РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Тепло і затишок для тисяч українців. У Тернополі відкрито завод Penoboard (ФОТО, ВІДЕО)

Нещодавно відбулась значна подія не тільки в розрізі будівельної галузі, а і на шляху розвитку програми енергоефективності в Україні. В Тернополі відкрито новий завод Penoboard
12973 24.12.2019 в 04:26




 

Penoboard - тренд стабільної якості

 

Продукцію торгової марки Penoboard вітчизняні споживачі, перш за все, компанії з підвищення енергоефективності житла, знають вже понад десять років. Це особливо наочно проявилося під час відкриття нового, побудованого практично з нуля нового заводу в Тернополі, чия продукція вже йде на ринок саме під цією маркою.


ДИВІТЬСЯ СЮЖЕТ: ЯК ВІДКРИВАЛИ ЗАВОД PENOBORD У ТЕРНОПОЛІ





А попит на їхню номенклатуру - різного роду утеплювачі та оздоблювальні суміші - стабільно росте. Особливе місце в цьому списку займають панелі з екструзійного пінополістиролу. До речі, застосування такого штучно синтезованого матеріалу і у нас, і за кордоном дуже широке: всіх приваблює їх не тільки тепло-, але й звукоізоляційні властивості. Тому його охоче використовують не лише як засіб для економії енергії, а й для захисту від шуму, який у XXI столітті нарівні з забрудненням повітря став неодмінним атрибутом мегаполісів.

 

При цьому низька тепло- та звукопровідність при малій (до 45 кг / м3) питомої щільності дозволяє використовувати його як горизонтально, так і вертикально, що істотно змінює фізико-технічні параметри об'єкта, але майже не збільшує навантаження на захищену поверхню. Тобто, його застосування практично не обтяжує конструкцію. І це дуже актуальне, наприклад, при виготовленні сендвіч-панелей, при обшивці різного роду рухомих та нерухомих об'єктів. Між іншим, саме пінополістирол застосовується при обладнанні студій звукозапису, апаратних на радіо й телебаченні. Виходячи з вищезазначеного зрозуміло, що сьогодні такі властивості більш ніж затребувані. А попит, як відомо, породжує пропозицію.

В Україні виробництвом пінополістиролу (в народі - пінопласту) займається ціла низка фірм. Але в цій строкатій мозаїці серйозні великі дилери справедливо виділяють компанію «Еліт Пласт» за стабільно високу якість продукції за розумною ціною. «На багатьох виробництвах існує проблема збереження і контролю фізичних параметрів виробів. Це і жорсткі вимоги до довжини-ширини-товщини, і рівномірність щільності листа, і збереження властивостей на весь період гарантійного терміну, - каже столичний дилер. - Багато бізнесменів вже знають: якщо Penoboard, значить якісно і надійно».

- Ми гранично мінімізуємо на своїх підприємствах вплив людського чинника, - заявив генеральний директор «Еліт Пласту» Ділавер Юксель. - Саме тому на новому заводі Penoboard в Тернополі ми використали італійське, максимально комп'ютеризоване й автоматизоване устаткування. Це дозволяє контролювати якість на всіх етапах виробництва: від спінювання сировини до упаковки вже готових плит і відправки їх для відстоювання на склад».

Дійсно, весь технологічний процес, незважаючи на значні розміри (довжина конвеєра понад 60 метрів), вражає своєю малолюдністю. Як вдалося дізнатися, на величезному просторі (площа виробничих приміщень понад 20 тис. кв.м!) цілодобово, в три зміни, працює трохи більше трьох десятків людей. «Їх буде більше 50, але є проблема з кадрами, яких доводиться готувати самим, - нарікає головний інженер Костянтин Трофімчук.

До речі, саме близькість кордону, незважаючи на мінуси, має значний позитивний момент: попит на продукцію є і в наших сусідів, а значне зниження логістичних витрат робить товар ще більш конкурентоспроможним як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку. Дійсно, багато дилерів, які приїхали на відкриття заводу і знайомилися з самим виробництвом, відзначали вигідне суто географічне положення нового майданчика «Еліт Пласт». «Потреба є у всьому західному регіоні, а возити сюди плити, як це було раніше, по вкрай поганим дорогам з Херсона (ще один завод компанії) дуже невигідно, - зазначив дилер з Донецька, який у силу відомих причин змушений був перенести бізнес до Києва. - Тепер все значно спрощується, і ми розраховуємо, що обсяги наших замовлень будуть лише зростати. Адже Penoboard - загальновизнаний тренд стабільної якості».

«При виборі місця локації нового заводу ми ретельно й вибагливо аналізували як вітчизняні, так і зарубіжні ринки, - розповідає директор з продажу Тетяна Осіння. - Не останню роль в цьому зіграла і загальнонаціональна стратегія, що вже реалізовується по всій країні, в тому числі і на західній Україні, на підвищення енергозбереження та енергоефективності об'єктів». До речі, сам процес будівництва підприємства тривав, за словами пана Ділавера, від «ідеї до відкриття» всього два з половиною роки, що в сучасних умовах можна назвати мало не подвигом.

Важливо, що розуміння стратегічного значення новозбудованого підприємства є і на найвищому законодавчому рівні.

Але повернемося до виробництва. Лінія, побудована, як вдалося дізнатися, за ескізами самого керівника компанії, вже сьогодні здатна виробляти до 150 (а в перспективі - і 180) тис. кубометрів пінополістиролу на рік. Причому застосовується технологія, що передбачає такі нюанси як безвідходність і екологічну безпеку. Тобто відходи перероблюються і знову йдуть у виробництво. Спінювання антипіренів на основі стиролу, який становить всього 0,1%, відбувається під впливом температури і нейтрального в звичайних умовах, практично інертного газу. Суміш фактично сама заповнює необхідний обсяг, а після охолодження піддається необхідній додатковій обробці. При цьому надлишки газу (він входить до складу повітря) поступово випаровуються. Власне, ця поступовість і обумовлює час технологічного відстою - чим товще плита, тим більше час. І хоча саме устаткування дозволяє випускати практично будь-які величини, практика довела, що найбільш затребувані конструкції в 20 і 50 мм. У них і термін відстою менше - від 7 до 12 днів, і контроль рівномірності щільності набагато вище. А в тих випадках, коли потрібна велика товщина, на підприємстві застосовують розроблену саме тут технологію склеювання (точніше, зварювання!) листів. Як показали дослідження, міцність такого шову навіть вище міцності самого листа. Таким чином, можна отримати виріб практично будь-якого розміру.

У процесі спілкування з керівництвом заводу і дилерів, і ЗМІ було розвінчано ряд, на жаль, популярних сьогодні міфів. У їх числі про небезпеку пінополістиролу для біоценозу (тобто для людини і навколишнього середовища) в цілому, про його пожежонебезпечність і токсичность. У природних умовах експлуатації (при температурі від -50 до + 90 *) він взагалі інертний і ніякої небезпеки для живих істот не містить. Білд Портал планує найближчим часом опублікувати про це спеціальний матеріал із залученням експертів. До речі, як наголосив пан Трофімчук, багато міфів викликані різного роду проблемами, пов'язаними з порушенням технології застосування вже готових виробів, але аж ніяк не з якістю вихідного матеріалу, та ще й із залученням «сарафанного радіо». Підтвердженням його слів можуть служити європейські сертифікати якості. А в ЄС вимоги щодо екологічності та антропобезпеки значно вище вітчизняних, а найменша підозра в корупції викликає на кшталт тайфуну.

А Ділавер Юксель і його команда як і раніше, сповнені планів і рішучості їх реалізувати. Перш за все, в сфері розширення асортименту продукції на новому заводі, де окрім пінополістиролу планується реалізація кам'яної вати. Як говорить Ділавер, «поки небагато, десь 40 тис. тон на рік. Вона буде затребувана ринком». І йому віриш. Тому що він уже довів: якщо щось дуже захотіти і докласти до цього зусиль - воно збудеться. Неодмінно!

Редакція висловлює особливу щиру подяку Анастасії Данилової,
pr-директору «Еліт Пласт» за допомогу в підготовці матеріалу




FOTOSTORY
КЛЮЧОВІ МОМЕНТИ ВІДКРИТТЯ ЗАВОДУ У ТЕРНОПОЛІ


























Джерело: Головний будівельний портал України Build Portal
Фото і відео: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal






 
 
Интересные новости:
27.12.2019
3310
11 грудня відбулась церемонія нагородження переможців VІI Всеукраїнської будівельної премії IBUILD-2...
08.01.2020
3248
11 грудня відбулася VІI Всеукраїнська будівельна премія IBUILD-2019. Дізнайтесь, чим запам'яталася г...
11.12.2019
4798
Визначено переможців «Оскару» у сфері дизайну та архітектури: ХI Всеукраїнського що...
28.03.2024
2049
25 березня 2024 року відбулося засідання Комітету КБУ з питань будівельної продукції під головування...
27.03.2024
3342
Серед учасників представники будівельних компаній, науково-дослідних  і проєктних установ, викл...
25.03.2024
2675
20 березня 2024 року відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ, під час якої були обговорен...