РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

ГОЛОВНЕ ПРО перші кроки і заяви нового Кабміну (оновлено)

На цьому тижні ледве не більшість новин галузі були пов`язані з діяльністю нового Кабінету міністрів. Ми зібрали всі основні перші кроки та заяви Уряду в одному матеріалі
4708 06.09.2019 в 08:08



29 августа Верховна Рада утвердила новый состав Кабинета министров во главе с премьер-министром Алексеем Гончаруком

Министерство регионального развития, строительства и ЖКХ было переименовано в Министерство развития громад и территорий, и главой нового Министерства стала Алена Бабак, народный депутат Украины VIII созыва от партии "Самопомощь". В течение созыва она занимала должность заместителя председателя Комитета Верховной Рады Украины по вопросам строительства, градостроительства и жилищно-коммунального хозяйства.

Министром энергетики и защиты окружающей среды стал Алексей Оржель. Министром инфраструктуры был назначен Владислав Криклий.

Главой Комитета Верховной Рады по вопросам энергетики и жилищно-коммунальных услуг стал Андрей Герус.

Комитет по вопросам организации государственной власти, местного самоуправления, регионального развития и градостроительства возглавил Андрей Клочко.

Подробнее >>>


ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ


Володимир Зеленський назвав ДАБІ серед 6 «найбільш корумпованих органів» та озвучив вимогу провести у ній «кадрове перезавантаження»

Одне з перших доручень Президента новому Кабміну зачепило за живе всю будівельну галузь. Президент Володимир Зеленський на нараді в Офісі президента наказав провести «кадрове перезавантаження» у шести державних органах, які він вважає найбільш корумпованими.

Це Держгеокадастр, Держгеонадра, Держархбудінспекція, Держекоінспекція, Укртрансбезпека та Укравтодор.

«Строки – до 1 січня 2020 року, але якщо можна зробити раніше – я вас дуже прошу», - сказав Зеленський.

У свою чергу Олексій Гончарук підтвердив, що кадрові рішення – у пріореті нового Кабміну:

"Немає простих рішень складних проблем. Мої перші кроки - кадрові. Я вважаю, що на окремих гілках сидять персонажі, які до сих пір пиляють наші з вами ресурси, розподіляють в свою користь державні доходи.

Потрібно починати з оцінки ефективності. Ми маємо намір в найближчі місяці проаналізувати діяльність всіх органів і звільнити всіх неефективних керівників. А окремо там і аналізувати нічого. ДАБІ, Держкомзем - на вихід відразу", - підкреслив Гончарук.



Президент Зеленський доручив створити умови для зниження кредитних та іпотечних ставок вже через місяць

Ще одним доручення Президента Уряду стала вимога надати рішення щодо покращення умов кредитування для бізнесу та населення до 1 жовтня:

«Створення умов для зниження комерційними банками кредитних ставок та доступності кредитування бізнесу та іпотеки – це дуже важливо. Строк – до 1 жовтня. Відповідальні - прем'єр-міністр Олексій Гончарук, міністр фінансів Оксана Макарова та Голова НБУ Яків Смолій», - сказав Зеленський.





Президент заявил, что попрощается с Кабмином, если тот не найдет модель уменьшения коммуналки

Одним из вызовов новому Кабмину должна стать стоимость коммунальных услуг. В интервью, приуроченном ста дням своего президентства, каналу «1+1» Президент Владимир Зеленский заявил по этому поводу:

«Если модели уменьшения коммуналки не будет, будем прощаться с Правительством. Все, что смогут, они сделают. Вопрос не в том, какая цена коммуналки, вопрос в том, какой процент от того, что получает человек (это пенсии или зарплаты), он платит за коммуналку. Это же вопрос. И такая структурная проблема, такое структурное задание ставится новому Правительству.

Смотри, коммуналка может быть такой же – рыночные цены и так далее – тогда увеличиваем пенсии, увеличиваем субсидии, увеличиваем заработную плату. То есть, мы говорим о проценте. Не можно 50%, 60%, 70%, 80% или 90% от той суммы, которую получает человек, оплачивать за коммуналку. Ну, просто не может. Умрет человек. Зачем мы работаем, для кого, зачем эти экономические формулы?».



ОЛЕКCІЙ ГОНЧАРУК


Олексій Гончарук: "Ми очікуємо, що кожен рік ми будемо збільшувати фінансування на будівництво доріг"

На наступний день після свого обрання новий прем`єр Олексій Гончарук дав інтерв`ю журналістам кількох медіа, під час якого, серед інших пріоритетів нового Кабіну, назвав розвиток інфраструктури.

"Цього року для нас неймовірно важливо збудувати дорогу на Маріуполь. Це завдання номер 1. Бо це українське місто, яке зараз є таким собі логістичним островом. Це не має так бути. Попередня дата 18 жовтня, ми плануємо відкрити цю дорогу", - заявив прем'єр.

За словами голови уряду, "уже місяць там триває будівництво і вдень, і вночі, бо потрібно встигнути у цьому сезоні. "Після цього не можна взимку будувати. Далі починаються природні особливості", - додав він.

Гончарук також розповів, що на наступний рік готується стратегія по дорогах:

"Ми очікуємо, що кожен рік ми будемо збільшувати фінансування на будівництво доріг. Додаткові кошти ми плануємо взяти за рахунок наведення ладу зі сплатою акцизів.

Тобто треба прибрати тінь з ринку паливно-мастильних матеріалів. Якщо ти хочеш будувати дороги, мусиш боротись з корупцією", - зазначив прем'єр.

"У нас є 24 тисячі (кілометрів – ред.) так званих mainrouds (головних доріг – ред.). Ми маємо їх зробити за наступні 5 років. Це дуже амбітна мета. Це не означає, що їх має бути збудовано з нуля. Це означає, що вони мають бути приведені у хороший і задовільний стан", - підкреслив Гончарук.

Подробнее >>>


Прем’єр пообіцяв «тотальну цифровізацію» країни та програму дій, створену «за допомогою комп`ютеру»

Однією з найголосніших заяв Прем'єра стало те, що він вважає реалістичним зростання валового внутрішнього продукту України на 40% протягом наступних п'яти років.

"Ми поставили собі за мету, щоб економіка України за наступні п'ять років зросла на мінімум 40%. У нас уже є команда в Міністерстві економічного розвитку, яка готова над цим працювати", - сказав він під час зустрічі з президентом у понеділок. За прогнозами Гончарука, це приведе до появи 1 млн нових робочих місць.

Одним з основних пріоритетів нового Уряду Гончарук вважає діджиталізацію.

«Ми підготували план цифровізації країни. У 2020 ми цифровізуємо все, що не встигнемо у цьому. Це означає, що після 2020 року Україна має бути повністю у цифрі, у смартфоні», - заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук від час наради Президента з членами Кабміну у понеділок.

Прем`єр впевнений, що у разі виконання плану з цифровізації, стане реальним і план щодо збільшення ВВП України на 40% за п`ять років.

Крім того, Гончарук заявив, що програма діяльності уряду, яку зараз розробляє Кабмін, буде написана «за допомогою комп`ютерної програми».

«Особливість цієї програми буде у тому, що ми спробуємо написати її за допомогою ІТ-інструменту. У нас є амбіції, щоб це була перша програма українського Уряду, що буде розроблена не на папері, а за допомогою комп`ютера”, - повідомив прем`єр.

За його словами, програма дій нового Уряду буде представлена у Раді до кінця вересня.

АЛЬОНА БАБАК



Диджитализация станет одним из приоритетов работы Министерства развития громад и территорий

В свой первый рабочий день на посту главы Министерства развития громад и территорий Алена Бабак на аппаратном совещании в ведомстве сообщила о том, какие направления деятельности остаются для министерства приоритетными, и что будет нового:

«В приоритетных направлениях деятельности Министерства развития громад и территорий и в дальнейшем – децентрализация и региональное развитие, энергоэффективность и ЖКХ, архитектура и строительство. Из нововведений, и это касается всех министерств, внедрение блока по диджитализации. Это один из главных приоритетов нового Правительства и Премьер-министра Украины. Также это крайне важно, учитывая функционал министерства, который связан с ведением различных электронных реестров и внедрением э-услуг», - заявила Бабак.

По ее словам, среди первоочередных задач министерства - наработка маршрутной карты заданий к Программе действий нового Правительства.





Альона Бабак: «Першочергове тактичне завдання – опалювальний сезон в містах має розпочатись без зривів»

Новопризначений Міністро розвитку громад і територій повідомила про те, що своєчасний початок опалювального сезону та доступність комунальних послуг для людей – це першочергові завдання, які ставлять перед Міністерством Прем’єр-міністр та Президент.

«Вже до кінця тижня ми повинні відпрацювати бачення соціального стандарту, який відсоток доходу може сплачувати родина за комунальні послуги так, щоб їй це було доступно», — зазначила Альона Бабак.




Альона Бабак: Міністерство буде відрізнятися «увагою до людського розвитку, а не до розвитку домогосподарств»

У програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV Міністр розвитку громад і територій України Альона Бабак розповіла, чому було перейменовано міністерство та про те, на чому буде фокус уваги оновленого органу.


Міністерка пояснила, що новому Уряду було важливо при перейменуванні Міністерства змістити акцент на людський розвиток:

"У нас сьогодні в Уряді формується поняття стандарту доступності послуг. Власне, прем`єром було сформульоване завдання для декількох міністерств - буквально на середу - підготувати бачення цього стандарту доступності. І Міністерство охорони здоров`я, Міністерство освіти, Міністерство інфраструктури і наше Міністерство будуть разом працювати для того, щоб визначитись з цим стандартом. Для того щоб для людей стала зрозумілою реформа децентралізації. Це не питання кількості створених громад, це не питання об`єднання районів, це питання " що людина отримає в результаті цих всіх реформ, як поліпшиться якість життя."

Окрім того, міністерка повідомила, що до кінця року має бути підготовлена нова програма регіонального розвитку на 5 років.

"Ми плануємо розпочинати наведення порядку з просторовим плануванням територій. Ми не хотіли б надалі продовжувати практику витрачання коштів Державного фонду регіонального розвитку без наявності в громадах генеральних планів і всього пакету планувальної документації. Ми не хочемо хаотичних застроєк, ми не хочемо бачити, що державні кошти витрачаються без бачення самої громади - як вона бачить перспективний розвиток і систему комплексу планів у себе".





У міністерстві планують виділити ключові напрямки-підрозділи, а їх закріпити за кожним заступником міністра

Якою буде структура оновленого міністерства, хто буде заступниками міністра, за які напрямки роботи вони будуть відповідати, чи залишаться працювати чиновники з попереднього апарату - на ці та інші питання відповіла в інтерв'ю 24 каналу голова Міністерства розвитку громад і територій Альона Бабак.

Міністерка повідомила, що в оновленому міністерстві планують виділити ключові напрямки-підрозділи, а їх уже закріпити за кожним заступником міністра.

Однак, деякі з попередніх чиновників залишаться:

"Я залишаю двох заступників, тому що вважаю, що завдання перед урядом стоять дуже фундаментальні, щоб дозволити собі експериментувати зі зміною кадрів. Однак в сфері регіонального планування та будівництва я хочу бачити нові обличчя".

Якими же будуть напрямки роботи міністерства, за словами Бабак:

Стратегія розвитку регіонів

"У пріоритеті міністерства - стратегія регіонального розвитку і урядові заходи в цій сфері. За цим напрямком буде профільний заступник міністра. Він буде розробляти політику регіонального розвитку та впроваджувати інструменти цієї політики", - пояснила голова міністерства.

Децентралізація

"Окремий заступник буде з питань адміністративно-територіального устрою та розвитку місцевого самоврядування. Фактично - децентралізації", - наголосила Альона Бабак.

Будівництво та архітектура

"Окремий блок - будівництво і просторове планування. Україна тривалий час багато уваги приділяла будівництву, а ось архітектурі - ні. А має бути навпаки", - сказала міністерка.

Житлово-комунальне господарство

Бабак зазначила: "Безумовно, напрямок житлово-комунального господарства залишиться. Акцент робитимемо на стратегіях: розвитку систем централізованого водопостачання, теплопостачання, поводженні з побутовими відходами, житлової політики, благоустрій та енергоефективності".


ОЛЕКСІЙ ОРЖЕЛЬ

Міністр енергетики Оржель планує переглянути енергетичну стратегію

У перші дні після свого призначення про необхідність перегляду енергетичної стратегії заявив новий міністр енергетики Олексій Оржель.

"Енергетична стратегія точно буде переглянута. Тому що у нас є стратегія, яка не виконується", – сказав міністр.

За словами Оржеля, пріоритетним для уряду є питання щодо розвитку видобутку власного газу.

"Ми не використовуємо потенціал. У нас видобувається — десь 1,2% від запасів. Загальний світовий тренд десь 4-5%. Це дуже низький рівень, зважаючи на те, що ми є залежними від імпорту газу. Найближчим часом будуть законодавчі ініціативи щодо збільшення видобутку газу", – сказав Оржель.

Подробнее >>>


У Кабміні створили інструмент, який має протидіяти рейдерству

Ще один крок новоствореного Кабміну, що лежить у площині діджиталізації.

На своєму засіданні 4 вересня Кабмін прийняв рішення, яке, на думку членів Кабінету, допоможе протидіяти рейдерству у сфері державної реєстрації.

«Ми перетворюємо комісію з розгляду скарг у сфері реєстрації на ефективний інструмент боротьби з рейдерством. По-перше, скаргу до комісії можна буде подати онлайн, це простіше і зменшить кількість помилок при подачі. Друге, усі висновки комісії будуть публікуватися онлайн негайно після підписання такого висновку, це забезпечить єдину практику розгляду для усіх та прозорість. І третє, ще головніше, змінюємо принципи роботи, щоб до роботи комісії змогли долучитися не чиновники – висококваліфіковані та високооплачувані юристи з приватного сектору», – прокоментував рішення Уряду Міністр юстиції Денис Малюська.

Президент підписав Указ, що має значно спростити процес отримання адміністративних послуг

І знову про діджиталізацію. Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про деякі заходи щодо забезпечення надання якісних публічних послуг", який має на меті спростити процедури отримання різноманітних адміністративних послуг.

Документ ухвалено "з метою утвердження функціонування сервісної держави - держави для громадян і бізнесу, забезпечення належної реалізації прав фізичних та юридичних осіб y сфері надання публічних, зокрема адміністративних, послуг, створення сучасної інфраструктури, зручних та доступних електронних сервісів для надання таких послуг".

Для консультацій фізичних та юридичних осіб Указ пропонує використовувати "гарячі лінії", "чат-боти", електронні бази типових питань і відповідей по найбільш популярним публічним послугам.





Кабінет міністрів звільнив заступників міністра Мінрегіону

За зміною міністрів прийшли наступні кадрові зміни. 4 серпня Кабінет міністрів України своїми розпорядженнями звільнив 36 заступників і перших заступників міністрів з 12 міністерств.

З посад заступника міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ звільнені Лев Парцхаладзе і Тарас Токарський.

Подробнее >>>



Кабінет міністрів одностайно проголосував за подання президенту щодо звільнення Віталія Кличка

А 4 вересня Кабінет міністрів одностайно проголосував за подання президенту щодо звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської держадміністрації.
У свою чергу, Віталій Кличко заявив, що «уряд зробив крок до того, щоб в столиці таки було запроваджене двовладдя. А по суті – пряме президентське правління».
«Такими діями киян намагаються позбавити права обирати владу в своєму місті. І це - неконституційно, недемократично та суперечить суті самоврядування», - вважає Кличко.





Едуард Кругляк залишився заступником міністра

На засіданні Кабінету міністрів 6 вересня Уряд призначив 11 нових заступників міністрів.

Заступником міністра Міністерства розвитку громад і територій призначений Едуард Кругляк - повідомила прес-служба Кабміну.

Нагадаємо, що Едуард Кругляк був заступником міністра в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, яке очолював Геннадій Зубко.


 
 
Интересные новости:
06.09.2019
1922
Якою буде структура оновленого міністерства, хто буде заступниками міністра, за які напрямки роботи ...
06.09.2019
2127
3 вересня відбулась презентація Програми комплексної модернізації багатоповерхівок «Енергодім&...
06.09.2019
1630
3 вересня на підприємстві проводилась перевірка СБУ. Наступного дня Офіс великих платників податків ...
18.04.2024
1940
Можна відповідним чином покращувати й міські парки, урізноманітнюючи рослинність і додаючи водойми...
18.04.2024
2579
У мережі з'явилось архівне фото понтонної переправи через Дніпро 1941 року...
18.04.2024
1891
Значні руйнування об’єктів енергосистеми, яких вже завдала Росія, відчутно зменшують її можлив...