РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Чому в Україні не будують знакові об'єкти?

Які основні перешкоди у будівництві знакових об'єктів в Україні
4234 03.02.2020 в 07:38





Проблеми будівництва

Експерт розповів своє бачення, що перешкоджає розвитку будівництва як галузі в Україні.

Перш ніж я розповім про видимі причини відсутності знакових об'єктів у нашій країні, хочеться зробити акцент на глибинних аспектах розвитку в принципі. Ми звикли думати, що час розкручується по спіралі, але я вас трошки засмучу: час закручується і прискорюється — як суб'єктивно, так і технологічно. Те, що раніше розтягувалося на століття, зараз можна зробити буквально за лічені місяці. І технологічна сингулярність вже на порозі.

Але що ми робимо у глобальному масштабі? Ми збільшуємо ентропію Всесвіту. Іноді бездарно і безглуздо, іноді на благо і корисно. Ентропія — це, в певному сенсі, міра хаосу. Вся історія розвитку нашого Всесвіту йде по осі y, і коли ентропія Всесвіту доросте до свого максимуму, настане так звана теплова смерть Всесвіту — все закінчиться. Створюючи неякісні проекти, ми збільшуємо ентропію, а значить наближаємо смерть людства в обсязі Всесвіту. Тому я хочу, щоб уся наша праця була спрямована на благородну і творчу справу.

Всі знакові об'єкти — це випадковості. Ніхто спочатку не знає, чи стане проект знаковим і чи буде реалізований у принципі
Виконання однієї і тієї ж послідовності дій у науці називається випадковістю. Так ось, всі знакові об'єкти — це випадковості. Ніхто спочатку не знає, чи стане проект знаковим і чи буде реалізований у принципі.

Що нам заважає

Гроші, а точніше їх відсутність. За їх наявності набагато простіше будувати знакові об'єкти — можна купити унікальну ділянку, найняти іменитого архітектора, написати власну програму проектування або придумати новий матеріал. Спробуйте побудувати що-небудь без грошей. Я для себе вивів просту формулу: один метр хмарочоса коштує один мільйон доларів. Хочеш кілометр — витратиш мінімум мільярд. Якщо мудрувати, багато мільярдів.

Норми. Саме ДБНи заважають будувати нормальні об'єкти. Я дуже радий, що вже цьогоріч на законодавчому рівні прийняли параметричний метод проектування в будівництві. Цей підхід дозволяє прозоро і швидко впроваджувати інноваційні та прогресивні технології та матеріали. Але багато в чому совок ще живий і поки не збирається вмирати.

Чиновники. Історія вічна як світ, і, сподіваюся, вона колись виправиться в Україні. Але поки бажання або небажання лише одного чиновника може застопорити і навіть зупинити реалізацію проекту.

Закони. Дуже часто їх пишуть під конкретні цілі та компанії, тим самим не вирішуючи запити суспільства і не відповідаючи світовим трендам і тенденціям.

ДПТ і генплани міст. Це абсолютно недолуга документація, яка дозволяє чиновникам імітувати бурхливу діяльність. Повірте, знакові об'єкти, коли є затверджений генплан і ДПТ, не з’являться ніколи.

Вузли та деталі. Спочатку архітектори не дуже люблять креслити вузли та деталі, а потім на об'єктах будівельник-початківець не знає, як примкнути склом до бетону.

Що нам допоможе

Знаєте, що має бути у замовника, який хоче побудувати знаковий об'єкт? Віра! Як не дивно, найдорожчий об'єкт у світі — мечеть Аль-Харам у Мецці. Її будівництво оцінюють у 100 млрд доларів. Споруда площею приблизно 400 тисяч квадратних метрів здатна вмістити до 4 мільйонів осіб. Для порівняння: стільки ж людей живе у всій Хорватії, або на 300 тис. більше, ніж у Грузії. Тільки віра дозволяє будувати такі масштабні об'єкти.

Чому нам може бути цікава вода на Марсі? Як варіант потрібно мати план Б, щоб перебратися, коли життя на Землі стане нестерпним. Але насправді, наука, яка рухає космосом, згодом завжди знаходить відображення і в архітектурі — у вигляді кортенівської сталі або скляних елементів, які не розбиваються. І космічні архітектори — це професія навіть не завтрашнього дня, а вчорашнього.

Штучний інтелект. Більшу частину рутинної роботи архітектора незабаром замінять роботи. І тут не стоїть питання: чи стане робот архітектором. Тут питання, коли повноцінно і що робити. Моя відповідь: бути талановитим, вірити, боротися з чиновниками і нормативами, вміти рахувати гроші.

Я щиро вважаю, що всі ці перешкоди за наявності бажання і волі легко здолати. Ми вже на порозі якісних змін. Зібравши воєдино талант, віру і рішучість, ми точно створимо знакові об'єкти, про які говоритиме весь світ.


Андрій Рижиков, СEO та керуючий партнер компанії DC Evolution

Читайте також про те, що Укравтодор оголосив тендер на будівництво транспортних розв’язок на двох автомобільних дорогах, та чи є у новому законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» якісні зміни.

Источник: nv
 
 
Интересные новости:
23.01.2020
9041
У 2019 році дохід від інвестицій в житлову нерухомість знизився майже вдвічі. Чи варто і надалі вкла...
10.08.2000
1530
6% в ВВП від будівельної галузі — цілком реальна цифра. Звичайно, при існуючих 2,5% (статистик...
19.12.2019
5841
Игорь Никонов о тенденциях и боли рынка недвижимости Киева...
16.01.2023
4857
Лев Парцхаладзе, президент КБУ розповів, чого слід очікувати від законопроєкту 5655...
20.04.2021
2654
Світовий бізнес вже не обходить питання безпеки, турботи про людей та охорони природних ресурсів...
04.03.2021
5912
Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення зміни до переліку видів продукції, щ...