РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.209 EUR: 45.960
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.209
EUR 40.000 41.000 45.960
USD 41.050 41.480 41.209
EUR 45.800 46.501 45.960
Колонка

Безбар’єрне відновлення України: яким має бути і як його реалізувати

83% українців вважають безбар’єрність новою цінністю суспільства. Як її реалізувати на практиці
3504
26 сентября 2024 г.

Основні напрямки безбар'єрного відновлення України

Безбар’єрне відновлення України має відбуватись за п‘ятьма основними напрямками і за принципом «Краще, ніж було». Йдеться не лише про облаштування громадського простору для потреб маломобільних груп населення та людей з обмеженими фізичними можливостями, а і про освітню безбар’єрність, соціальну інклюзивність для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), цифрову безбар’єрність, а також соціальну економіку.

На цьому наголосила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

Вона зазначила, що в Україні до війни питання безбар’єрності, на превеликий жаль, не розглядалися настільки повноцінно, як це вже багато років відбувається, зокрема в ЄС. Попри те, що у цьому є колосальна потреба. Більше того, підкреслює Шуляк, наразі безбар’єрність вважають новою цінністю для суспільства 83% українців. Втім, стосується це далеко не лише пандусу коло під’їздів і облаштування громадського простору для людей з вадами слуху, зору чи маломобільних.

«Йдеться про створення соціального простору з повагою до потреб різних людей. І це не лише фізичні перепони, а й перешкоди в роботі, навчанні, дозвіллі, взагалі в повноцінному житті. Відтак, для України, яка наразі планує і реалізує своє відновлення за принципом «Краще, ніж було», надважливо дбати як про фізичну безбар’єрність міст, а і про соціальну інклюзію для військовослужбовців та ВПО, покращення цифрової доступності послуг, доступність у навчання і соціальну економіку», – пояснила Олена Шуляк.

За її словами, перший напрямок – безбар’єрність закладів соціальної інфраструктури: адміністративних будівель, закладів освіти, медичних закладів, будинків культури, спортивних об’єктів. Також потрібна реконструкція за принципами безбар’єрності об’єктів благоустрою, автомобільних і пішохідних доріг. Йдеться про нанесення горизонтальних та вертикальних направляючих шляхах руху у всіх населених пунктах, озвучення пішохідних переходів, облаштування благоустрою та паркових зон, входів до житлових будинків, пристосування автомобільних та пішохідних, доріг з пониженнями для заїзду на тротуари.

«Без перебільшення, кожен з нас рано чи пізно буде потребувати безбар’єрних просторів. Коли ми станемо старшими – будемо потребувати зручного ліфта. Або коли з дитячим візком не зможемо потрапити до під’їзду власного будинку. Або коли під час повітряної тривоги не знайдемо маршруту до безпечного укриття. Особливо в умовах активних бойових дій, бар’єри, які раніше були не у фокусі, стали видимими», – зауважила Шуляк.

Другий надважливий напрямок забезпечення безбар’єрності – соціальна інклюзія для ВПО. Волонтери та органи влади з перших днів війни надавали та продовжують надавати підтримку ВПО в частині забезпечення базових потреб у житлі, продуктах харчування, засобів гігієни тощо. Але, у деяких випадках територіальні громади не розглядають ВПО як ресурс для розвитку своїх громад. Зокрема, йдеться про тих осіб, хто планує залишитися на тривалий час або назавжди. Таким чином, питання соціальної інтеграції ВПО до життя територіальної громади часто залишаються поза зоною уваги органів місцевого самоврядування. Це, переконана Шуляк, потрібно виправляти і йдеться як про варіанти вирішення житлового питання – не короткострокові, а довгострокові рішення, так і про комплекс заходів з працевлаштування, перенавчання та підвищення професійного рівня таких громадян, а також про надання переселенцям правової допомоги, консультативних, інформаційних та інших видів послуг.

Третій напрямок безбар’єрного відновлення – освітня безбар’єрність. Інклюзія в освіті передбачає, що попри певні життєві обставини, в яких опиняється дитина, у неї має бути можливість і доступ до якісної освіти й підтримка з боку вчителів. Але у випадку освітньої безбар’єрності йдеться не лише про освіту для дітей, а і, наприклад, про перекваліфікацію дорослих громадян.

«У цьому плані ми маємо чудовий приклад Київщини, яка готуючи програму свого комплексного відновлення (ПКВ), передбачила цілий комплекс освітніх заходів для дорослих, зокрема, і ветеранів. Так, на Київщині планують цілий ряд навчальних закладів перекваліфікувати під ветеранів війни. Йдеться про створення курсів перекваліфікації на базі існуючих закладів професійно-технічної освіти, зокрема у Борисполі та Білій Церкві. Також планується реконструкція 3-ох закладів освіти і декількох гуртожитків. Крім цього, проводитимуться тренінги для персоналу закладів щодо освітньої безбар’єрності. Допомагатимуть також у виборі професій, які можуть здобути ветерани у вже згаданих закладах освіти», – розповіла голова Комітету містобудування.

Четвертий напрямок – покращення цифрової доступності, зокрема в наданні послуг. За словами Шуляк, доля українців, які мають цифрові навички на базовому та вищому рівні, становить 52,2%. За її словами, у середньому індекс цифрової трансформації в межах України становить 0,65 бала з 1 можливого.

«Цей індекс враховує вісім основних блоків: інституційна спроможність, розвиток інтернету, розвиток ЦНАП, режим «без паперів», цифрова освіта, візитка області, проникнення базових електронних послуг та галузева цифрова трансформація», – пояснила нардепка.

Вона нагадала, що однією зі сфер, де цифровізація вже показала економічно відчутні результати є, зокрема, сфера будівництва. Так, ще три роки назад в Україні запрацювала Єдина державна електронна система у сфері будівництва, антикорупційний ефект якої за три роки роботи становить 11,2 млрд грн, при тому, що реальний антикорупційний ефект від цифровізації будівельної галузі становить 1,5 млрд грн на рік.

«Запуск ЄДЕССБ важливий через те, що більшість послуг стали набагато доступнішими. Тривалий час будівельна сфера була однією з найбільш корумпованих галузей у країні. Українці роками не могли отримати дозволи на будівництво – паперові документи губили, підробляли чи гальмували їхній розгляд заради хабарів. Втім, завдяки Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ) вся будівельна документація стала створюватись виключно в е-системі. Усі процеси почали відбуватися онлайн, а кожна дія фіксуватися», – повідомила Шуляк.

Вона зауважила, що цей інструмент планують розвивати і надалі –  наступними кроками мають стати запуск автоматичної видачі дозволів на будівництво об’єктів класу наслідків СС2 і СС3 за умови, якщо всі необхідні відомості містяться в національних електронних інформаційних ресурсах та інформація, яка подана замовником, пройшла успішну перевірку

П‘ятим напрямом безбар’єрного відновлення, зазначила Шуляк, має стати розвиток соціальної економіки – підприємств з корпоративною соціальною відповідальністю (КСВ), громадського сектору, кооперативів та соціальних підприємств.

«Поняття соціального підприємництва існує ще з 1950-х років. Наприклад, соціальні підприємства визнаються потужним механізмом протистояння бідності, розширення прав і можливостей жінок, каталізатором соціальних перетворень та інституційних змін та чинником зростання прожиткового мінімуму. В Україні такі кейси теж є – наприклад, пекарні, де працюють люди з ментальною інвалідністю, соціальні майстерні, де працюють ветерани та люди, які проходять лікування від алко- та наркозалежності. Таких прикладів чимало. Виданий кілька років тому каталог соціальних підприємств України налічує більше 150 компаній. Всі вони різні за зонами впливу, бізнес-моделями та масштабами, проте всі вони змінюють правила гри», – повідомила Олена Шуляк.

Вона наголосила, що нині в Україні слід створювати більше умов для розвитку соціальних підприємств. Наприклад, у ЄС ще кілька років потому нараховувалось понад 2 млн соціальних підприємств, а це 10% усього бізнесу. Понад 11 мільйонів людей – близько 6% працівників ЄС – працюють на підприємствах соціальної економіки. Лише протягом останнього десятиліття 16 країн ЄС ухвалили нове законодавство, а 11 країн створили чітку політику підтримки соціальної економіки. Для запровадження і розвитку реальної безбар’єрності Україна має запозичити і використати їхній досвід, резюмувала парламентарка.

 Цікаво про будівництво: При будівництві першого в Україні продуктового логістичного центру, сертифікованого за BREEAM, були використані сендвіч-панелі Ruukki

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
26 сентября 2024 г.
2673
Отримувачами компенсації є суб'єкти господарювання, котрі купують техніку та обладнання вітчизн...
26 сентября 2024 г.
2571
Ведуть перемовини з турецькою компанією Karpowership....
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
Сегодня
2782
Також уряд призначив заступника міністра розвитку громад та територій України...
30 августа 2024 г.
2928
Законопроєкт винесуть до Верховної Ради на голосування за основу вже наступного тижня...
29 августа 2024 г.
3103
Законопроєкт про підвищення податків знову переглянули. Він зменшився зі 125 млрд грн до 30 млрд...
Вчера
6354
Архітектори відновили фасади історичних будівель та поєднали їх з сучасним дизайном новобудови....
26 сентября 2024 г.
664
У сучасних реаліях індивідуальність понад усе, відповідно кожен хоче створити щось унікальне та незв...
26 сентября 2024 г.
8374
Ця ферма займається вирощуванням полуниці на площі 0,4 гектара...
Вчера
461
1 жовтня, в рамках розширеного засідання Ради директорів КБУ пройде Business Day, під час якого буду...
18 сентября 2024 г.
1585
1 жовтня, в рамках розширеного засідання Ради директорів КБУ пройде Business Day, під час якого буду...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
276
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3589
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!