РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.665 EUR: 43.080
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.665
EUR 40.000 41.000 43.080
USD 39.550 39.979 39.665
EUR 42.900 43.281 43.080
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Від чого залежить приєднання до електричних мереж

З 11 березня цього року буде застосований новий порядок підключення об’єктів будівництва до електричних мереж. На те, яким цей порядок буде, можуть вплинути всі заінтересовані особи


1776 02.02.2018 в 10:02



25 січня 2018 року відбулося чергове засідання робочої групи КБУ з приєднання об’єктів будівництва до електричних мереж: юристи, енергетики та будівельники – погляди на одну й ту ж саму проблематику під різними гранями.

На жаль, ми бачимо, що посилюється зневіра в те, що в нашій країні можливо вплинути на рішення владних персон: виступи суб’єктів ринку, які на собі нещодавно відчули тиск незаконних вимог та недолугість окремих положень законодавства, були дуже емоційні цього разу. Водночас, упевнені, що стояти осторонь при опрацюванні нового законодавства – не вихід.

Згідно з абзацом другим пункту 1 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» стаття 21 «Приєднання електроустановок до електричних мереж» цього Закону набирає чинності через дев'ять місяців з дня опублікування цього Закону.

Тобто, з 11 березня цього року ми застосовуватимемо новий порядок підключення об’єктів будівництва до електричних мереж. А на те, яким цей порядок буде, можуть вплинути всі заінтересовані особи. Слід відмітити, що і громадське середовище, і суб’єкти ринку досить високо оцінюють положення Закону України «Про ринок електричної енергії», що стосуються підключення до мереж. Утім, багато чого залежатиме саме від підзаконних актів.

Конфедерація будівельників України наразі має непогані шанси вплинути на ситуацію, аби процедура підключення об’єктів будівництва до електромереж монополістів більше не була такою проблемною. Інтереси об’єднання представляє фахівець Олег Костюченко – експерт Фронт-офісу КБУ, який однаково професійно володіє питаннями як енергетики, так і права.

На останньому засіданні робочої групи представник КБУ розповів про результати засідань постійно діючої робочої групи Координаційного центру із забезпечення запровадження нового ринку електричної енергії (Проектний офіс). Так, на даний час експерти подають пропозиції до проектів нормативно-правових актів, розміщених в мультисервісній платформі PsycheaExpertus. При цьому, формується і рейтинг експертів (в залежності від кількості поданих ними пропозицій), і рейтинг самих пропозицій (в залежності від оцінок, отриманих кожною пропозицією від інших експертів системи).

В результаті, Проектним офісом Регулятору подаватимуться саме ті пропозиції, які отримають найбільший рейтинг в рамках роботи Координаційного центру.

Окремо експерт доповів про строки подання пропозицій. Так, як вже було зазаначено, Закон передбачає терміни затвердження регулятором нормативно-правових актів на виконання Закону України «Про ринок електричної енергії». Водночас, наразі в цих проектах існує чимало неузгодженостей та недопрацювань. Крім того, недостатнім є рівень зворотного зв’язку від Регулятора. З огляду на це, прийнято рішення не пізніше 23.02.2018 провести спільну нараду із залученням представників НКРЕКП, Ради ОРЕ та учасників ринку для остаточного узгодження зауважень та пропозицій до проектів НПА, що були отримані в рамках роботи робочої групи Координаційного центру. В подальшому планується проводити обговорення в приміщенні Регулятора для того аби забезпечити присутність уповноважених представників НКРЕКП, що дозволить досягти узгодження позицій суб’єкта, уповноваженого на прийняття актів, і експертів, що підготувати зауваження до нього. Окрім цього, Проектний офіс має намір звернутися до Регулятора із пропозицією продовжити строки подання пропозицій до проектів до 1 березня 2018 року.

За результатом попередніх робочих груп, Конфедерація будівельників України подала свої висновки до проекту Кодексу систем розподілу. Окрім цього, в межах строку, передбаченого законодавством для обговорення регуляторних проектів нормативно-правових актів, КБУ направить свої зауваження та пропозиції офіційно, до НКРЕ.

В той же час, робота кожного члена КБУ є важливою, адже саме Ви, знайомі з усіма підводними каменями процедури підключення об’єктів будівництва до електричних мереж та обізнані з найбільш вразливими до корупційних ризиків положеннями законодавства.

Звертаємо увагу на те, що Конфедерація продовжує приймати пропозиції до проектів нормативно-правових актів від усіх зацікавлених сторін на адресу frontoffice.kbu@gmail.com або office@kbu.org.ua до 8 лютого 2018 року.

Проекти нормативно-правових актів доступні для ознайомлення на веб-сайті Проектного офісу, в сервісі «PsycheaExpertus» (пункт Проектний офіс, Закон України про ринок електричної енергії) та на сайті Регулятора.

Джерело: Конфедерація будівельників України 

 
 
Интересные новости:
02.02.2018
1443
Больше всего получит ЗАО «Харьковская ТЭЦ-5» – 194 млн 880 тыс. гривен...
02.02.2018
2120
На основе этих правил органы местного самоуправления разработают и утвердят правила благоустрой...
02.02.2018
2742
Он сможет превращать отходы в электроэнергию, которой хватит для обеспечения 2000 небоскребов, подоб...
21.05.2024
1888
Зацікавленість у відновленні України висловили понад 3000 польських компаній...
21.05.2024
1496
Передусім буде проведена оцінка енергоефективності будівель медзакладів та технічної можливості вста...
21.05.2024
2107
З'їзди й заїзди на шляхопровід та хорди мають бути готові до кінця літа, а решту робіт підрядник пла...