РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Куди тікає тепло з квартири і як його зберегти

Про енерго- і теплоефективність будинку треба дбати ще на стадії будівництва. Український житловий фонд, більшу половину якого складають збудовані у 60-70 роках минулого століття будинки, похвалитись такою ефективністю не може. Як цьому можна зарадити

2518 09.10.2019 в 07:53



Куди тікає тепло з будівлі

Зима йде — опалення дорожчає. Як зекономити і не замерзнути при цьому?

Про енерго- і теплоефективність будинку в усьому світі дбають ще на стадії будівництва. Український житловий фонд, більшу половину якого складають збудовані у 60-70 роках минулого століття будинки, похвалитись такою ефективністю не може.

Є кілька нюансів, які варто проконтролювати мешканцям кожного багатоквартирного будинку, аби, принаймні, не платити за обігрів вулиці і підвищити температуру у власній квартирі.

Потрібно перевірити стан утеплення труб та арматури у підвальному приміщенні, на вході з котельні. Тепловий лічильник стоїть саме в цьому місці і рахує загальне тепло. Якщо труби віддаватимуть тепло вже в підвал, то до квартир його дійде значно менше, а платити доведеться за обігрів підвалу.

Для простої і швидкоокупної модернізації варто використати мішки-термоізолятори, які компактно закривають всю конструкцію засувок. Так тепло залишиться всередині системи. Ця термоізоляція (скловолокно, покрите силіконом) витримує температуру 250 градусів і може використовуватись навіть для парових котлів.

Ще один важливий нюанс для багатоквартирних будинків – надійні сучасні двері і вікна у під’їзді. Через них може втрачатись до 15% тепла.

Директор Інституту міста Олександр Сергієнко наголощує, що в ідеалі для утеплення багатоквартирного будинку потрібен комплекс заходів. І виконати його повинне ЖБК або ОСББ кожного будинку.

«Необхідно проводити заходи термомодернізації будівлі. А це цілий комплекс: і підвал, і зовнішні стіни, і дах, і система теплопостачання, і перехід, можливо, на домові бойлерні, і вікна, і під'їзди», - уточнив експерт.

Утеплення помешкання

Наступний крок – утеплення власне квартири.

1. Зовнішнє утеплення стін — це найдорожчий, але й найефективніший спосіб збереження в приміщенні тепла взимку та прохолоди влітку. За словами спеціалістів утеплення фасаду здатне знизити витрати на опалення до 60 відсотків. Щоправда, такі роботи варто проводити за температури не менше 5 градусів за Цельсієм. Крім того, зовнішнє утеплення проблематичне, якщо ваш будинок є пам’яткою архітектури, або має на фасаді багато декоративних елементів.

2. Внутрішнє утеплення стін. Головні матеріали такої теплоізоляції: мінеральна вата, пінопласт, коркові мати. Але після відключення центрального опалення приміщення швидко вистигає, бо зовнішня стіна лишається холодно. Тому експерти радять робити зовнішнє утеплення, якщо є така можливість.

3. Тепла підлога. Буває електрична та з водяним обігрівом. Для міських квартир оптимальна перша: вона проста в монтажі й оптимальна для обігріву невеликих приміщень. Підлогу з водяним обігрівом рекомендують для приватних будинків як основне опалення. Вона складна в установці, але економічна у використанні.

4. Вікна. Заміна старих вікон на сучасні склопакети, краще з енергозберігаючими шибками, дасть ще кілька градусів. Якщо такої можливості немає, відремонтуйте старі вікна: обробіть скло по периметру герметиком, а в рами поставте ущільнювач.

Ще один варіант для модернізації вікон — теплозберігаюча віконна плівка. Вона недорога, допомагає скоротити втрати тепла через шибки та підвищує температуру в приміщенні щонайменше на 3-4 градуси.

5. Батареї. Якщо за батареєю розмістити тепловідбивний екран, можна зігрітися ще на кілька градусів. Екраном може стати аркуш картону, пофарбований срібною фарбою, алюмінієва фольга або спеціальний матеріал — пінофол. Також фахівці не радять закривати батареї шторами, адже тоді ви грієте вікно, а не кімнату.

«Якщо громадянин має спроможність і гроші, щоб утеплити свою квартиру, то заходи з утеплення зовнішніх стін є дуже ефективними. Неодноразово пересвідчувався. Стіна взимку просто мокра. А якщо вона утеплюється пінополістиролом, пінопластом, простіше кажучи, то у квартирі стає набагато комфортніше», - відзначив Олександр Сергієнко.


Читайте також про те, що близько 350 українських ОСББ одержали понад 110 млн грн «теплих кредитів» у вересні. А також про те, що в Україні може з'явитися ринок газу для населення.

Источник: 24tv
 
 
Интересные новости:
25.09.2019
2141
Управлять теплом и горячей водой со смартфона могут теперь жители 18 домов на Харьковском шоссе в ст...
25.09.2019
3550
Як створити ОСББ - Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Проста інструкція з осн...
19.09.2019
2767
Новая президентская команда всерьез решила перекроить властные полномочия в Киеве. Верховной Раде пр...
23.01.2024
6243
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4241
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...