РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

800 млн євро за два дні: як всім світом рятують Нотр-Дам

Раніше на ремонтні роботи в соборі не могли знайти і кількох мільйонів, зараз же гроші на відновлення збирають цілим світом
3408 19.04.2019 в 07:52


Відновлення Нотр-Дама

Франція оголосила про міжнародний конкурс проектів з відновлення шпилю собору Паризької Богоматері, що впав під час пожежі в понеділок, 15 квітня.

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіпп оголосив, що участь у конкурсі можуть взяти архітектори з усього світу. За словами прем'єра, новий шпиль має відповідати сучасним технологіям і духу часу.

Раніше президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв, що собор відреставрують і він стане "ще красивішим, ніж був".

"Ми відбудуємо Нотр-Дам, щоб він став ще красивішим. І я хочу, щоб це зробили за п'ять років. Ми можемо це зробити, ми будемо мобілізовані", - сказав пан Макрон.

93-метровий шпиль сконструювали у XIX сторіччі. На його спорудження пішло 23 роки.

Каркас шпилю складався з 500 тонн деревини, вкритих 250 тоннами свинцевих пластин. За високої температури свинець розплавився і став джерелом токсичного диму.

Як повідомляють французькі ЗМІ, реставратори для відновлення шпилю можуть скористатися зображеннями собору з комп'ютерної гри 2014 року Assassin's Creed Unity. Дія гри розгортається в XVIII столітті в Парижі.

Художниця Керолін Міусс, яка працювала над створенням гри, витратила два роки на створення максимально точної віртуальної копії собору Паризької Богоматері.

Творці гри - компанія Ubisoft - вже пообіцяла допомагати французькій владі, а також повідомила, що пожертвує 500 тис. євро на відновлення собору.

Втім, прем'єр-міністр Едуард Філіпп заявив, що не впевнений чи варто відновлювати шпиль яким він був, "або ж, як часто буває в еволюції спадщини, нам слід надати Нотр-Даму новий шпиль".

Тим часом, серед уламків знайшли бронзову фігуру півня - символ Франції, який прикрашав шпиль. За словами міністра культури Франка Рістера, півень був пошкоджений, але придатний для відновлення.

У фігурі півня зберігаються реліквії, але поки що невідомо, чи вони залишилися неушкодженими.

Президент Французької будівельної федерації розмістив фото статуї, яку несе головний архітектор проекту реставрації Філіпп Вільнев.

Незабаром після пожежі чимало підприємців та меценатів виявили бажання профінансувати реставрацію.

Серед них були французький мільярдер Франсуа-Анрі Піно, родина засновників косметичної компанії L'Oreal Беттанкур та родина Арно, що володіє виробником люксових товарів LVMH.

З часу пожежі розмір пожертв вже сягнув 800 млн євро.

Прем'єр-міністр Франції пообіцяв, що "кожне сплачене євро на спорудження Нотр-Даму буде віддано лише на цю мету і ні на що інше". Він також оголосив про податкові пільги для тих, хто пожертвує кошти на реконструкцію.

Уряд Франції також запустив спеціальну сторінку для збору пожертв.

Власники двох книжкових крамниць у Парижі закликали надати кошти на відновлення собору видавців, які видають "Собор Паризької Богоматері" Віктора Гюго.

Таким чином вони могли б поділитися своїми прибутками з продажу книги і зробити свій внесок у проект з відновлення собору, пояснили ініціатори.

А авіакомпанія Air France оголосила, що компанія надаватиме безкоштовні перельоти всім, хто буде задіяний у реконструкції.

Ще 5 млн доларів пообіцяла дати студія "Дісней", яка в 1996 році випустила мультфільм за мотивами книги Віктора Гюго.

Джерело: ВВС

 
 
Интересные новости:
17.04.2019
3621
Дизайнер игры серии Assassin’s Creed два года изучала и воссоздавала виртуальную модель собора...
19.11.2019
2146
Между архитекторами, участвующими в восстановлении собора, разгорелась дискуссия по поводу того, как...
08.08.2019
3540
Архитектурное бюро Gensler представило концепт павильона для проведения религиозных церемоний на вре...
06.08.2019
3021
Сначала хотят обеспечить всеми необходимыми мерами защиты рабочих, которые могут подвергаться воздей...