РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.399 EUR: 41.968
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.399
EUR 40.000 41.000 41.968
USD 39.270 39.673 39.399
EUR 41.870 42.501 41.968
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Планується скорочення кількості отримувачів субсидії

В Україні планують ввести неоподатковуваний мінімум доходу домогосподарств, що дозволить звільнити частину українців від частини податків і скоротити кількість субсидіантів, а також інших отримувачів пільг
2281 03.09.2019 в 07:37


Ініціатива дозволить запровадити додатковий механізм оподаткування та звільнить частину українців від податків

В Україні планують ввести неоподатковуваний мінімум доходу домогосподарств, що дозволить звільнити частину українців від частини податків і скоротити кількість субсидіантів, а також інших отримувачів пільг. Про це розповіли в партії «Слуга народу», інформує Ukr.Media.

Депутат від президентської партії та кандидат на посаду голови парламентського Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Галина Третьякова зазначила, що за допомогою впровадження додаткового механізму оподаткування політики хочуть боротися з бідністю.

«Головна мета — повернути гроші у домогосподарства і тим самим відмовитися від чинної моделі. Надаючи соціальні пільги в тому вигляді, в якому є зараз, ми провокуємо розподіл домогосподарств. Люди йдуть на фіктивні розлучення і неофіційне працевлаштування заради субсидій. Нам потрібно це змінити. Це можна зробити шляхом запровадження неоподатковуваного мінімуму на доходи домогосподарств. Тобто щоб податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) стягувався з домогосподарства, а не з кожного його члена. Плюс встановити мінімальний неоподатковуваний бар’єр. Наприклад, дохід сім’ї з дітьми становить 20 тис. грн на місяць, і вони отримують субсидію від держави. Але якщо ввести неоподатковуваний дохід у сумі 8 тис. грн, то ми повернули б сім’ї 19,5% податків та внесків, яких вистачило б на оплату комуналки. І їм не потрібно було бігати за субсидіями», — сказала вона.

Третьякова пояснила, що ідея полягає в тому, щоб залишати податок в сім’ї, а не прокручувати його через бюджет, повертаючи людям у вигляді субсидії. За її словами, подібна модель уже працює в Китаї.

Експерти впевнені, що впроваджувати подібну модель необхідно тільки з комплексної податкової реформи.

«Ідея хороша. Адже наявна система вже давно стала неадекватною. Чого тільки вартий той факт, що мінімальна зарплата оподатковується? Це створює соціальну несправедливість», — сказав економіст Олексій Кущ.

Як відомо, на сьогодні неоподатковуваний мінімум доходу встановлено в розмірі 17 грн, також є неоподатковувана соціальна пільга (ПСП) у розмірі 961 грн — для осіб, чиї доходи становлять менше ніж 3212 грн. Враховуючи те, що з 2019 року мінімальна зарплата становить 4173 грн, то застосування цієї пільги можливе лише для певних категорій населення, які мають право на підвищений розмір ПСП, а також працівників, які працюють на неповну ставку.

Економіст Віктор Скаршевський зазначив, що не можна забувати про те, що ПДФО є одним з основних джерел наповнення держбюджету.

«У держбюджеті це близько 20%, а в місцевих бюджетах — 60%. Таким чином, якщо надати податкове відрахування всім домогосподарствам, це суттєво скоротить надходження від ПДФО. Такі рішення повинні розглядатися з різних сторін: з боку збільшення споживання, підвищення рівня життя та зниження доходів бюджету. Потрібні детальні розрахунки», — підкреслив експерт.

Ще однією проблемою в Україні може стати тінізація економіки. За словами економіста Олексія Куща, дуже багато людей в Україні отримують мінімальну зарплату.

«Я бачив статистику, згідно з якою 90% директорів наших компаній показують мінімальну зарплату. Тому запровадження неоподатковуваного мінімуму може призвести до того, що збори прибуткового податку скоротяться дуже істотно. І рахунок вже буде йти на десятки, а то і сотні мільярдів гривень. Тому точковими законами проблему не вирішити. Потрібна комплексна програма», — пояснив він.

Експерт уточнив, що насамперед потрібно визначити рівень податкового навантаження, що стимулюватиме людей показувати реальний рівень доходів і виводити їх з тіні.


Читайте також про те, що Кабмін піде у відставку, якщо не знайде модель зменшення комуналки. А також про те, що своєчасний початок опалювального сезону та доступність комунальних послуг для людей є пріорітетами Міністерства розвитку громад

Источник:
 
 
Интересные новости:
03.09.2019
1935
Власти столицы предлагает отменить норму законодательства по отдельным платежам за обслуживание домо...
03.09.2019
1650
Об’єднані територіальні громади України отримали субвенції на майже 210 мільйонів гривень на р...
02.09.2019
1988
В Запорожье провели акцию, во время которой вспомнили фамилии всех чиновников, которые 15 лет обещал...
15.04.2024
2564
Генеральний директор Yasno закликав економити електроенергію в пікові години, через атаки ворога на&...
06.03.2024
2473
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...
09.02.2024
3114
Проєктна документація ремонту тунелю між Либідською і Деміївською досі не готова. А для її експертиз...