РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Мінрегіон розробив проект Закону України «Про особливості врегулювання добудови проблемних об’єктів житлового будівництва»

Міністерством розвитку громад та територій України розроблено проект «Про особливості врегулювання добудови проблемних об’єктів житлового будівництва». Текст законопроекту розміщено на сайті міністерства

2450 18.12.2019 в 08:23



У міністерстві запрошують усіх зацікавлених долучитися до громадського обговорення законопроекту

Міністерством розвитку громад та територій України розроблено проект «Про особливості врегулювання добудови проблемних об’єктів житлового будівництва». Текст законопроекту розміщено на сайті міністерства.

«В останні роки в Україні почастішали випадки довготривалого житлового будівництва, які тривалий час не можуть бути прийняті в експлуатацію в установленому законодавством порядку, та до фінансування яких, переважно залучалися коштів фізичних та/або юридичних осіб, у зв’язку з чим такі об’єкти символічно порівнювали із славнозвісною «Еліта-центр» або через масовість отримали назву «будинки Войцехівського». Як наслідок, співвласники майнових прав у проблемних об’єктах житлового будівництва не можуть реалізувати конституційне право на житло», - йдеться у пояснювальній записці.

За даними від місцевих органів алоди, які зібрало міністерство, станом на 1 жовтня 2019 року в Україні вважаються проблемними 150 об’єктів житлового будівництва. Найбільше таких об’єктів в Києві – 51, Київській (23) та Одеській (14) областях. При цьому, серед цих проблемних об’єктів житлового будівництва є об’єкти, які вже фактично збудовані та заселені, але не можуть бути прийняті в експлуатацію відповідно до вимог законодавства, зокрема через незавершення розпочатих будівництв будівельними компаніями, відсутність можливості завершення таких будівництв самостійно особами, які інвестували кошти у проблемні об’єкти житлового будівництва, неналежне оформлення замовниками документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт тощо.

«Для завершення будівництва проблемних об’єктів житлового будівництва, до фінансування будівництва яких були прямо чи опосередковано залучені кошти фізичних та/або юридичних осіб необхідно визначити на законодавчому рівні механізм добудови таких об’єктів за участі держави, обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств», - вважають у міністерстві.

Проєкт Закону розроблено з метою врегулювання правовідносин, що виникли у зв’язку із залученням коштів фізичних та/або юридичних осіб у будівництво проблемних об’єктів житлового будівництва та визначення механізму завершення будівництва таких проблемних об’єктів.

З метою розв’язання існуючої проблеми проєктом Закону передбачається, зокрема:

  • створення обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями комісій для проведення технічного обстеження об’єктів житлового будівництва;
  • проведення технічного обстеження проблемних об’єктів житлового будівництва з метою оцінки технічного стану об’єкта та складення відповідного звіту, у якому обов’язково зазначається можливість/неможливість подальшого безпечного завершення будівництва об’єктів або придатність до подальшої експлуатації;
  • затвердження Кабінетом Міністрів України вичерпного Переліку проблемних об’єктів житлового будівництва;
  • затвердження органами місцевого самоврядування місцевих цільових програм завершення будівництва, які включають сукупність взаємопов’язаних завдань і заходів, узгоджених за строками та ресурсним забезпеченням, спрямованих на організацію завершення будівництва проблемних об’єктів житлового будівництва;
  • створення/визначення комунальних підприємств, які будуть виконувати функції замовників завершення будівництва проблемних об’єктів житлового будівництва.

З метою реалізації положень проєкту Закону пропонується внести зміни до Господарського процесуального кодексу України, Законів України «Про судовий збір», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Зауваження та пропозиції до законопроекту Мінрегіон приймає електронною та звичайною поштою протягом місяця на адресу:

Міністерство розвитку громад та територій України,
Юридичний департамент (01601, м. Київ, вул. Велика Житомирська, 9)

Читайте також, що буде далі в історії з "Укрбудом".  А також про те, що міністр розвитку громад і територій України Альона Бабак розповіла, як правильно вибрати об’єкт для інвестування у житло.


 
 
Интересные новости:
18.12.2019
1714
Офіційним листом КБУ звернулася до центральних та місцевих органів влади з пропозицією здійснювати п...
17.12.2019
1170
Правительство в ближайшие дни представит карту инфраструктурных инвестиционных проектов. Об этом соо...
26.04.2024
2231
В якій би точці України громадянин або його родина не знаходилась, за допомогою е-системи вони можут...
26.04.2024
2507
Рішення пов'язане з відновленням фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів ...
26.04.2024
1357
Метою законопроєкту №9630 є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстр...