того, що навіть при нульовій ціні кінцевому споживачу – українським сім'ям – все одно доведеться віддавати як мінімум кілька гривень за кубометр.

Правда, українські експерти налаштовані куди більш песимістично і вважають, що до такого падіння ситуація не дійде.

"Нафтова складова, очікувано, не принесе значного зниження цін у Європі і в Україні – тобто можна говорити, що негативних цін газу, аналогічно з котируваннями нафти, не буде. Той мінімум ринкової ціни в Україні, який очікується в квітні-травні, що не повинен бути нижчим 3500 грн/тис куб. м. з ПДВ", – розповідає представниця Української енергетичної біржі Оксана Запорізька.


Чому це відбувається?

Країни експортери-нафти домовляються про обмеження видобутку в рамках ОПЕК. Газового аналога не існує, тому регулювати обсяги експорту складно. У 2009-му Катар уже заливав Європу дешевим блакитним паливом. І тепер керівництву цієї держави доведеться вибирати: або освоювати європейський ринок, наражаючись на конфлікт із Росією і навіть США (також займаються експортом скрапленого газу), або ж обмежувати видобуток.

У російського "Газпрому" собівартість блакитного палива близько 63 доларів за тисячу кубометрів. В Європі ж ціни вже досягли 53,7 доларів. Так, на найбільшому газовому хабі TTF в Нідерландах вартість порівняно з квітнем упала на 20% (становить близько 54 доларів). Рік тому було в три рази більше!

Вместо дешевой энергии для украинцев атомные станции будут добывать криптовалюту? Распоряжение Минэнерго

Причин для такої тенденції кілька. Одна з головних – скорочення виробництва, що призвело до зниження попиту на енергоресурси по всьому світу. Якщо раніше попит в Азії залишався на стабільно високому рівні, то зараз коронавірус ударив по всіх. Крім того, в Європі була тепла зима, що також знизило попит.

І зараз від того, як поведеться Катар, залежать майбутні ціни на блакитне паливо у всій Європі. А разом із тим і доля експортерів-газу, зокрема і Росії.

Читайте також Водоканал отказался проверять киевскую воду на коронавирус 

Источник: obozrevatel
 
 
Интересные новости:
28.03.2024
4939
Зведення комплексу було призупинено після початку повномасштабного вторгнення і вже в травні 2022 ві...
27.03.2024
3653
Централізована система теплопостачання Києва є найбільшою в Україні та однією з найбільших у Європі....
26.03.2024
1721
Виплата допомоги на проживання для ВПО була продовжена ще на 6 місяців для окремих категорій, які от...